Thumbnail

Επιλόχεια κατάθλιψη & καραντίνα: Τι να προσέξει μια γυναίκα που μόλις γέννησε και οι γύρω της Επιλόχεια κατάθλιψη & καραντίνα: Τι να προσέξει μια γυναίκα που μόλις γέννησε και οι γύρω της

Ο κορωνοϊός και η παραμονή μας εντός σπιτιού που παρατείνεται αυξάνουν την ανησυχία γύρω από τις εξελίξεις και το άγχος για την υγεία μας
Υπάρχουν άτομα ανάμεσά μας που ενδεχομένως είναι πιο ευαίσθητα ψυχικά, όπως οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη. Μπορεί η καραντίνα και όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε την τελευταία περίοδο να τις επηρεάσει αρνητικά. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που πυροδοτούνται από άγχος, ένταση και ανασφάλεια.

epiloxeiakatatlipsi

Όταν δεν έχεις ζήσει κάτι ανάλογο, δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα ανταπεξέλθεις. Πόσο μάλλον όταν έχεις μια μητέρα, μια φίλη, μια αδεφή που ήδη αισθάνεται άσχημα λόγω των ορμονών της και βιώνει επιλόχεια κατάθλιψη. Τα αίτια βέβαια, περιλαμβάνουν βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Όπως αναφέρουν ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές: Βιολογικά έχουμε την μείωση οιστρογόνων και προγεστερόνης με αύξηση της προλακτίνης που φαίνεται να επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση στη μητέρα. Η ψυχολογική φόρτιση επίσης είναι μεγάλη καθώς δεν είναι όλες οι γυναίκες προετοιμασμένες για τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν τη μητρότητα. Η αύξηση του άγχους και στρες λόγω των νέων ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα από τη φροντίδα του νεογέννητου, το οικονομικό, οι αλλαγές στο δυναμικό της σχέσης του ζευγαριού, είναι λόγοι για την πυροδότηση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Διάβασε ακόμη: Πώς ο COVID-19 αλλάζει τα δεδομένα σε μία εγκυμοσύνη;

epiloxeiakatatlipsi

Η αλλαγή που έχει επιφέρει ο ιός στη ζωή μας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα, από μία απλή βόλτα στο σούπερ μάρκετ για τα καθημερινά ψώνια που τώρα έχει γίνει ολόκληρη «αποστολή με συγκεκριμένο πρωτόκολλο», μέχρι στην προκειμένη περίπτωση για παράδειγμα, την ύπαρξη σχετικής βοήθεια από γιαγιάδες το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, πράγμα που όπως καταλαβαίνουμε έχει αποκλειστεί.

Αν έχουν ξυπνήσει άγχη μικροβιοφοβίας, το επιπρόσθετο άγχος και η ανησυχία για τους γονείς και στενά συγγενικά άτομα που μπορεί να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αν ο σύζυγος ή κάποιο άλλο αγαπημένο άτομο πηγαινοέρχεται ακόμα στη δουλειά του, αν η δουλειά του ανήκει στις ομάδες αυτές που έρχονται σε άμεση ή και έμμεση επαφή με κρούσματα του ιού, καταλαβαίνουμε πως η αγωνία αυτή κορυφώνεται και ίσως κρούει καμπανάκια κινδύνου.

Υπάρχει φυσικά και μια άλλη κατηγορία μαμάδων που δεν πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη αλλά από κάποια άλλη αγχώδη διαταραχή, όπως πανικός, αγοραφοβία, ιδεοψυχαναγκστική διαταραχή, κλπ. Κι αυτές οι μητέρες χρειάζονται επίσης βοήθεια ειδικού αυτό το διάστημα, καθώς οι σκέψεις τους που διαφορετικά πιθανόν να αποφεύγονταν, ίσως να έχουν ενταθεί αυτό το διάστημα.

Διάβασε ακόμη: Τα ανεπαίσθητα συμπτώματα που είναι «προπομπός» για κατάθλιψη

fd

Τι θα πρέπει να προσέξει η μητέρα με επιλόχεια κατάθλιψη;

Καταρχάς να αναγνωρίσει αυτά που αισθάνεται και να τα μοιραστεί με τον σύντροφό της και τα άτομα που βρίσκονται γύρω της. Φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο να τα αναγνωρίσει η ίδια και ίσως δεν ξέρει πώς να τα αντιμετωπίσει. Αν αρχίζει να νιώθει ενοχικά συναισθήματα που την επιβαρύνουν συναισθηματικά, θα ήταν καλά -σαν μια πρώτη κίνηση- να ζητήσει να μιλήσει με τον γυναικολόγο της – που είναι ο τελευταίος γιατρός που γνωρίζει ή και με τον παιδίατρο. Ασφαλώς θα ήταν καλά στις μέρες του κορωνοϊού που ζούμε, να συζητήσει με κάποιο ψυχίατρο ή ψυχολόγο μέσα από βιντεοκλήση, χωρίς να μετακινηθεί και να νιώσει πως κινδυνεύει από τον ιό.

Τι να προσέξει ο σύζυγος

Καταρχάς να ενημερωθεί σωστά γύρω από την επιλόχεια κατάθλιψη που μπορεί να επηρεάσει τη γυναίκα του. Χρειάζεται και εκείνος να κατανοήσει την κατάσταση και να σταθεί δίπλα της. Είναι πολύ ανακουφιστικό για τη γυναίκα του να νιώθει πως είναι και εκείνος εκεί και την στηρίζει ψυχικά, συναισθηματικά αλλά και πρακτικά, προσφέροντας βοήθεια με το μωράκι και δίνοντάς της χρόνο ξεκούρασης και ύπνου που τόση ανάγκη έχει αυτό το διάστημα.

Ο σύζυγος χρειάζεται επίσης να δείξει κατανόηση στη σεξουαλική απομάκρυνση της συντρόφου του, καθώς δεν καθρεφτίζει μια αποφευκτική προς αυτόν συμπεριφορά, αλλά την καταθλιπτική της φάση από τη μία αλλά και την ορμονική της ανισορροπία από την άλλη.

Είναι μια περίοδος που πολλά αλλάζουν στη ζωή μας και στον τρόπο που έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Μια περίοδος που θεωρείται σοκαριστική για πολλούς, πόσο μάλλον και για τις μανούλες αυτές που από τη μία έχουν να παλέψουν με τις ορμόνες και την αλλαγή στη ζωή τους -κυρίως αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί- και από την άλλη να ανησυχούν και για όλη αυτή την κατάσταση.

Διάβασε ακόμη: Κορωνοϊός και αβεβαιότητα: Πώς θα προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία

Πηγή 

Home