Thumbnail

Πώς μπορώ να αποκτήσω μια όμορφη κοιλιά; Πώς μπορώ να αποκτήσω μια όμορφη κοιλιά;

Η πλαστικός χειρουργός Αθηνά Ζένιου μάς λέει όσα πρέπει να ξέρουμε
Μια επίπεδη νεανική κοιλιά είναι η κρυφή επιθυμία πολλών αντρών και γυναικών. Αρκετά άτομα  έχουν «στρουμπουλή» κοιλιά. Άλλα άτομα, έχουν χαλαρή και «ρυτιδωμένη» κοιλιά, κάνοντας τα να νιώθουν  άβολα, ιδιαίτερα με μαγιό.

Πολλοί διερωτούνται ποια τεχνική πλαστικής χειρουργικής θα τους φέρει το ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την κοιλιά, η λιπαναρρόφηση ή η κοιλιοπλαστική; Αυτό θα καθοριστεί από την ίδια την κοιλιά! 

Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν επίμονο λίπος στην κοιλιακή χώρα παρά δίαιτα και γυμναστική και έχουν καλό τόνο και ελαστικότητα των ιστών, τότε θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα από λιπαναρρόφηση. Οι ασθενείς με χαλάρωση στην κοιλιά επωφελούνται από την κοιλιοπλαστική.  Και επειδή ο κάθε σωματότυπος είναι διαφορετικός, η κοιλιοπλαστική μπορεί επίσης να συνδυαστεί με λιπαναρρόφηση.

Τι είναι η λιπαναρρόφηση;

Η λιπαναρρόφηση είναι η χειρουργική τεχνική κατά την οποία εισάγεται μια ειδική κάνουλα στον λιπώδη ιστό δια μέσου μικρής τομής και μετά από έγχυση ενός υγρού, αναρροφάται το λίπος. Η τεχνική της λιπογλυπτικής βοηθά στο να διαμορφώσει την τρισδιάστατη εικόνα της κοιλιάς, των πλευρών της κοιλιάς και της μέσης, δίνοντας ένα όμορφο σχήμα. Δεν είναι όμως μια εύκολη λύση για απώλεια βάρους, διότι ενδείκνυται μόνο για τοπική συσσώρευση λίπους. Επίσης δεν αφαιρεί την κυτταρίτιδα. Υπάρχουν κάποιες μέθοδοι για ήπια βελτίωση κυτταρίτιδας, αλλά τίποτα δεν την εξαφανίζει.

Διάβασε ακόμη: 

Ας μιλήσουμε για πλαστική χειρουργική 

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αυξητική μαστού

Τι είναι η κοιλιοπλαστική:

Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση όπου αφαιρείται η περίσσια δέρματος από το  κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, κάνοντας την κοιλιά πιο επίπεδη. Συνήθως, η χαλάρωση του δέρματος, συνυπάρχει με χαλάρωση των μυών της κοιλιάς. Οι μύες αυτοί συμπλησιάζονται, έτσι το κοιλιακό τοίχωμα γίνεται στενότερο. H τομή γίνεται χαμηλά ώστε να κρύβεται μέσα στο εσώρουχο. Το μήκος της διαφέρει, αλλά είναι συνήθως πιο μεγάλη από την τομή της καισαρικής, με επέκταση από την μια πλευρά της λεκάνης μέχρι την άλλη. Επίσης, είναι αρκετές φορές πολύ πιο εμφανής. Κατά την επέμβαση ανασηκώνεται το δέρμα και ο λιπώδης ιστός μέχρι το κατώτερο μέρος του στέρνου. Ο ομφαλός παραμένει, αλλά διαχωρίζεται από το δέρμα. Αυτό επιτρέπει το τέντωμα όλης της κοιλιάς προς τα κάτω. Μετά την αφαίρεση του δέρματος, ο ομφαλός εξωτερικεύεται από άλλο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα.  Σε περίπτωση που υπάρχουν ραγάδες, αυτές θα φύγουν αν βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και μπορούν να συμπεριληφθούν στο τμήμα που θα αφαιρεθεί. Σε ασθενείς όπου η χαλάρωση δεν είναι μεγάλη, μπορεί να γίνει mini κοιλιοπλαστική, όπου η τομή είναι μικρότερη και δεν απαιτείται επέμβαση στον ομφαλό.

Τι να περιμένεις μετά την κάθε επέμβαση; 

Η λιπαναρρόφηση είναι συνήθως πιο σύντομη επέμβαση και ο/η ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι ή παραμένει για 24 ώρες για νοσηλεία. Δεν συνοδεύεται από έντονους πόνους , αλλά από φούσκωμα και μώλωπες.  Τοποθετείται μια ελαστική ζώνη για άσκηση πίεσης στην κοιλιακή χώρα, η χρήση της οποίας συνίσταται για 6 βδομάδες.Μετά από την κοιλιοπλαστική ο/η ασθενής παραμένει τουλάχιστον ένα 24-ωρο για νοσηλεία. Την πρώτη βδομάδα πιθανόν να χρειάζονται συστηματικά παυσίπονα. Η χρήση της ελαστικής ζώνης είναι αναγκαία και σε αυτή την περίπτωση.

Και οι δύο επεμβάσεις μπορεί να έχουν μετεγχειριτικές επιπλοκές

Η συνηθέστερη μετεγχειριτική επιπλοκή στην κοιλιοπλαστική είναι η δημιουργία ορώδους υγρού κάτω από τον δερματολιπώδη ιστό κάνοντας αναγκαία την παρακέντηση του. Όπως όλες τις επεμβάσεις μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, αιμάτωμα, μόλυνση, διάσπαση τραύματος, νέκρωση δέρματος. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά από λίγες μέρες στην περίπτωση της λιπαναρρόφησης και στις 10-14 ημέρες μετά την κοιλιοπλαστική. Ωστόσο, η πλήρης επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται μετά την πάροδο ενός μηνός. Η γυμναστική αρχίζει σταδιακά μετά από αυτό το διάστημα. Οι ουλές στην περίπτωση της λιπαναρρόφησης είναι μικρές και λίγες. Μετά την κοιλιοπλαστική όμως, οι ουλές φαίνονται για αρκετούς μήνες πολύ έντονες. Συνήθως αρχίζουν να βελτιώνονται μετά από πάροδο 6 μηνών, παραμένοντας όμως ορατές.

Είμαι το κατάλληλο άτομο για μια από τις δυο επεμβάσεις;

Ο/η ιδανικός/η ασθενής πρέπει να είναι καλά στην υγεία του/της, να έχει φτάσει στο ιδανικό βάρος εάν ακολουθούσε δίαιτα. Οι γυναίκες είναι καλύτερα να μην σκοπεύουν να έχουν άλλες εγκυμοσύνες για αποφυγή χαλάρωσης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η κοιλιοπλαστική πιθανόν να μην μπορεί να διενεργηθεί σε άτομα με ουλές στην κοιλιά και η λιπαναρρόφηση σε αυτά με κήλες.

Διάβασε: Η πλαστικός χειρουργός Αθηνά Ζένιου μάς εξηγεί τι είναι η μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια PRP

Συμπέρασμα!

Η κάθε επέμβαση, η οποία διενεργείται σωστά, μπορεί να  αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία συνήθως διαρκούν. Αν  ακολουθηθεί ισορροπημένη διατροφή, πρόγραμμα σωματικής άσκησης και δε σημειωθούν σημαντικές αυξομειώσεις στο βάρος, τότε η διάρκεια παρατείνεται. Αν οι ασθενείς έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και είναι έτοιμοι να αντέξουν μία σχετικά μακρά περίοδο ανάρρωσης και μία μόνιμη ουλή ( με την κοιλιοπλαστική), τότε το αποτέλεσμα θα τους παρέχει απόλυτη ικανοποίηση.

Αθηνά Ζένιου MD

Πλαστικός Χειρουργός

Προδρόμου 65, Πολυκ. Νίκαια, Διαμ. 701

2063 Στρόβολος

Τηλ. 99977907

 

ATHINAZENIOU

Home