Thumbnail

Πώς να φτιάξεις τη δική σου κέτσαπ Πώς να φτιάξεις τη δική σου κέτσαπ

Το ιδανικό συνοδευτικό για τις τηγανιτές πατάτες
Η κέτσαπ είναι μία σως την οποία λατρεύουμε από παιδιά κι η οποία είναι το ιδανικό συνδοδευτικό για τις πατάτες τηγανιτές. Μάθε, λοιπόν, να τη φτιάχνεις μόνος σου ακολουθώντας απλές οδηγίες.

Υλικά (για 3 κιλά περίπου κέτσαπ)

  • 5 κιλά ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 6 κρεμμύδια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κόκκινες μακριές πιπεριές
  • 1 κουταλιά καρφάκια γαρύφαλλου
  • 1 κουταλάκι πιπέρι σε κόκκους
  • 2 κουταλιές αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φλιτζάνια ξίδι

Τρόπος παρασκευής

  • Επιλέγεις ώριμες ντομάτες, χωρίς χτυπήματα. Τις ξεφλουδίζεις, τις κόβεις στα τέσσερα και τις βάζεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τις πιπεριές κομμένες στα δύο, τα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα, τη δάφνη, το σκόρδο και το αλάτι.
  • Προσθέτεις στα υλικά 2 ποτήρια νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 30΄.
  • Μόλις βράσουν, περνάς τα υλικά από τον μύλο του πουρέ και τα ρίχνεις ξανά στην κατσαρόλα.
  • Βάζεις σε ένα τουλουπάνι τα γαρύφαλλα, την κανέλα και τους κόκκους πιπεριού. Δένεις καλά το τουλουπάνι για να μη φύγουν τα μπαχαρικά και το ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα με την ντομάτα.
  • Αφήνεις τη σάλτσα να βράσει για άλλα 30΄ περίπου, μέχρι να πήξει και να απορροφήσει τα πολλά υγρά. Δέκα λεπτά πριν την κατεβάσεις από τη φωτιά, ρίχνεις το ξίδι και τη ζάχαρη.
  • Αφαιρείς το τουλουπάνι με τα μπαχαρικά και αφήνεις την κέτσαπ να κρυώσει.

Διάβασε επίσης:  Πώς να φτιάξεις ομελέτα με νιφάδες βρώμης

Κατόπιν, αποστειρώνεις τα μπουκάλια που θα βάλεις την κέτσαπ, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:

  • Ζεματάς τα μπουκάλια με τους φελλούς ή τα πώματα σε βραστό νερό.
  • Αφήνεις τα μπουκάλια να στραγγίξουν και αδειάζεις μέσα την κέτσαπ, φροντίζοντας να μην τα παραγεμίσεις. Αφήνεις, δηλαδή, ένα κενό 4 εκ. περίπου κάτω από το στόμιο.
  • Κλείνεις καλά τα μπουκάλια και τα βάζεις όρθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χλιαρό νερό. Το νερό πρέπει να φτάνει έως το σημείο του μπουκαλιού που φτάνει η κέτσαπ.
  • Τα βράζεις 30-40΄ περίπου. Μετά, κατεβάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνοντας τα μπουκάλια μέσα μέχρι να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, τα βγάζεις από το νερό και βουτάς το πώμα τους σε βουλοκέρι. Με αυτόν τον τρόπο παρασκευής η κέτσαπ συντηρείται για 6 μήνες σφραγισμένη στο ψυγείο και 1 μήνα αφού ανοιχθεί.

ketchup2

Διάβασε ακόμη:

Πώς να φτιάξεις σπανακόπιτα με βρώμη

Πώς να φτιάξεις σπιτικούς χορτοκεφτέδες

Πηγή

Home