Thumbnail

Τα παιδιά είναι συχνά οι κύριοι αποδέκτες του άγχους των γονιών τους Τα παιδιά είναι συχνά οι κύριοι αποδέκτες του άγχους των γονιών τους

Μήπως η δουλειά σου επηρεάζει τα παιδιά σου; Διότι μπορούν να καταλάβουν πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζεις...
Τα παιδιά είναι συχνά οι κύριοι αποδέκτες του δικού σου άγχους, που συχνά οφείλεται στη δουλειά σου. Όταν το άγχος μεταφέρεται στο σπίτι, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη για τα παιδιά... Μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως πράγματα που αφορούν τους ενήλικες, πόσο δε μάλλον, θέματα εργασίας. 

Ωστόσο, στην πραγματικότητα μπορούν να καταλάβουν πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζεις και ειδικά μέσω των συναισθημάτων τους. 

Για τον λόγο αυτό, η ανησυχία, το άγχος και οι συζητήσεις με τον/την σύζυγο, όπως και ο εκνευρισμός σας για διάφορους λόγους, να ξέρεις ότι μπορεί να γίνουν άμεσα αντιληπτά, επηρεάζοντας τη διάθεση και την ψυχολογία των μικρών παιδιών.

Τι είναι καλό να κάνεις σε ανάλογες περιπτώσεις:

Μην υποτιμάς την ικανότητα των παιδιών να αντιλαμβάνονται και να συναισθάνονται πράγματα. Προσπάθησε να ελέγχεις τις αντιδράσεις σου όταν είσαι αγχωμένος/η  και να μην συζητάς διαρκώς μπροστά τους για τα θέματα που σε απασχολούν.

Διάβασε ακόμη: Ο ρόλος του πατέρα στη ψυχική ισορροπία και ανάπτυξη του παιδιού

 paidi2

Διάβασε ακόμη: Back to school: Το νέο ξεκίνημα για γονείς και παιδιά 

Λειτούργησε ως παράδειγμα, διδάσκοντάς τα να διοχετεύουν την ενέργειά τους σε υγιείς δραστηριότητες και να χαλαρώνουν, όταν αυτό είναι απαραίτητο, με λίγη μουσική ή μέσω της άσκησης.

Παίξε μαζί τους και γίνε κι εσύ για λίγο και πάλι παιδί.

Διάβασε ακόμη: Πώς να μάθεις στο παιδί σου να διαχειρίζεται τα χρήματα 

Πηγή

Home