Thumbnail

Τα παιδιά βλέπουν τα πάντα μέσα από μεγεθυντικούς φακούς Τα παιδιά βλέπουν τα πάντα μέσα από μεγεθυντικούς φακούς

Οι τσακωμοί μπροστά στο παιδί, είναι απαράδεκτοι! Ακόμα κι ένας μικρός τσακωμός μεταξύ των γονεων, για εκείνα μπορεί να σημαίνει το τέλος του κόσμου
Κάποιες φορές οι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι. Διαφώνησε έντονα αν θέλεις με τον/την σύντροφό σου, αν θες όμως να λέγεσαι ώριμος άνθρωπος, μην το κάνεις μπροστά στα παιδιά σου!

kids

Αν δεν το ξέρεις, απειλείται η συναισθηματική τους υγεία γι' αυτό κοίτα να έχεις αυτοσυγκράτηση 

Τα παιδιά τα βλέπουν όλα μέσα από μεγεθυντικούς φακούς. Ακόμα και ένας «μικρο-τσακωμός» μεταξύ των γονέων, για τα παιδιά μπορεί να σημαίνει το τέλος του κόσμου, να τους δημιουργήσει άγχος, θλίψη, αναστάτωση, ανάλογα την ηλικία τους και την ιδιοσυγκρασία τους. Επιπλέον, νέες έρευνες δείχνουν ότι στα παιδιά που γίνονται μάρτυρες των τσακωμών των γονέων, αυτό έχει επιπτώσεις μέχρι και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Αυτό που επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά, δεν είναι τόσο η συχνότητα των τσακωμών, όσο η έντασή τους και το αν οι γονείς τα ξαναβρίσκουν ή όχι. Επιπλέον, αυτό που είναι χειρότερο για τα παιδιά είναι αν υπάρχει λεκτική ή σωματική βία και αν οι τσακωμοί τα εμπλέκουν ή τα αφορούν.

Τα παιδιά, ως γνωστόν, έχουν «κεραίες» και πιάνουν κάθε είδους ένταση. Αυτή την ένταση, μπορούν να την εκφράσουν με διάφορους τρόπους. Κι αν αύριο φθάσεις να τα παίρνεις σε ειδικούς για την ξαφνική "περίεργη" ή "ανάρμοστη" συμπεριφορά τους, αναρωτήσου πρώτα που φταις εσύ! Μην αγνοήσεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης! Με τη συμπεριφορά τους τα παιδιά, εκφράζουν το πώς αισθάνονται και συχνά απορροφούν όλη την ένταση της δυσλειτουργίας στη σχέση των γονέων. Πολλές φορές ακόμη, αναλαμβάνουν εκείνα το ρόλο του «διαιτητή», κάτι το οποίο φυσικά και δεν τους αρμόζει. Συμφωνείς;

Διάβασε ακόμη: Ο ρόλος του πατέρα στη ψυχική ισορροπία και ανάπτυξη του παιδιού

kids

Είναι λοιπόν, αρκετά επώδυνο για τα παιδιά να γίνονται δέκτες τσακωμών, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η φθορά που μπορεί να προκαλέσουν στην προσωπικότητά τους είναι πολύπλευρη και μακροχρόνια, καθώς τα συνοδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής τους. Σταμάτα να τους δημιουργείς αισθήματα ανασφάλειας. Μην τα βάζεις στη διαδικασία να νιώθουν ότι πρέπει να επιλέξουν «στρατόπεδο» και να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου. 

Το γεγονός ότι πολλές φορές ο ένας σύζυγός κατηγορεί τον άλλο μπροστά στα παιδιά, ώστε να τα κάνει συμμάχους του, είναι επίσης απαράδεκτο! 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι τα τα αγόρια αντιδρούν διαφορετικά από τα κορίτσια μπροστά στους τσακωμούς των γονέων. Συνήθως τα κορίτσια προσπαθούν να εμπλακούν ενώ τα αγόρια απομακρύνονται. Τα μικρά παιδάκια μπορεί να φωνάξουν "σταματήστε" σε μια έκκληση διακοπής της έντασης. Βάλε στο νου σου, ότι τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν υπεύθυνα, ότι εκείνα φταίνε για τον τσακωμό σου με τον πατέρα ή την μητέρα τους. 

Διάβασε ακόμη: Τα παιδιά είναι συχνά οι κύριοι αποδέκτες του άγχους των γονιών τους

kids

Οι πιο συχνές αιτίες τσακωμών των γονέων είναι: 

1. Η ανάμειξη των παππούδων/γιαγιάδων στην ανατροφή των παιδιών

2. Η κριτική του ενός προς τον άλλον για τη μέθοδο ανατροφής που επιλέγει

3. Ο χρόνος που διαθέτουν για τον εαυτό τους

4. Η κατανομή των υποχρεώσεων του σπιτιού και η ενασχόληση με τα παιδιά

5. Η μέθοδος διαπαιδαγώγησης που επιλέγουν

6. Ποιος θα ξυπνήσει με τα παιδιά

7. Για τη συχνότητα των ερωτικών/σεξουαλικών επαφών τους

8. Για τα οικονομικά τους

kids

Προστάτεψε τα παιδιά σου από καταστάσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν και δεν τα αφορούν

Να συζητάς με ηρεμία τα θέματα που έχεις με τον/την σύντροφό σου και όχι εν βρασμώ ψυχής. Αν ωστόσο, δεν καταφέρετε να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας, εξήγησε αργότερα στα παιδιά ότι οι άνθρωποι κάποιες φορές θυμώνουν και τσακώνονται, κι ότι συνεχίζετε να αγαπιέστε, και ειδικά, ότι δεν φταίνε εκείνα για ό,τι συνέβη. Μίλησέ τους με απλά λόγια και ειλικρίνια, συζήτησε για το πώς αισθάνονται. Οι βαθύτεροι λόγοι που οδήγησαν στον τσακωμό, δεν τα αφορά. Αυτό είναι ένα δικό σου κομμάτι και καλό θα ήταν να το διερευνήσεις, ώστε να βρεις ένα αυθεντικό τρόπο επανασύνδεσης με τον/την σύντροφό σου. 

Αν δεν μπορεί να βελτιωθεί η σχέση σας και εξακολουθούν τα παιδιά σου να βιώνουν αυτές τις καταστάσεις, προσπάθησε να σώσεις ό,τι σώζεται! Επισκέψου έναν ειδικό! Είναι απαραίτητο για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά και για την δική σου αυτογνωσία και προσωπική ισορροπία.

Διάβασε ακόμη: Πώς να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά

Πηγή

Home