Thumbnail

Μη θυμώνεις συνέχεια στο παιδί σου, θα σου γυρίσει boomerang Μη θυμώνεις συνέχεια στο παιδί σου, θα σου γυρίσει boomerang

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις όσον αφορά τη διαπαιδαγώγησή του
Κάποιες φορές προσπαθείς με οποιοδήποτε τρόπο να κάνεις το παιδί σου να πειθαρχήσει, με αποτέλεσμα να έρχεσαι συχνά σε σύγκρουση μαζί του. Έτσι, αντί να πετύχεις τον στόχο σου, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς το παιδί γίνεται αντιδραστικό. Προσοχή, λοιπόν, σε κάποια λάθη που κάνεις όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σου, κι απόφυγέ τα την επόμενη φορά.
  • Μην το μαλώνεις δημόσια. Αν κάνει κάτι επικίνδυνο, όπως το να τρέξει στο δρόμο, πρέπει να του το πεις άμεσα. Αλλά δε βοηθά να του φωνάξεις και να το μαλώσεις μπροστά στον κόσμο γιατί έτσι θα ενοχληθεί με αυτό που συμβαίνει και δεν θα ακούσει αυτό που του λέτε. Βρες ένα ήσυχο σημείο για να του μιλήσεις γι' αυτό που μόλις συνέβη ή ενημέρωσε το ότι θα το συζητήσεις στο σπίτι.
  • Μπορεί να νομίζεις ότι λες κάτι εκατό φορές, αλλά δε σημαίνει ότι το παιδί έχει καταλάβει πλήρως. Αν του λες απλώς να φέρεται καλά, δεν ξέρει τι είναι αυτό που περιμένεις από εκείνο. Πρέπει να είσαι σαφής και συγκεκριμένη. Το ίδιο ισχύει και για τις επιπλήξεις. Μην του λες απλά να μην κάνει κάτι. Εξήγησε τι θεωρείς επιτρεπτό.
  • Μη δωροδοκείς για γρήγορα αποτελέσματα. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί μόνο στιγμιαία. Είναι σαν να ανταμείβεις την κακή συμπεριφορά. Επομένως, την επόμενη φορά ξανασκέψου το και δώσε του χρόνο να καταλάβει ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά.

Διάβασε επίσης:

Προετοιμάσου για τις πρώτες βόλτες με το νεογέννητο παιδί σου

Μη φωνάζεις με το παραμικρό στο παιδί σου

  •  Δε γίνεται ένα παιδί να φέρεται καλά όταν πεινάει. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και έτσι επιδεινώνεται η κακή συμπεριφορά. Μην αγνοείς την πείνα του.
  •  Όταν κάνει κάτι κακό, απλώς βάζεις τις φωνές κι αυτό είναι λάθος. Όταν κάνει κάτι, μπορείς να του εξηγήσεις εν συντομία γιατί ήταν λάθος, και να ξεκαθαρίσεις με όμορφο τρόπο ότι δεν πρέπει να το ξανακάνει.
  • Μη φρικάρεις Το παιδί βλέπει το θυμό σου, τρέφεται και σου τον επιστρέφει. Θέλει χρόνο για να βρεις την ψυχραιμία σου και να δεις αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού.
  • Μην το παίρνεις προσωπικά. Τα παιδιά φέρονται άσχημα για διάφορους λόγους. Δεν έχουν ακόμα αυτοέλεγχο, χρειάζονται την προσοχή σου και τους αρέσει να τεστάρουν τα όριά σου. Δε σημαίνει ότι δε σε αγαπά. Απλώς εξερευνά τα πάντα με διάφορους τρόπους. Εσύ φρόντισε να του δείξεις πάντα την αγάπη σου αλλά ενημερώνοντάς το για τις συνέπειες των πράξεών του.

Διάβασε ακόμα: Πώς θα κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει την ανάγνωση βιβλίων

Πηγή

Home