Thumbnail

Πώς να προστατέψεις τον σκύλο σου από το κρύο του χειμώνα Πώς να προστατέψεις τον σκύλο σου από το κρύο του χειμώνα

Σημαντικές συμβουλές φροντίδας για να κρατήσεις το φιλαράκι σου ασφαλή τη χειμερινή περίοδο
Πρώτα απ' όλα, ας ξεκινήσουμε με αυτό! Yπάρχουν δύο σοβαρές καταστάσεις που μπορούν να συμβούν στον αγαπημένο μας φίλο αν δεν τον προσέξουμε αυτές τις κρύες μέρες.

dog

Κρυοπαγήματα
Το κρυοπάγημα αρχίζει όταν το σώμα του σκύλου κρυώσει. Το σώμα τραβάει αυτόματα το αίμα από τα άκρα στο κέντρο του σώματος για να παραμείνει ζεστό. Τα αυτιά, τα πόδια ή η ουρά του σκύλου μπορούν να πάρουν τόσο κρύο που είναι ικανό να βλάψουν τους ιστούς τους. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι για το κρυοπάγημα είναι ότι δεν είναι αμέσως προφανές. Θα πρέπει να παρακολουθήσεις λίγο το σκυλί για σημάδια στο δέρμα του.  Μπορεί να γίνει χλωμό ή γκρίζο, σκληρό και κρύο.

Υποθερμία
Μια δεύτερη σοβαρή χειμωνιάτικη ανησυχία είναι η υποθερμία. Αυτό συμβαίνει όταν ένας σκύλος βρίσκεται πολλές ώρες έξω στο κρύο, στις χαμηλές θερμοκρασίες, ή όταν έχει ”κακό” κυκλοφορικό και εκτίθενται σε κρύο. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο σκύλος θα τρέμει και τα αυτιά και τα πόδια του θα είναι κρύα. Καθώς η υποθερμία προχωρά, μπορεί να παρουσιάσει σημάδια κατάθλιψης, λήθαργου και αδυναμίας. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, οι μύες του θα σκληρυνθούν, η καρδιά και τα ποσοστά αναπνοής θα επιβραδυνθούν και δεν θα ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα. Η σοβαρή υποθερμία είναι απειλητική για τη ζωή.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα καταλάβεις ότι κάτι τρέχει με το σκυλάκι σου

dg

Είναι απαραίτητο να προστατεύουμε το σκύλο μας από τα κρυοπαγήματα και την υποθερμία

Πώς λοιπόν θα αναγνωρίσεις τα σημάδια που σου ”φωνάζουν” ότι ο σκύλος σου χρειάζεται να έρθει σε εσωτερικό χώρο για να ζεσταθεί;

Αν εσύ όταν στέκεσαι στην πόρτα χωρίς το παλτό σου κρυώνεις, το πιθανότερο είναι να νιώθει και ο σκύλος σου το ίδιο. Δες την συμπεριφορά του όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Αν παρατηρήσεις ότι κλαίει, ανατριχιάζει, ή είναι  ανήσυχος, ή ακόμα κι αν ψάχνει μέρος να κρυφτεί, τότε ήρθε η ώρα να τον βάλεις μέσα!

do

Τι μπορείς να κάνεις για να περάσει ο σκύλος σου έναν όμορφο χειμώνα με ασφάλεια:

1. Φόρεσέ του κάτι ζεστό
Σίγουρα γνωρίζεις, ότι κάποιες φυλές σκυλιών έχουν από τη φύση τους χοντρή γούνα που τους κρατά ζεστούς, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα σκυλιά όμως με λεπτές γούνες μπορεί να χρειαστεί να φορούν πουλόβερ ή παλτό όταν βγαίνουν για χειμωνιάτικες βόλτες. Ένα καλό παλτό πρέπει να φτάνει από το λαιμό στη βάση της ουράς και επίσης να προστατεύει την κοιλιά. Αλλά, τα παλτά αυτά, δεν θα εμποδίζουν τα κρυοπαγήματα στα αυτιά, τα πόδια ή την ουρά. Έτσι, ακόμα και με ένα ζεστό παλτό, μην αφήνεις το σκυλάκι σου πολύ ώρα σε θερμοκρασίες κατάψυξης.

2. Όταν έχει ήλιο, βγείτε βόλτα
Εάν το σκυλί σου αισθάνεται το κρύο, προσπάθησε να το βγάλεις έξω το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, όταν έχει ήλιο. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές, είναι καλύτερα, παρά αργά το βράδυ. Η ηλιοφάνεια φέρνει στο κατοικίδιο ζώο (όπως και στους ανθρώπους) το πρόσθετο πλεονέκτημα της βιταμίνης D.

Διάβασε ακόμη: Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τους σεισμούς και τις καταιγίδες δυο μέρες πριν!

dog

3. Περιόρισε τον χρόνο που περνάει έξω από το σπίτι 

Μπορεί να του αρέσουν οι βόλτες, αλλά το χειμώνα ακόμα και το πιο μεγάλο σκυλί, μπορεί να κρυώσει. Τα αυτιά, τα πόδια και η ουρά του είναι επιρρεπή σε κρυοπαγήματα. Ένας καλός κανόνας είναι να βγεις μαζί του έξω και όταν αισθανθείς πως ήρθε η ώρα να μπεις μέσα για να ζεσταθείς, πιθανώς το ίδιο να νιώθει και εκείνος.

4. Κράτα το κρεβατάκι του ζεστό
Μην τον αφήνεις να κοιμάται στο πάτωμα τις κρύες νύχτες. Η επιλογή του σωστού κρεβατιού είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσεις ότι το σκυλί σου θα παραμείνει ζεστό. Οι ζεστές κουβέρτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα άνετο περιβάλλον και να κρατήσουν ζεστό. Τοποθέτησε το κρεβάτι του σκύλου σου σε ένα ζεστό σημείο στο σπίτι, καλύτερα σε σημείο που του είναι οικείο. 

Διάβασε ακόμη: Ποιές είναι οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους σκύλους;

dog

5. Όχι πολύ κοντά στις σόμπες/θερμάστρες
Το σκυλί θα αναζητήσει την θερμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και πολλές φορές θα τον δεις φαρδύ πλατύ να απλώνει μπροστά από τη σόμπα που έχεις αναμμένη στο χώρο σου. Πάρε λοιπόν τα μέτρα σου, ώστε να μην μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με την θερμάστρα, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να καεί. Αν έχεις τζάκι στο σπίτι, κράτησέ τον μακριά, καθώς τα τζάκια αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή. 

6. Κράτησε το σκυλί ενυδατωμένο
Τα σκυλιά μπορούν να αφυδατώσουν εξίσου γρήγορα το χειμώνα όπως και το καλοκαίρι.  Εάν το σκυλί σου ξοδεύει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στην αυλή σου, βεβαιώσου ότι έχει πρόσβαση σε ένα μπολ με νερό, και έλεγχέ το συχνά ώστε να μην πιάσει πάγο από τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

7. Ποτέ μην το αφήνεις μόνο του στο αυτοκίνητο
Όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, έτσι ακριβώς συμβαίνει και το χειμώνα! Τα αυτοκίνητα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα καυτά το καλοκαίρι, και το χειμώνα είναι επικίνδυνες οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στο εσωτερικό τους.

Διάβασε ακόμη: Πώς ξέρεις αν το κατοικίδιό σου κρυώνει πραγματικά;

Πηγή

Home