Thumbnail

6+2 Τροφές που σε προστατεύουν από τη γρίπη 6+2 Τροφές που σε προστατεύουν από τη γρίπη

Ο διατροφολόγος Κώστας Χαρή, σού εξηγεί ποιες τροφές μπορούν να σε προστατεύσουν από την εποχιακή γρίπη
Το κρύο και συνάμα η γρίπη αρχίζει από τον Οκτώβριο και συνήθως τελειώνει κάποια στιγμή τον Απρίλιο. Έρευνες υποστηρίζουν πως υπάρχει μια θετική επιρροή μεταξύ της λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένων τροφίμων οπόταν εάν υποφέρετε από το ένα κρυολόγημα μετά το άλλο βεβαιωθείτε ότι τρώτε άφθονα τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καταρχάς, καλό είναι να βασιστείς σε πραγματικά τρόφιμα, όχι συμπληρώματα. Για παράδειγμα, τρώγοντας ένα πορτοκάλι είναι καλύτερο από ό, τι τα χάπια βιταμίνης C, διότι το πορτοκαλί σας προσφέρει ένα συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών – μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β-6, και πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή.

Ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει λιγότερα φρούτα και λαχανικά τον χειμώνα παρότι το καλοκαίρι ενώ θα έπρεπε να καταναλώνει περισσότερα. Μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά 5 μερίδες ημερησίως είναι αρκετά να μας προσφέρουν ένα μεγάλο φάσμα από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την βέλτιστη λειτουργία του μεταβολισμού. Προτίμησε τα εποχιακά φρούτα αφού θα είναι πιο φρέσκα και πιο φτηνά από τα υπόλοιπα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο είναι ακριβώς το «ένα φρούτο» που λένε οι διατροφολόγοι;

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα λόγο της ουσίας αλικίνης , αυξάνοντας την αντίσταση στους ιούς και το άγχος. Για να πάρεις την ανοσοποιητική δράση από το σκόρδο, σύντριψε τις σκελίδες με την επίπεδη πλευρά του μαχαιριού, πριν την προσθήκη τους στο φαγητό. Αυτό απελευθερώνει το χυμό σκόρδου, το οποίο έχει την ιδιότητα υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος.

eating

Βιταμίνη C

H συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη ενισχύει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα. Βρίσκετε στα ακτινίδια, στα μπρόκολα, στις φράουλες, στα πορτοκάλια, στα μανταρίνια σπανάκι, στα λεμόνια. Το πιπέρι καγιέν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C καθώς και βιταμίνη Α, Β, ασβέστιο και κάλιο

Βιταμίνη Ε

Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό όπως και η Βιταμίνη C που προστατεύει τον οργανισμό σου από τη δράση των ελευθέρων ριζών που προσβάλλουν τα κύτταρα του οργανισμού και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Βρίσκετε σε ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο

Ψευδάργυρος

Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Καλές πηγές αποτελούν τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά τα οποία βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Όταν το πεπτικό σύστημα είναι υγιές, είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που τρώτε, και είναι σε καλύτερή θέση στο να μας απαλλάσσει από τα βακτήρια και τους ιούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνεις διατροφή αλλά το νούμερο στη ζυγαριά δεν αλλάζεις; Αυτοί είναι οι λόγοι!

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα περιέχει μεγάλες ποσότητες β-καροτένιο που μεταβολίζετε στον οργανισμό σε βιταμίνη Α που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σελήνιο Τόνος- Μανιτάρια

Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας τα λευκά αιμοσφαίρια παράγουν συτοκίνες και βήτα-γλυκάνη.

Τζιντζερ

Βοηθά το σώμα να ιδρώσει, να μειώσει τον πυρετό και στην εξάλειψη των τοξινών. Το Τζίντζερ βοηθά επίσης στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Πρόσθεσε φρέσκο τζίντζερ στο φαγητό ή το τσάι, ή αυτούσια κατανάλωση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6+1 συμβουλές μαγειρικής που θα σε βοηθήσουν αν κάνεις δίαιτα

 

O Κώστας Χαρή είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος. Βρες τον στα social media  ή κλείσε ραντεβού στο 25378080

Home