Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης πολλές τροφές απαγορεύονται. Το μέλι απαγορεύεται ως το 1ο έτος της ζωής ενός βρέφους επειδή μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση. Αυτό αφορά κυρίως το μέλι που δεν είναι επεξεργασμένο και περιέχει βακτήρια. Αρκετές γυναίκες εύλογα αναρωτιούνται αν είναι επικίνδυνο το μέλι στην εγκυμοσύνη. Αν απαγορεύεται ως τον 1ο χρόνο της ζωής του βρέφους, τότε ίσως είναι επικίνδυνο και για το έμβρυο.
Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι οποιαδήποτε απορία σχετικά με οτιδήποτε αφορά την εγκυμοσύνη, μπορεί να τη λύσει ο γιατρός και μόνο. Δεν παίρνουμε συμβουλές για τόσο σοβαρά θέματα από ανθρώπους που συναντάμε σε καταστήματα, στο μανάβικο της γειτονιάς ή στο καφέ που θα πάμε με τις φίλες μας. Οι απαγορεύσεις τροφών στην περίοδο της εγκυμοσύνης δεν είναι λίγες. Σε ό,τι αφορά το μέλι, ωστόσο, έρευνες λένε ότι δεν είναι επικίνδυνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης αν το μέλι αυτό είναι από αξιόπιστη μονάδα παραγωγής, σωστά συσκευασμένο και επεξεργασμένο. Δεν εμπιστευόμαστε τυχαία προϊόντα.
Ο οργανισμός της εγκύου έχει τις άμυνες να αντισταθεί και να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που πιθανόν θα εμφανιστούν. Σε αντίθεση με τον οργανισμό του μωρού από τη γέννησή του και έπειτα, όπου το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι ώριμο και ισχυρό. Η χλωρίδα στο έντερο της εγκύου είναι αρκετά ενισχυμένη ώστε να μην επιτρέψει την ανάπτυξη και εξάπλωση της αλλαντίασης σε αντίθεση με τη χλωρίδα του εντέρου ενός βρέφους. Σε κάθε περίπτωση το μέλι πρέπει να είναι παστεριωμένο και πιστοποιημένο.
Με όλες αυτές τις επιφυλάξεις σχετικά με το μέλι, πιθανόν να αναρωτιέται μια έγκυος αν έχει νόημα να ρισκάρει τρώγοντας μέλι. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσες άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες που δεν αμφισβητούνται για κανέναν λόγο. Ένα ζεστό ρόφημα με μέλι και λεμόνι, ωστόσο, για μια έγκυο με πονόλαιμο ή βήχα θα είναι λύτρωση σε μια περίοδο που οι αντιβιώσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο. Και πάλι όμως τις απαντήσεις τις έχει μόνο ο γιατρός.