Πώς να φτιάξεις σπανακόπιτα με γιαούρτι, χωρίς φύλλο
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 8-10 άτομα
Υλικά
Για τη σπανακόπιτα
– 400 γρ. σπανάκι
– 1 ματσάκι μυρωδικά (μάραθο, άνηθο, μαϊντανό)
– 1 ματσάκι μυρωδικά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια)
– 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
– 3 μεγάλα αυγά
– 100 ml. γάλα
– 250 gr. τυρί φέτα
– 50 ml. ελαιόλαδο
– 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
– Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστείς
– 1 αυγό
– 30 ml. γάλα
– 20 ml. ελαιόλαδο
– 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Διάβασε ακόμη: Πώς θα φτιάξεις σπανάκι με αυγά σε σάλτσα ντομάτας
Εκτέλεση:
- Προαθερμαίνεις τον φούρνο στους 200° C.
- Καθαρίζεις και πλένεις το σπανάκι, τα ψιλοκόβεις, αλατίζεις και τα πιέζεις με τα χέρια σου να βγουν όλα τα υγρά τους και τα τοποθετείς σε μεγάλο μπωλ.
- Ψιλοκόβεις τα κρεμμυδάκια και όλα τα μυρωδικά, τα προσθέτεις στο σπανάκι, προσθέτεις αρκετό μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη φέτα θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια.
- Σ΄ένα μπωλ ανακατεύεις καλά τα 3 αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το γάλα και με αυτό το μείγμα περιχύνεις το σπανάκι, προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μέσα στο χυλό.
- Αλείφεις με ελαιόλαδο ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζεις με το αλεύρι, ρίχνεις μέσα το μείγμα.
- Χτυπάς σ’ ένα μπωλ: 1 αυγό, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 30 ml. γάλα. Περιχύνεις τη σπανακόπιτα φροντίζοντας να πάει το μείγμα παντού.
- Ψήνεις για 50 λεπτά στους 200° C και αφήνεις την πίτα να κρυώσει για 30 λεπτά πριν την απολαύσεις.
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα! Όλα τα μυστικά για ένα τραγανό φύλλο και μια τέλεια πίτα!
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Mπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε είδους χόρτα και αρωματικά εποχής
– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκτός από φέτα και άλλα τυριά όπως μανούρι ή κατσικίσιο τυρί
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις σουτζουκάκια από ρεβύθια
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις χόρτα τσιγαριαστά με αυγά και φέτα