Thumbnail

Δεν τρως τα παντζάρια; Μόλις δεις τα "θαύματα" που κάνουν θα αλλάξεις γνώμη! Δεν τρως τα παντζάρια; Μόλις δεις τα "θαύματα" που κάνουν θα αλλάξεις γνώμη!

Δες πόσα μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό σου και πώς μπορείς να τα “εκμεταλλευτείς”!
Ίσως να μην το ξέρεις, αλλά είναι από τα πιο πολύτιμα λαχανικά που υπάρχουν. Τα πιο ωφέλιμα! Συμβάλλουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Μια μερίδα παντζάρια στο καθημερινό διατροφικό σου πλάνο θα σε ωφελήσει ποικιλοτρόπως. 

beetroot

Το παντζάρι αποτελεί ένα "φάρμακο" της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.​

Διαβάσαμε και μάθαμε όλα τα οφέλη γι' αυτό σας τα μεταφέρουμε!

Μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης: Είναι σημαντική πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό σε νιτρώδη και σε ένα αέριο που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου. Και τα δύο αυτά βοηθούν στην διεύρυνση των αρτηριών και την μείωση του καρδιακού παλμού. 

Μειώνει την “κακή” χοληστερόλη και εμποδίζει το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες: Τα παντζάρια περιέχουν διαλυτές ίνες, φλαβονοειδή και βητακυανίνη. Η τελευταία είναι το συστατικό που δίνει στο παντζάρι το πορφυροκόκκινο χρώμα του και είναι πολύ αποτελεσματική στην ενίσχυση των κυττάρων.

Βοηθάει στην μείωση της οξείδωση της LDL χοληστερόλης και δεν της επιτρέπει να δημιουργήσει πλάκα στα τοιχώματα της αρτηρίας. Αυτό προστατεύει από πιθανή καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διάβασε ακόμη: Γιατί αξίζει να καταναλώνεις μηλόξυδο καθημερινά 

beetroot

Καταπολεμάνε την οστεοπόρωση: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή.

“Ασπίδα” στην αναιμία: Τα παντζάρια περιέχουν πολύ σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης. Αυτή αποτελεί μέρος του αίματος που βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.

Βελτιώνει τη σεξουαλική υγεία και αντοχή: Αιώνες πριν χρησιμοποιούσαν το παντζάρι ως μέρος διάφορων παραδόσεων για την καλύτερη σεξουαλική ευεξία του ατόμου. Είναι μια πλούσια πηγή νιτρικών που βοηθούν στην απαλλαγή του νιτρικού οξειδίου από το σώμα, διευρύνοντας τις φλέβες, και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα.

Μια άλλη μεταβλητή είναι ότι τα παντζάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βορίου, ενός χημικού συστατικού που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου.

Διάβασε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει να φας μπανάνα για πρωϊνό

beetroot

Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα παντζάρια λειτουργούν και ως ένα ήπιο για τον οργανισμό καθαρτικό. Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην αποβολή διαφόρων βλαβερών ουσιών από το παχύ έντερο και το στομάχι.

Επίσης, ο χυμός παντζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.

Διατροφική αξία (100 γραμμάρια):

Θερμίδες: 43

Λίπος: 0g

Χοληστερόλη: 0g

Αλάτι: 106mg

Υδατάνθρακες: 13g

Ίνες: 4g

Σάκχαρα: 9g

Πρωτεΐνες: 2g

Βιταμίνη C: 4.9mg

Φολικό οξύ: 109mcg

Σίδηρος: 0.8mg

Μαγνήσιο: 23.0mg

Φωσφόρος: 40.0mg

Κάλιο: 325 mg

Μαγγάνιο: 0.3mg

Διάβασε ακόμη: Ποιές τροφές θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις πιο γρήγορα το κρυολόγημα

Πηγή: 

Home