Thumbnail

Τι πρέπει να ρωτήσεις τον γιατρό σου αν περιμένεις δίδυμα  Τι πρέπει να ρωτήσεις τον γιατρό σου αν περιμένεις δίδυμα 

Αν είσαι έγκυος σε δίδυμα, η κύησή σου ενδέχεται να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες
Ακόμη και αν είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο διδύμων – για παράδειγμα αν πρόκειται για κάτι που γενικά συμβαίνει στην οικογένειά σου ή αν έμεινες έγκυος από εξωσωματική – η είδηση σίγουρα δεν σου πέρασε αδιάφορη. Από τη μία πλευρά, εκτός από τη χαρά σου είναι διπλά και όλα τα υπόλοιπα: Η κούραση, τα έξοδα, οι προετοιμασίες. Από την άλλη, σίγουρα αναρωτιέσαι τι σημαίνει η δίδυμη κύηση για το σώμα σου και αν διπλασιάζεται και ο κίνδυνος επιπλοκών. Οι παρακάτω ερωτήσεις στον γιατρό σου θα σε βοηθήσουν να λύσεις τις απορίες σου.

didima

Μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα;

Ο πλακούντας είναι το όργανο που προσφέρει στα μωράκια τροφή και οξυγόνο. Όμως δεν είναι απαραίτητο ότι μοιράζονται τον ίδιο. Τα διχοριακά/ διαμνιακά δίδυμα έχουν το καθένα τον δικό του, τα μονοχοριακά/ διαμνιακά δίδυμα μοιράζονται τον ίδιο αλλά αναπτύσσονται σε ξεχωριστούς αμνιακούς σάκους, ενώ τα μονοχοριακά / μονοαμνιακά μοιράζονται τα πάντα μεταξύ τους.

Θα γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική;

Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν απασχολεί μόνο τις εγκύους που περιμένουν δίδυμα, αλλά όλες τις μέλλουσες μητέρες. Και όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες, η απάντηση εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης σου, τη θέση των μωρών και την επιστημονική άποψη του γιατρού. Επομένως, είναι και ο μόνος που μπορεί να σου απαντήσει.

Πόσο βάρος πρέπει να πάρω;

Μια γυναίκα που περιμένει δίδυμα, συνήθως πρέπει να πάρει περισσότερα κιλά από τη μέση έγκυο, ώστε να είναι σίγουρη πως τρέφονται και τα δύο καλά. Συγκεκριμένα, είναι απολύτως φυσιολογικό να πάρει ακόμη και πάνω από 20 κιλά! Ωστόσο, αυτός είναι ένας πολύ γενικός κανόνας. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι ισχύει και για την περίπτωσή σου αν δεν σου το επιβεβαιώσει ο γυναικολόγος σου.

Θα χρειαστεί να περάσω χρόνο στο κρεβάτι;

Όταν το έμβρυο δυσκολεύεται να αναπτυχθεί ή να διαμορφωθεί, ο γυναικολόγος ενδέχεται να συστήσει κατάκλιση για τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Αυτή η διαδικασία είναι βαρετή, κουραστική και γεμάτη άγχος, όμως εντέλει κάνει καλό στα μωράκια σου. Ωστόσο, δεν αποτελεί απαραίτητη εξέλιξη της κύησης διδύμων. Πολλές φορές είναι η κίνηση που είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως οι θρομβώσεις.

Διάβασε ακόμη: Χριστίνα Σορόκου: "Το σεξ στην εγκυμοσύνη είναι ευεργετικό"

didima

Πότε είναι ανησυχητικός ο πρόωρος τοκετός;

Ξέρεις ότι τα περισσότερα διδυμάκια γεννιούνται λίγο έως πολύ πρόωρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί και στη δική σου περίπτωση. Ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και η δυσλειτουργία του πλακούντα, συνήθως οδηγούν σε πρόωρο τοκετό. Αρκετά δίδυμα γεννιούνται στις 28 εβδομάδες αντί για τις συνηθισμένες 37 έως 40. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείς και πολύ για αυτό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το μόνο που έχουν ανάγκη είναι μερικές ημέρες παραπάνω στο νοσοκομείο.

Πόσο συχνά θα σε βλέπω;

Ίσως τα διδυμάκια σου να σας κάνουν να… έρθετε πιο κοντά με την/τον γυναικολόγο σου, αφού δεν αποκλείεται να την/τον βλέπεις συχνότερα από ό,τι αν περίμενες μόνο ένα μωρό. Συγκεκριμένα, αν και μέχρι την 24η εβδομάδα ενδέχεται να μην χρειαστούν περισσότερες από μία επισκέψεις τον μήνα, αργότερα μπορεί να την/τον βλέπεις μια φορά την εβδομάδα.

Διάβασε ακόμη: Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Τα σημαντικά οφέλη της άσκησης

didima

Χρειάζομαι συμπληρώματά διατροφής;

Όλες οι έγκυοι έχουν ανάγκη από βιταμίνες, εσύ όμως ενδέχεται να χρειάζεσαι λίγο περισσότερες από τον μέσο όρο. Ρώτησε τον γιατρό σου αν χρειάζεται να καταναλώνεις κάποια συμπληρώματα διατροφής – ιδίως φυλλικού οξέως.

Για ποιες επιπλοκές θα πρέπει να ανησυχώ;

Η διπλή κύηση αυξάνει τον κίνδυνο για προεκλαμψία και διαβήτη κύησης. Φυσικά κάθε οργανισμός διαφέρει. Ο γυναικολόγος σου θα σου πει τι πρέπει να προσέξεις και πώς να κινηθείς σε περίπτωση που προκύψει κάτι απρόοπτο.

Μπορώ να κάνω γυμναστική;

Η κίνηση βοηθά τις εγκύους και τα μωρά τους να παραμείνουν υγιείς, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως, κάθε γυναίκα έχει τους δικούς της σωματικούς περιορισμούς. Πιθανότατα θα μπορείς να κάνεις γυμναστική, απλώς σε λίγο πιο αργούς ρυθμούς από τις υπόλοιπες εγκύους. Ωστόσο, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και να πάρεις την άδειά του για τις ασκήσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις.

didima

Διάβασε ακόμη: Καούρες στην εγκυμοσύνη; Πώς θα βρεις ανακούφιση

Πηγή

Home