Thumbnail

Φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι Φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι

Επίλεξε τα πιο όμορφα ανθεκτικά φυτά και ετοιμάσου για φύτευση σε γλάστρες
Το χειμώνα είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τον κήπο μας ανθισμένο, καθώς το κρύο επηρεάζει τα φυτά μας, ειδικά όταν ο καιρός παρουσιάζει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, σήμερα θα σου αναφέρω ποιά φυτά είναι κατάλληλα για να φυτέψεις τον χειμώνα. Τρόποι υπάρχουν και ίσως τους γνωρίζεις, ώστε να προστατευτούν από την παγωνιά... είναι τα ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και τα αντιπαγετικά υφάσματα, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να επιλέξεις τα ανθεκτικά φυτά που αντέχουν το κρύο του χειμώνα. Ας δούμε λοιπόν ποιά είναι αυτά τα φυτά.

 fyta1

Εκτός από δέντρα και καλλωπιστικούς θάμνους, μπορείς να επιλέξεις λουλούδια και αρωματικά φυτά που θα δώσουν χρώμα και άρωμα στο μπαλκόνι και στον κήπο σου. Δες πιο κάτω, ποιά είναι τα φυτά που μπορούν να διακοσμήσουν ένα κήπο ή να ομορφύνουν το μπαλκόνι το χειμώνα δίνοντάς του χρώμα και ζωντάνια.

1. Λεβάντα

levanta

Η λεβάντα είναι ένα αγαπημένο φυτό χάρη στο υπέροχο άρωμά της και το όμορφο μοβ χρώμα της! Ήξερες όμως, ότι δε χρειάζεται να την αποχωρίζεσαι το χειμώνα; Η λεβάντα είναι ανθεκτική στο κρύο, γι΄αυτό μπορείς να κρατήσεις τα γλαστράκια σου στο μπαλκόνι ακόμα και τώρα που οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν. Έτσι, θα δώσεις χρώμα σε ένα τοπίο που όσο χειμωνιάζει γίνεται όλο και πιο μουντό. Φρόντισε μόνο να την τοποθετήσεις σε ένα μέρος που δεν θα την πιάνει τόσο ο αέρας.

2. Κακτάκια

fyta2

Είναι γνωστό ότι τα κακτοειδή είναι ανθεκτικά τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ένα ακόμα θετικό τους είναι ότι δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, μιας και αρκεί να τους ρίχνεις λίγο νερό μια στο τόσο. Για το λόγο αυτό, αν θέλεις να έχεις ένα πράσινο μπαλκόνι φέτος το χειμώνα χωρίς πολύ κόπο, τοποθέτησε αρκετά γλαστράκια με διάφορα ήδη και μεγέθη κάκτων.

Διάβασε ακόμη: Υπάρχει το σωστό λουλούδι για την κατάλληλη περίσταση; |

3. Ελιά 

elia

 

Η ελιά αποτελεί ένα αειθαλές δέντρο που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται να την ποτίζεις μόνο μια φορά την εβδομάδα, δεν θα αλλάξει καθόλου το χρώμα της, θα παραμείνει πράσινη. Βάλε λοιπόν στο μπαλκόνι σου μια μικρή ελιά σε μια γλάστρα και θα αντέξει όλο το χειμώνω. Εξάλλου, η ελιά είναι ένα εντυπωσιακό φυτό που διατηρείται για χρόνια.

4. Αλόη

fyta4

Η αλόη είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και δεν παθαίνει τίποτα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τοποθέτησέ την σε όμορφα γλαστράκια στο μπαλκόνι σου και θα έχεις ένα πράσινο μπαλκόνι ακόμα και το χειμώνα. Και μην ξεχνάς, το φυσικό τζελ αλόης είναι κατάλληλο για βαθιά ενυδάτωση σε πρόσωπο και σώμα και με πλούσια επουλωτική δράση. Οπότε, μπορείς να την εκμεταλλευτείς. 

5. Νάρκισσος

fyta6

Ο νάρκισσος είναι ένα από τα λίγα λουλούδια που αντέχουν στο κρύο. Μάλιστα, η κατάλληλη εποχή για να φυτευτούν οι βολβοί του είναι το φθινόπωρο και ανθίζει μέσα στο χειμώνα, δίνοντας λουλούδια κίτρινου και λευκού χρώματος. Επομένως, μπορείς να τοποθετήσεις νάρκισσους σε γλαστράκια στο μπαλκόνι σου και να του δώσεις όμορφα χρώματα.

6. Κυκλάμινο

fyta7

Διάβασε ακόμη: BunchesΜια flower boutique στη Λευκωσία

Το άγριο κυκλάμινο στο μπαλκόνι, αντέχει στο κρύο κι έχει λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα. Ανθίζει από το Νοέμβριο έως τα τέλη Ιανουαρίου και είναι σχετικά απαιτητικό φυτό. Μισεί τη ζέστη και έχει ανάγκη από υγρασία. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχει πολύ μέσα στο σπίτι. Γι αυτό, αν θέλεις να το διατηρήσεις, ιδανική τοποθεσία είναι ένα σκιερό μπαλκόνι ή ένα πρεβάζι παραθύρου που δεν το κτυπάει άμεσα ο ήλιος. Θα πρέπει να το ποτίζεις καθημερινά (συστήνεται το πρωί) αλλά χωρίς υπερβολές. Έτσι, θα το έχεις και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εξαιρετική επιλογή ανθεκτικών φυτών που αντέχουν στο κρύο, είναι επίσης διάφορα καλλωπιστικά φυτά που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα όπως η πρίμουλα, το χρυσάνθεμο, ο χειμωνανθός, το σκυλάκι, το άλυσσο, η γκαζάνια, το καλλωπιστικό λάχανο, η καλεντούλα και οι πανσέδες.

fyto7

Τα παραπάνω φυτά λοιπόν αντέχουν στο φυσιολογικό κρύο του χειμώνα. Αν οι  θερμοκρασίες γίνουν ακραία χαμηλές, καλύτερα να τα μεταφέρεις στο σπίτι και όταν οι θερμοκρασίες επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, να τα ξαναβγάλεις έξω.

Επίλεξε σωστά ανθεκτικά φυτά στο κρύο, όπως αυτά που μόλις έμαθες, και θα έχεις ένα χρωματιστό μπαλκόνι και το χειμώνα!

Διάβασε ακόμη: 4 λουλούδια που κερδίζουν τη «μάχη» με τη ζέστη |

Πηγή

Home