Thumbnail

Mήπως έχεις χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη; Mήπως έχεις χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη;

Τότε, έχεις πολύ δουλειά να κάνεις με τον εαυτό σου
Ξέρεις καλά τον εαυτό σου; Δεν έχεις ανάγκη να αποδεικνύεις μονίμως τις δυνατότητές σου; Είσαι καλή ακροάτρια και προσπαθείς να κατανοήσεις του γύρω σου; Είσαι σε θέση να διαχειρίζεσαι με σύνεση τα αρνητικά συναισθήματά σου; Αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου; Αν έδωσες καταφατικές απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, τότε διαθέτεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αν πάλι, απάντησες σε όλα όχι, τότε έχεις θέμα.

Tα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν τα εξής χαρακτηριστικά 

Στρεσάρονται εύκολα

Όταν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, είναι φυσικό επακόλουθο να διακατέχεσαι από άγχος και στρες. Αν δεν είσαι θέση να τα διαχειριστείς, τότε έχεις ακραίες ψυχολογικές μεταπτώσεις. 

Eπιδιώκουν διαρκώς την επιβεβαίωση των άλλων 

Επειδή δεν έχεις αυτοπεποίθηση και δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, είναι ζωτικής σημασίας για σένα η άποψη των άλλων. Ζητάς συνέχεια την επιβεβαίωση των άλλων. Αυτή η μόνιμη ανασφάλεια, ενδεχομένως να σε οδηγήσει σε αρνητικές συμπεριφορές. 

Διάβασε επίσης: Καιρός να απομακρύνεις τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου

Διαμορφώνουν γρήγορα άποψη και εμμένουν πεισματικά σε αυτή

Εννοείται πως δεν έχεις ποτέ επιχειρήματα. Γιατί προβαίνεις μονίμως σε εικασίες και βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα. Καμιά φορά, κιόλας, χάνεις και επαφή με την πραγματικότητα. Δεν σου αρέσει ο διάλογος και αυτό γιατί δεν αλλάζεις με τίποτα γνώμη. 

Προσκολλώνται στα λάθη τους και δεν ξεφεύγουν εύκολα από αυτά

Είναι σημαντικό να μαθαίνεις μέσα από τα λάθη σου. Αυτό όμως δεν ισχύει για σένα. Όχι μόνο εμμένεις στα λάθη σου, αλλά σε κυριεύουν και αρνητικά συναισθήματα. Δε συγχωρείς εύκολα. Γι΄αυτό, άλλωστε, και δεν προχωράς μπροστά. 

Διάβασε: Πώς να αντιμετωπίσεις τους αγενείς ανθρώπους

Νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς 

Κατηγορείς τους άλλους για το πώς νιώθεις. Πιστεύεις ότι οι άλλοι δε σε καταλαβαίνουν. Εξ ου κι έχεις συχνά συναισθηματικά ξεσπάσματα. Οι "εκρήξεις" είναι το φόρτε σου. Είσαι μονίμως μανικωμένη για καυγά. 

Προσβάλλονται εύκολα

Όπως προείπαμε, θεωρείς πως οι άλλοι είναι πάντα απέναντί σου. Βλέπεις εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Γι΄αυτό παρεξηγείς εύκολα τις προθέσεις των άλλων -ακόμη και αν είναι αγνές- και τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς. Μήπως να το πάρεις αλλιώς και να αρχίσεις να χαλαρώνεις επιτέλους; 

Διάβασε ακόμη: Τοξικοί εργοδότες 

 Πηγή 

Home