Πώς να φτιάξεις γιουβαρλάκια αυγολέμονο;
Μην παρασυρθείς και βάλεις πολύ ρύζι... θα φουσκώσει και θα «τουμπανιάσουν» τα γιουβαλάκια, προτίμησε να το προσθέσεις στην σούπα.
• Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά για τον κιμά
- 400 gr. κιμά μοσχαρίσιο, λάππα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3-4 κουταλιές της σούπας ρύζι μακρύκοκκο
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για την σούπα
- 50 gr. ρύζι μακρύκοκκο
- 500 ml. σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κρέατος
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- 2 λεμόνια
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις παιδική σούπα λαχανικών μέσα σε ένα καρβέλι ψωμί
Εκτέλεση:
Τα γιουβαρλάκια
- Ψιλοκόβεις τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το κρεμμύδι στο πολυμηχάνημα.
- Ετοιμάζεις τον κιμά ζυμώνοντας όλα τα υλικά για τον κιμά.
- Τον ζυμώνεις για 3-4 λεπτά τουλάχιστον και πλάθεις μεγάλους ομοιόμορφους κεφτέδες.
- Σε μια κατσαρόλα βάζεις περίπου 1 λίτρο νερό και τον ζωμό να βράσουν, όταν κοχλάσει ρίχνεις τους κεφτέδες.
- Βράζεις για 10′ λεπτά.
- Προσθέτεις το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύεις προσεκτικά και βράζεις για 20-25 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
- Δεν θέλεις πολλά υγρά στο φαγητό σου, αν όμως χρειαστεί πρόσθεσε επιπλέον καυτό νερό, ώστε να μην πάψει ο βρασμός.
- Αποσύρεις και αφήνεις το φαγητό 15-30 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Ετοιμάζεις το αυγολέμονο
- Σε ένα καθαρό γυάλινο σκέυος χτυπάς τα ασπράδια με ένα πηρούνι να αφρατέψουν, προσθέτεις τους κρόκους, σιγά-σιγά τον χυμό των λεμονιών, ανάλογα πόσο ξινό θέλεις το φαγητό και τέλος προσθέτεις ένα φλυτζάνι από τα ζεστά υγρά του φαγητού, όπου προσθέτεις σε 3-4 μέρη μέσα στο αυγολέμονο.
- Περιχύνεις το φαγητό και κουνάς για ένα λεπτό την κατσαρόλα, σερβίρονται ζεστά και ταιριάζουν υπέροχα με στραγγιστό γιαούρτι!
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις σούπα αρακά
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν θέλεις την σούπα σου περισσότερο ζουμερή πρόσθεσε επιπλέον ζωμό, ενώ αν την προτιμάς περισσότερο πηχτή, επιπλέον ρύζι. – Μπορείς να προσθέσεις στην σούπα σέλινο, καρότο, πράσο ή άλλα λαχανικά εποχής. – Απόφυγε να χτυπήσεις τα ασπράδια με το μίξερ γιατί μια πολύ αφράτη μαρέγκα θα «κόψει» όταν πέσει στο ζεστό φαγητό. – Μπορείς την σούπα να την κάνεις με περισσότερα ή λιγότερα υγρά, όμως όσο πιο λιγότερα υγρά τόσο πιο κρεμώδης η σούπα. – Αν θέλεις μπορείς να αντικαταστήσεις τον ζωμό με νερό. – Το αυγολέμονο μπορεί να αντικατασταθεί από στραγγιστό γιαούρτι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να προσθέσεις λίγο κόρν φλάουρ, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, στο αυγολέμονο ώστε να γίνει πιο πηχτή η υφή του, απλά μετά καλό είναι να βράσεις το φαγητό ακόμη 5 λεπτά για να ενσωματωθεί το κόρν φλάουρ.
Διάβασε ακόμη: Νόστιμη και θρεπτική σπιτική κρεατόσουπα με λαχανικά
Διάβασε ακόμη: Σούπα με γλυκοπατάτα και καρότα