Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν … αλλά πιστεύω και στον άνθρωπο!
Γράφει η Θεοδοσία Κυριάκου
Πολλές φορές, ακόμη και οι βαθιά θρησκευόμενοι θα εκφράσουν ερωτήματα ː “Πού είναι ο Θεός όταν συμβαίνουν όλα αυτά στον κόσμο;" "Γιατί δεν τιμωρεί αυτούς που ευθύνονται"; "Γιατί αφήνει να χάνονται τόσες αθώες ψυχές;" "Γιατί αφήνει να γίνονται οι πόλεμοι;" Αφού κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχει κι έχει τη δύναμη να τα αποτρέψει, τότε "γιατί αφήνει να συμβαίνουν όλα αυτά;" "Μήπως μας τιμωρεί που δεν ακολουθούμε τα διδάγματά του;”
Ο Θεός μάς δημιούργησε με πολλή αγάπη. ‘Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν΄. Μας έδωσε τα απαραίτητα προσόντα, μέσω των οποίων μάς δίνεται η ευκαιρία να φτάσουμε στην τελειότητα της ύπαρξής μας. Η έκφραση «κατ'εικόνα», αναφέρεται στην ψυχή του ανθρώπου, δηλαδή την άυλη του υπόσταση, αλλά και την ικανότητα του μέσω της ηθικής να αγγίξει τη θεία φύση του.
Εμείς, όμως, δυστυχώς στην πλειοψηφία επικεντρωνόμαστε στην ύλη. Θεωρούμε και δικαίως ίσως, με βάση την κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί, πως το χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη για τα πάντα. Είναι γεγονός πως με το να εξασφαλίζουμε όλες τις υλικές μας ανάγκες, μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Αφού έχουμε ένα σπίτι πάνω από το κεφάλι μας, ένα αμάξι και κάποια χρήματα στην τράπεζα, θεωρούμε ότι είμαστε ολοκληρωμένοι και γι' αυτό ευτυχείς. Ποιος όμως είναι αλήθεια ο ορισμός της λέξης ευτυχία; Είμαστε όντως ευτυχισμένοι, αν αναλογιστούμε ότι από το πρωί μέχρι και το βράδυ τρέχουμε να εκτελέσουμε μηχανικά τις υποχρεώσεις μας;
ΔΙΑΒΑΣΕ: Με το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ανατείλει η εποχή του ανθρώπου!
Έχουμε ποτέ σταματήσει για λίγο κάπου ανάμεσα σε αυτή τη φρενίτιδα και να σκεφτούμε τί είναι αυτό πραγματικά που μας κάνει ευτυχισμένους; Έχουμε αναρωτηθεί για το τι συμβαίνει στους ανθρώπους γύρω μας; Συναναστρεφόμαστε με τόσους ανθρώπους καθημερινά. Μια ματιά στο πώς συμπεριφέρονται και ίσως μια ακόμη πιο βαθιά ματιά στους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό, θα ήταν το μικρό μας λιθαράκι για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για την ανθρωπότητα.
Βλέπουμε στις οθόνες μας τα παιδιά στην Αφρική να πεθαίνουν από την πείνα. Φαντάζει τόσο μακριά από εμάς και αφού δεν μας επηρεάζει, το "σπρώχνουμε" κάπου σε μια γωνιά του μυαλού μας, αφού εμείς έχουμε τόσα άλλα που μας απασχολούν. Αλήθεια όμως, πώς γίνεται σε μια τόσα πλούσια χώρα σε ορυκτά, να υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ; Μήπως γιατί συμφέρει σε κάποιους ο λαός να μένει χωρίς μόρφωση και να μην διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο; Γιατί δεν μας εξοργίζει η καταπίεση που δέχονται οι γυναίκες σε κάποιες χώρες; Μικρά κοριτσάκια να δίνονται ως νύμφες σε ηλικιωμένους λεφτάδες; Τι κάνουμε για όλα αυτά; Μπορεί να μην υπάρχουν μέσα στο δικό μας σπίτι ούτε η πείνα, ούτε η σωματική κακοποίηση, αλλά σίγουρα δεν θα έπρεπε όλα αυτά να μας βρίσκουν παθητικούς δέκτες.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Mην ξεχνάς μέσα στον πανικό του κορωνοϊού πάνω από όλα να είσαι άνθρωπος
Όταν η ανθρωπότητα πραγματικά το θελήσει, θα διεκδικήσει και θα κερδίσει ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Με έχουν πει ονειροπόλα. Μου έχουν πει θα απογοητευτείς, μα εγώ αρνούμαι να σταματήσω να πιστεύω στον άνθρωπο και τη θεία φύση του. Αφού η πανδημία την οποία αντιμετωπίζουμε, μας βρήκε ενωμένους να παλεύουμε εναντίον ενός αόρατου εχθρού, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
Ο Θεός δεν μας δημιούργησε για να είμαστε πιόνια σε μια στημένη παρτίδα σκάκι. Δεν θέλησε ποτέ να δημιουργήσει μαριονέτες, των οποίων θα κινούσε ο ίδιος τα νήματα της ζωής και των επιλογών τους, ώστε να μας κρατήσει ασφαλείς, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο. Ας μην γελιόμαστε πως με δολοπλοκίες θα κερδηθεί αυτό το παιχνίδι, αλλά αντιθέτως μόνο με τιμιότητα, καθαρή καρδιά και αγάπη για τον άνθρωπο.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Οι δυο αδελφές που φτιάχνουν ασπίδες προστασίας για το νοσηλευτικό προσωπικό
Κάθε "στρατιώτης" στη σκακιέρα, ανεξαρτήτως αξιώματος, έχει το δικό το ρόλο να επιτελέσει. Δουλεύοντας όλοι μαζί, με γνώμονα το καλό της ανθρωπότητας, θα έρθει η ώρα για το “ checkmate” έναντι όλων των προκλήσεων, υφιστάμενων και μελλοντικών.
Mπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τη Θεοδοσία Κυριάκου μέσω της συνέντευξης της ΕΔΩ, ή ακολουθώντας την στο Instagram, EΔΩ