Thumbnail

Σχολικές εξετάσεις: Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου που αγχώνεται Σχολικές εξετάσεις: Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου που αγχώνεται

Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος σου ως γονιός
Διανύουμε την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, οι οποίες συχνά προκαλούν άγχος στα παιδιά. Αν το παιδί σου είναι πιεσμένο λόγω της εξεταστικής περιόδου, θα πρέπει να βρεις τον τρόπο να είσαι δίπλα του και να το στηρίζεις, χωρίς ωστόσο να γίνεσαι φορτικός.

Δώσ' του τον χώρο του

Μην επεμβαίνεις στην καθημερινότητά του, αλλά ούτε να κάνεις ακραίες κινήσεις, όπως το να του πάρεις το κινητό. Άσ' το να αισθανθεί άνετα δείχνοντας σεβασμό στην ιδιωτικότητά του. Και φυσικά χρειάζεται να υπάρχει ηρεμία μέσα στο σπίτι.

Συμπεριφέρσου φυσιολογικά

Το παιδί δεν είναι ούτε άρρωστο ούτε έχει κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα. Τον έχει, απλώς, κυριεύσει το άγχος. Μην τον ρωτάς συνέχεια πώς είναι και σίγουρα μην του αλλάξεις τις συνήθειές του, όπως για παράδειγμα στη διατροφή του. Φρόντισε, απλώς, να έχεις έτοιμο φαγητό για όταν το ζητήσει. Δώσ' του του να καταλάβει πως όταν χρειαστεί τη βοήθεια σου, μπορεί να τη ζητήσει από μόνο του.

Να λείπουν οι συγκρίσεις

Αυτό σίγουρα θα εντείνει το άγχος του. Δεν έχει νόημα να συγκρίνεις τις επιδόσεις του με άλλα παιδιά. Θα κάνει τη δική του προσπάθεια, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεται ότι πρέπει να ξεπεράσει κάποιον άλλο.

Διάβασε επίσης:

Σταμάτα να ρωτάς το παιδί σου αν πέρασε καλά στο σχολείο

Θες να μεγαλώσεις ένα έξυπνο παιδί;

Αν αποτύχει δεν έγινε και τίποτα

Καλό είναι να το ξέρει, γι' αυτό και πρέπει να του ξεκαθαρίσεις πως δεν πειράζει, ακόμα και να αποτύχει. Υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις και σίγουρα η αγάπη σου για το παιδί σου δεν εξαρτάται από αποτελέσματα εξετάσεων.

Ζήτα τη γνώμη ειδικού αν χρειαστεί

Μη διστάσεις να αποταθείς σε κάποιον ειδικό όταν δεις ότι το άγχος του παιδιού είναι υπερβολικό, με αποτέλεσμα να μην έχει όρεξη ή να δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Μην αγχώνεσαι κι εσύ

Γενικά, προσπάθησε να μην αγχώνεσαι πρώτα εσύ, ώστε να μη μεταφέρεις αρνητική ενέργεια στο παιδί σου, το οποίο είναι ήδη αγχωμένο.

Διάβασε ακόμα: Δώσε το καλό παράδειγμα στο παιδί σου 

Πηγή

Home