Thumbnail

Πώς να φτιάξεις γιουβαρλάκια αυγολέμονο; Πώς να φτιάξεις γιουβαρλάκια αυγολέμονο;

Η ζεστασιά μιας σούπας και συγκεκριμένα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα
Τι θα έλεγες σήμερα να φτιάξεις τρυφερά γιουβαρλάκια βουτηγμένα σε ζεστή σούπα αυγολέμονο;

Μην παρασυρθείς και βάλεις πολύ ρύζι... θα φουσκώσει και θα «τουμπανιάσουν» τα γιουβαλάκια, προτίμησε να το προσθέσεις στην σούπα.

• Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά για τον κιμά

  • 400 gr. κιμά μοσχαρίσιο, λάππα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ρύζι μακρύκοκκο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Υλικά για την σούπα

  • 50 gr. ρύζι μακρύκοκκο
  • 500 ml. σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κρέατος
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Υλικά για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις παιδική σούπα λαχανικών μέσα σε ένα καρβέλι ψωμί

soupa

Εκτέλεση:

Τα γιουβαρλάκια

  1. Ψιλοκόβεις τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το κρεμμύδι στο πολυμηχάνημα.
  2. Ετοιμάζεις τον κιμά ζυμώνοντας όλα τα υλικά για τον κιμά.
  3. Τον ζυμώνεις για 3-4 λεπτά τουλάχιστον και πλάθεις μεγάλους ομοιόμορφους κεφτέδες.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζεις περίπου 1 λίτρο νερό και τον ζωμό να βράσουν, όταν κοχλάσει ρίχνεις τους κεφτέδες.
  5. Βράζεις για 10′ λεπτά.
  6. Προσθέτεις το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
  7. Ανακατεύεις προσεκτικά και βράζεις για 20-25 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
  8. Δεν θέλεις πολλά υγρά στο φαγητό σου, αν όμως χρειαστεί πρόσθεσε επιπλέον καυτό νερό, ώστε να μην πάψει ο βρασμός.
  9. Αποσύρεις και αφήνεις το φαγητό 15-30 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.

Ετοιμάζεις το αυγολέμονο

- Σε ένα καθαρό γυάλινο σκέυος χτυπάς τα ασπράδια με ένα πηρούνι να αφρατέψουν, προσθέτεις τους κρόκους, σιγά-σιγά τον χυμό των λεμονιών, ανάλογα πόσο ξινό θέλεις το φαγητό και τέλος προσθέτεις ένα φλυτζάνι από τα ζεστά υγρά του φαγητού, όπου προσθέτεις σε 3-4 μέρη μέσα στο αυγολέμονο.

- Περιχύνεις το φαγητό και κουνάς για ένα λεπτό την κατσαρόλα, σερβίρονται ζεστά και ταιριάζουν υπέροχα με στραγγιστό γιαούρτι!

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις σούπα αρακά

​​​​soupa

Σημειώσεις για την συνταγή:

– Αν θέλεις την σούπα σου περισσότερο ζουμερή πρόσθεσε επιπλέον ζωμό, ενώ αν την προτιμάς περισσότερο πηχτή, επιπλέον ρύζι. – Μπορείς να προσθέσεις στην σούπα σέλινο, καρότο, πράσο ή άλλα λαχανικά εποχής. – Απόφυγε να χτυπήσεις τα ασπράδια με το μίξερ γιατί μια πολύ αφράτη μαρέγκα θα «κόψει» όταν πέσει στο ζεστό φαγητό. – Μπορείς την σούπα να την κάνεις με περισσότερα ή λιγότερα υγρά, όμως όσο πιο λιγότερα υγρά τόσο πιο κρεμώδης η σούπα. – Αν θέλεις μπορείς να αντικαταστήσεις τον ζωμό με νερό. – Το αυγολέμονο μπορεί να αντικατασταθεί από στραγγιστό γιαούρτι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να προσθέσεις λίγο κόρν φλάουρ, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, στο αυγολέμονο ώστε να γίνει πιο πηχτή η υφή του, απλά μετά καλό είναι να βράσεις το φαγητό ακόμη 5 λεπτά για να ενσωματωθεί το κόρν φλάουρ.

Διάβασε ακόμη: Νόστιμη και θρεπτική σπιτική κρεατόσουπα με λαχανικά

soupa

Διάβασε ακόμη: Σούπα με γλυκοπατάτα και καρότα

Πηγή

Home