Thumbnail

«Πάρτε τα τάμπλετ από τα παιδιά και δώστε τους μουσικά όργανά» «Πάρτε τα τάμπλετ από τα παιδιά και δώστε τους μουσικά όργανά»

Γιατί συμφωνούμε με την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Δε θα το παίξουμε υπεράνω ή οι τέλειοι γονείς. Ο καθένας από εμάς έχει πέσει στην "παγίδα" για να κάνει τη δουλειά του ή για να ξεκουραστεί λίγο, να κάνει τα στραβά μάτια και να αφήσει στο παιδί του τις ηλεκτρονικές συσκευές ή το κινητό, πολύ περισσότερο απ' ό,τι πρέπει. Άσε τις τύψεις στην άκρη και δες τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το παιδί σου από την ενασχόλησή του με τη μουσική.

Στις 18 Ιουνίου 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε επισήμως τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ως διαταραχή.

Στην εποχή της τεχνολογίας, που καθετί είναι ψηφιακό και άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητά μας, ένας γονιός είναι μπερδεμένος -δικαίως- και δεν ξέρει πώς να προστατέψει το παιδί του. 

Δώσε το καλό παράδειγμα στο παιδί σου όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας

Τα πράγματα, ενδεχομένως, είναι πολύ πιο απλά απ' όσο νομίζεις. Το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι ερεθίσματα. Και ένα από αυτά, που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό εώς καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, είναι η μουσική

Πέρα από την εξάρτηση, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας. Σε αντίθεση με τη μουσική, που έχει ηρεμιστική και θεραπευτική ιδιότητα, τρέφει τον εγκέφαλο του παιδιού και ενισχύει την πνευματική του ανάπτυξη.

Γιατί να αρχίσει το παιδί σου μαθήματα μουσικής

Έχεις πολλούς λόγους γιατί να στραφείς στη μουσική. Σύμφωνα με τους ερευνητές, φέρνει το παιδί σε επαφή με πολυαισθητηριακές εμπειρίες που ενδυναμώνουν την ικανότητα μάθησης και ενισχύουν τη γνωστική του ανάπτυξη. Πολλές έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στη μουσική και τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Όταν το παιδί παίζει ένα όργανο, βελτιώνονται οι προσοδιακές του ικανότητες, ειδικά ο ρυθμός και ο επιτονισμός. Στην πραγματικότητα, ο παραλληλισμός ανάμεσα στη γλωσσική σύνταξη και τη μουσική δομή έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών μελετών. Σ΄ένα άρθρο που εκδόθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Developmental Science, η αντίληψη του ρυθμού μπορεί να προβλέψει τις συντακτικές ικανότητες παιδιών έξι ετών.

musickids

Παράλληλα, η μουσική είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο, που χρησιμοποιείται για να διαχειριστούμε πολλές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Σ΄ένα άρθρο που εκδόθηκε από το περιοδικό Frontiers in Integrative Neuroscience, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μουσική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του αυτισμού. Όπως εξηγούν, τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού υποφέρουν από πολλά προβλήματα που αφορούν τις ικανότητές τους να επικοινωνήσουν με αποτελεσματικό τρόπο. Είναι δύσκολο για αυτά να μείνουν συγκεντρωμένα και δυσκολεύονται να πλησιάσουν τους άλλους. Γι΄αυτό και η μουσική, και κυρίως το μουσικό περιβάλλον, θα βοηθούσε τα παιδιά αυτά διευκολύνοντας τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις σ΄ένα πλαίσιο που τους είναι ευχάριστο.

Άρα, τι ρόλο έρχεσαι να επιτελέσεις εσύ ως γονιός; Μα, φυσικά, να φέρεις το παιδί σου σε επαφή με τη μουσική. Πρόσεχε όμως να μην το πιέσεις. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι κλίση στη μουσική. Μπορείς να βρεις μια άλλη, εξίσου δημιουργική απασχόληση που ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση και την προσωπικότητα του παιδιού σου. Σημασία έχει να το κρατήσεις μακριά, όσο περισσότερο μπορείς, από τις ηλεκτρονικές συσκευές. 

Πώς ξέρεις ότι μεγαλώνεις σωστά τα παιδιά σου

 

Πηγή 

Home