Thumbnail

Back to school: Τι να βάλεις στο ταπεράκι για το παιδί σου; Back to school: Τι να βάλεις στο ταπεράκι για το παιδί σου;

Ο κλινικός διατροφολόγος Κώστας Χαρή, σε βοηθάει με θρεπτικές ιδέες και συνταγές
Σε μερικές μέρες ξεκινάει η καινούργια σχολική χρονιά με τους γονείς να τρέχουν να αγοράσουν τσάντες, τετράδια, ρούχα, μολύβια και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί το παιδί για να είναι προετοιμασμένο για την σχολική χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτάκια στο δημοτικό: Να στείλω το παιδί μου για προετοιμασία πριν την έναρξη της σχολικής χρονιά;

 

Ακόμη ένας όμως παράγοντας που προκαλεί άγχος στους γονείς είναι τι θα προετοιμάζουν κάθε μέρα για κολατσιό έτσι ώστε να μην καταλήγει στον κάδο και να τρέχουν τα παιδιά στη καντίνα που συνήθως υπάρχουν και ανθυγιεινές επιλογές.  

Παρακάτω λοιπόν θα δώσουμε εύκολες, εύγεστες αλλά πάνω απ’ όλα θρεπτικές επιλογές φαγητών που θα μπορούν οι γονείς να ετοιμάζουν για να παίρνουν στο σχολείο τα παιδιά. 

Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες τους οποίους οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ούτως ώστε το κολατσιό να είναι ελκυστικό, όπως είναι η γεύση, η θρεπτική αξία, το χρώμα και η ποικιλία. Όπως και όλα τα άλλα γεύματα της ημέρας το κολατσιό για να καταναλωθεί από το παιδί και να μην καταλήξει στον κάδο πρέπει να περιέχει και τις 4 αισθήσεις  (μυρωδιά, αφή, όψη, γεύση).

Αρχικά μπορείς να αλλάξεις το είδος ψωμιού. Θα πρέπει συνεχώς, όχι μόνο να αλλάζεις τα υλικά του σάντουιτς αλλά επίσης και το ψωμί. Μπορείς να χρησιμοποιείς το κοινό σλάις, πίτα, λιβανέζικη πίτα, φραντζόλα ακόμα και φαχίτας. Με τις πιο πάνω εναλλακτικές το παιδί έχει την αίσθηση πως τρώει κάτι καινούργιο κάθε φορά χωρίς να βαριέται τα συνηθισμένα.

Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις πίτα φαχίτας με κρέμα τυριού χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα και ντομάτα. Επίλεξε επίσης κυπριακή πίτα μέτριου μεγέθους ολικής αλέσεως με χαλούμι χαμηλό σε λιπαρά, λούντζα και ντομάτα με ρίγανη για περισσότερο άρωμα και γεύση. 

Άλλα εναλλακτικά υλικά είναι το αβοκάντο, ο τόνος και το αυγό. Μπορείς επίσης να προσθέσεις φυστικοβούτυρο το οποίο είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών.  

Αργότερα, για σνακ στο δεύτερο ή τρίτο διάλλειμα μπορείς να επιλέξεις μπάρες δημητριακών, γιαουρτάκι με φρούτα, ρυζογκοφρέτες, κράκερ και φρούτα. Μπορείς επίσης να φτιάξεις σπιτικές μπάρες δημητριακών με μια εύκολη συνταγή:

  •  Βάλε σε ένα ταψί λίγο βούτυρο
  • 1/3 φλιτζανιού μέλι
  • ελάχιστο αλάτι
  • Πρόσθεσε βρόμη
  • ξηρούς καρπούς
  • αποξηραμένα φρούτα
  •  ψήσε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά 

Για να δώσεις επιπλέων ενέργεια στα παιδιά, μια άλλη πρόταση είναι τα διάφορα Smoothies:

  • Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι γάλα, 1 φλιτζάνι φράουλες, 1 μπανάνα και αναμείξε. 
  • Να προτιμάς πάντοτε εποχιακά φρούτα αφού είναι πιο φρέσκα αλλά και πιο οικονομικά. Για παράδειγμα αυτή την περίοδο γρανίτα ροδιού! 1 φλιτζάνι ρόδι με 2 κουταλιές του γλυκού μέλι και 4 παγάκια. 
  •  φλιτζάνι γάλα, 1 μπανάνα και 1 κουταλιά του γλυκού φυστικοβούτυρο

 

02

 

Facebook: Costas Chari - Clinical Dietitian Nutritionist

Instagram: costaschari_nutritionist

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5+1 tips για να απαλλαγείς από τα κιλά των διακοπών

 

πηγή κεντρικής φώτο 

Home