Μεγάλωσε γιους με ευαισθησίες
Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε την κατάσταση λίγο πιο σοβαρά; Πιο ουσιαστικά; Πιο άμεσα; Μην περιμένεις από την πολιτεία, τις αρμόδιες αρχές και τα ΜΜΕ, να κάνουν όλη την δουλειά. Ξεκίνησε από εσένα και πρόσφερε στην κοινωνία παιδιά με ευαισθησίες. ΝΑΙ, ΚΑΙ ΑΓΟΡΙΑ!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mαζί με τη Σοφία Μπεκατώρου και κάθε Σοφία
Από μικρή θυμάμαι γονείς να συμβουλεύουν τις κόρες τους προκειμένου να είναι ασφαλή. Το θέμα μεγαλώνοντας το άκουγα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, όπου οι ομιλίες που αφορούν την πρόληψη της σεξουαλικής επίθεσης επικεντρώνονται στην εκπαίδευση μόνο των γυναικών. Δεν κατηγορώ σε καμία περίπτωση αυτές τις ενέργειες, αλλά τι γίνεται με τα αγόρια; Γιατί τα «οι άντρες δεν κλαίνε» , «σταμάτα να κάνεις σαν κορίτσι», - για να μην πω χειρότερα που μου έρχονται στο μυαλό- δεν θα δώσουν στην κοινωνία τους άντρες που χρειαζόμαστε.
Δεν προτιμάς να μεγαλώσει ένα αγόρι που να μην προσβάλλει τις γυναίκες, που να μην κάνει σεξιστικά και προσβλητικά αστεία, που να μην απλώνει τα χέρια του χωρίς συναίνεση και γενικότερα να μην συμπεριφέρεται στις γυναίκες σαν να είναι κατώτερα όντα;
Και τα αγόρια έχουν συναισθήματα
“Οι γονείς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό που θεωρούμε καλοπροαίρετη δήλωση μπορεί να στρώσει το έδαφος για τη νομιμοποίηση της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών και μπορεί να ξεκινήσει τόσο απλά με φράσεις όπως “μην γίνεσαι γυναικούλα” ή “πετάς την μπάλα σαν κορίτσι”. Εκτός του ότι οι συγκεκριμένες φράσεις περνούν σεξιστικά μηνύματα, ωθούν παράλληλα τα αγόρια να ενεργούν με τρόπους που «αποδεικνύουν» ότι είναι “παραδοσιακά” άνδρες.
Από την άλλη, απαγορεύοντας στα αγόρια να εκφράσουν τα συναισθήματά τους δεν τα βοηθάμε να αναγνωρίσουν και τα συναισθήματα των άλλων. “Εάν τα αγόρια δεν μπορούν να αναγνωρίσουν από μόνα τους ότι αισθάνονται άβολα ή ότι αισθάνονται αναστατωμένα από κάτι, θα δυσκολευτούν πολύ να αναγνωρίσουν παρόμοια συναισθήματα στους άλλους”, εξηγεί ο Poco Kernsmith, ερευνητής πρόληψης της βίας στο Wayne State University.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Η τοξική αρρενωπότητα δεν είναι επιζήμια μόνο για τις γυναίκες
Μάθε τους να σέβονται τα φυσικά όρια
«Ας υποθέσουμε ότι η γιαγιά έρχεται στο σπίτι για μια επίσκεψη. Εσύ λες στα παιδιά να την αγκαλιάσουν και να την φιλήσουν και σου φαίνεται αθώο, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που μαθαίνουν τα παιδιά είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν κάποιος τα αναγκάσει να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν κάποιον παρά τη θέλησή τους. Φυσικά και πρέπει να πεις στα παιδιά να αγκαλιάσουν την γιαγιά, αλλά απέφυγε φράσεις του στυλ “γιατί δεν είναι σωστό” και “γιατί η γιαγιά θα στενοχωρηθεί αν δεν της δώσεις ένα φιλάκι”. “Αν είστε μια οικογένεια που είναι γενικά άνετη με το γυμνό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Ωστόσο είναι καλό να καταλαβαίνει το παιδί από εσάς, ότι το να είναι κανείς γυμνός αποτελεί μέρος της ιδιωτικότητάς του. Αν το παιδί εισβάλλει στο μπάνιο ενώ είστε γυμνοί, είναι καλό να του πείτε “δεν έχω πρόβλημα να με βλέπεις γυμνό, αλλά θα προτιμούσα την επόμενη φορά, να χτυπήσεις την πόρτα πριν”. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ότι έχετε όρια, ότι ξέρετε πώς να τα διεκδικείτε και ότι θέλετε να σέβονται τα όριά σας”, λέει ο Rothman.
unsplash.com/photos/KQCXf_zvdaU
Σεβασμός
“Τα παιδιά τείνουν να παρατηρούν αυτά που κάνετε πολύ περισσότερο από αυτά που λέτε”, λέει ο Mark Van Ryzin, εκπαιδευτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. "Τα αγόρια μαθαίνουν πολλά από το να προσέχουν πώς ο μπαμπάς φέρεται στη μαμά και από το πώς επιλύονται οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια. “
Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι μεγαλώνεις τον αυριανό σύντροφο μιας άλλης γυναίκας, τον αυριανό πατέρα ενός άλλου παιδιού, τον αυριανό πολίτη αυτής της κοινωνίας, που έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ την συμβολή σου, για να γίνει καλύτερη και να σταματήσει να αντικρίζει εικόνες ντροπής.
Με πληροφοίρες από το themamagers.gr
κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/5EnPNw_9xSc