Ο κόσμος σήμερα υμνεί τη γυναίκα
Πώς ξεκίνησαν όλα και πώς κατάφερε αυτή η μέρα να καθιερωθεί; Τι άλλαξε; Πώς καθόρισε την παρουσία της γυναίκας στην κοινωνία, αλλά και τι ήταν αυτό που μας κάνει όλους ανεξαιρέτως να υμνούμε μέχρι και σήμερα τη γυναικεία ύπαρξη;
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα στη Νέα Υόρκη, όταν οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενες για τις άσχημες συνθήκες εργασίας που βίωναν. Οι περισσότερες γυναίκες που οργάνωσαν τη διαμαρτυρία ήταν μετανάστριες και διεκδικούσαν καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Εκτός από τη μνημόνευση εκείνης της απεργίας, οι γυναίκες που συμμετείχαν απαιτούσαν καλύτερη πληρωμή και δικαίωμα ψήφου.
ΔΙΑΒΑΣΕ: 10 γυναικείες εφευρεύσεις που έκαναν τον κόσμο καλύτερο
Η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα, όμως χρειάστηκαν δεκαετίες για να καθιερωθεί επίσημα. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε επίσημα δύο χρόνια αργότερα το 1911.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Τώρα είναι η πιο σωστή ώρα
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκα και έκτοτε διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Η 8η μέρα του Μάρτη είναι επίσης αφιερωμένη στον εορτασμό των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων των γυναικών όλου του κόσμου, όπως επίσης και στην προώθηση των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα
Από το 1996 ο ΟΗΕ αποφασίζει να θεσπίσει έναν θεματικό άξονα για τις εκδηλώσεις που αφορούν την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Σήμερα οι εκδηλώσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την έμφαση στην παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και την εργασία.
Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει και άλλοι πιο εξειδικευμένοι θεματικοί άξονες, όπως οι γυναίκες που πάσχουν από AIDS, οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και εκείνες που εργάζονται στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Το 2011, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάστηκε διεθνώς, διοργανώθηκαν θεματικές εκδηλώσεις προς τιμήν της επετείου σε περισσότερες από εκατό χώρες.
Σε πολλές χώρες του κόσμου, η 8η Μαρτίου θεωρείται ακόμα επίσημη αργία, ενώ σε κάποιες άλλες μοιάζει αρκετά με τη Γιορτή της Μητέρας.
Είναι προφανές πως η θέση των γυναικών στις δυτικές κοινωνίες έχει κάνει τεράστια άλματα προς το καλύτερο, ενώ ακόμα και στις Ανατολικές χώρες τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αποκτούν όλο και περισσότερα δικαιώματα.
Παρόλο που οι σημαντικότερες μάχες εκείνης της εποχής έχουν κερδηθεί, η Διεθνής Μέρα της Γυναίκας εξακολουθεί να γιορτάζεται με κάθε τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο, διεκδικώντας όσα τους αξίζουν στην κοινωνία, καθώς μέχρι σήμερα οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερο, να υφίστανται περισσότερες διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και να βιώνουν λεκτική ή σεξουαλική βία. Σε αυτή την περίπτωση, τα λόγια που είπε κάποτε η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Gloria Steinem έχουν μέχρι σήμερα τεράστια σημασία και θα πρέπει να ενισχύουν τη φωνή της κάθε γυναίκας από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
«Η ιστορία των αγώνων των γυναικών για την ισότητα δεν ανήκει σε μια φεμινίστρια ή σε έναν οργανισμό, αλλά στις συλλογικές προσπάθειες όλων όσοι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα».