Thumbnail

Πώς θα μάθεις το παιδί σου την ισότητα των δυο φύλων Πώς θα μάθεις το παιδί σου την ισότητα των δυο φύλων

Γιατί είναι κάτι που πρέπει να του γίνει βίωμα από νωρίς
Οι αριθμοί για την έμφυλη βία, είναι τρομακτικοί. Ένας τρόπος αντιμετώπισής της είναι η πρόληψη. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα ξεκινάνε από νωρίς. Από τα στερότυπα με τα οποία μεγαλώνουμε. Οπότε, είναι καιρός να "σπάσει" αυτή η αλυσίδα κι εμείς οι πιο νέοι γονείς να μάθουμε στα παιδιά μας πως οι άνθρωποι δε διαχωρίζονται βάσει φύλου.

Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά , εμείς ως γονείς οφείλουμε να τους διδάξουμε τον σεβασμό. Προς κάθε αποδέκτη. Σεβόμαστε τους άλλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χρώματος, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας πως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και αυτό είναι το ωραίο της ζωής. Κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Ούτε πρέπει να είναι. 

Σεβόμαστε την άποψη των άλλων και δεν τους επιβάλλουμε τη δική μας. Και αυτό το μαθαίνουν μέσα από το ίδιο τους το σπίτι. Δυο γονείς που σέβονται ο ένας τον άλλον, σέβονται τα παιδιά τους, τους γείτονες τους και τον κόσμο γύρω τους, είναι το καλύτερο παράδειγμα. 

Διάβασε επίσης:

Λάβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατέψεις το παιδί σου από την αφυδάτωση

Παιδί στην παραλία: Πώς να το προφυλάξεις από τις ψηλές θερμοκρασίες 

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς πως τα παιδιά μιμούνται. Αν βλέπουν μια μαμά να φορτώνεται τα πάντα, να τρέχει να προλάβει δουλειά, νοικοκυριό και παιδιά, και ο μπαμπάς απλώς δουλεύει και τις υπόλοιπες ώρες είναι απών από το σπίτι -παρόλο που σωματικά είναι εκεί- θα θεωρήσουν πως αυτό είναι το φυσιολογικό. Πως το σφουγγάρισμα, το πλύσιμο, το μαγείρεμα και το σιδέρωμα, είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Αν δουν όμως τον πατέρα να μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού και σε αυτές βοηθάνε και τα ίδια, ανεξαρτήτως φύλου, τότε θα καταλάβουν πως δεν υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες δουλειές. 

Και αφού έχεις καταρρίψει αυτό το στερεότυπο, προχώρησε να καταρρίψεις και όλα τα άλλα. Άφησε το παιδί σου να κλάψει. Ναι, τα αγόρια κλαίνε και υπάρχουν στιγμές που αισθάνονται αδύναμα, κι εσύ θα είσαι εκεί να το στηρίξεις. Επίσης, τα αγόρια φοβούνται. Το να κλαίει και να φοβάται, δεν το κάνει αδύναμο. Το κάνει απλώς παιδί. Και σίγουρα το να κλαίει και να φοβάται, δεν είναι κοριτσίστικη συμπεριφορά. Δεν υπάρχει κοριτσίστικη και αγορίστικη συμπεριφορά

Ούτε υπάρχουν κοριτσίστικα και αγορίστικα παιχνίδια. Όπως δεν υπάρχουν κοριτσίστικα και αγορίστικα χρώματα. Μπορεί ένα αγόρι να φορέσει ροζ μπλουζάκι, όπως επίσης δε χρειάζεται ένα κορίτσι να ντύνεται από πάνω μέχρι κάτω με ροζ και γκλίτερ. Αν στην κόρη σου αρέσει το ποδόσφαιρο, μπορεί να παίξει. Δεν θα θεωρηθεί αγοροκόριτσο. 

Πρέπει να μάθεις στα παιδιά σου ότι δε χωράνε διαχωρισμοί σε ό,τι και αν κάνουν. Φτάνει να κάνουν αυτό που τα κάνει χαρούμενα. Και αν βρεθεί κάποιος στον δρόμο τους να τους πει το αντίθετο, να έχουν την αυτοπεποίθηση και το θάρρος να τον αντιμετωπίσουν. Να του αποδείξουν πως η ικανότητα δεν είναι θέμα φύλου. 

Διάβασε ακόμα: Μην ξεχνάς ποτέ να βάζεις αντηλιακό στο παιδί σου!

 

 

Home