Thumbnail

Καλοκαιρινά φρούτα: Μάθε τι σου προσφέρουν αφού τα τρως που τα τρως Καλοκαιρινά φρούτα: Μάθε τι σου προσφέρουν αφού τα τρως που τα τρως

Ο διατροφολόγος Κώστας Χαρή, σού εξηγεί τι σού προσφέρουν τα καλοκαιρινά φρούτα
Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι υπάρχει τεράστια επιλογή φρούτων λόγω των κλιματολογικών συνθηκών του νησιού μας.

Προσοχή όμως στην ποσότητα κατανάλωσης των φρούτων αφού αν και είναι θρεπτικά, όταν τα καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες αυξάνεται σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο της διατροφής μας.

Καρπούζι: Το αγαπημένο αυτό φρούτο, μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά. Επίσης σαν φρούτο προσφέρει τα πιο κάτω ωφελήματα στην υγεία του ανθρώπου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνεις διατροφή αλλά το νούμερο στη ζυγαριά δεν αλλάζεις; Αυτοί είναι οι λόγοι!

Καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία των οστών: Το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καρδιαγγειακή υγεία μας και είναι πλέον ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη βέλτιστη υγεία των οστών. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καρπουζιού έχει επίσης συσχετιστεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας λόγω του ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσω αγγειοδιαστολής. Επίσης, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση του ασβεστίου στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να έχουμε ανθεκτικότερα οστά και αρθρώσεις.

Αντιφλεγμονώδες & Αντιοξειδωτικό: Το λυκοπένιο στο καρπούζι είναι ιδιαίτερα επωφελής για τη μείωση των φλεγμονών και την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.

Μυϊκή & Νευρολογική Υποστήριξη: Το πλούσιο κάλιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι μια φυσική πηγή ηλεκτρολύτη που βοηθά στη ρύθμιση της δράσης των μυών στο σώμα μας αλλά και των νεύρων.

Βελτιώνει την υγεία των ματιών: Το καρπούζι είναι θαυμάσια πηγή Βήτα-καροτίνης η οποία μετατρέπεται μέσα στο σώμα σε βιταμίνη Α. Βοηθά στην παραγωγή των χρωστικών ουσιών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Η βιταμίνη Α διατηρεί επίσης υγιές δέρμα και δόντια.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πώς θα καταλάβεις εάν η γυμναστική σου έχει αποτέλεσμα

 

Εμποδίζει την κυτταρική βλάβη: Η περιεκτικότητα βιταμίνης C στο καρπούζι είναι εκπληκτικά υψηλή. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

melon

 

Πεπόνι: Το πεπόνι προσφέρει μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών που προστατεύουν την όραση και κατ’ επέκταση της βιταμίνης Α που δρα σαν αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική ουσία. Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και δρα επίσης σαν αντιοξειδωτικό, προάγει τη δημιουργία κολλαγόνου ενώ βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Κεράσι: Τα κεράσια έχουν αντικαρκινική και καρδιαγγειακή δράση λόγω των ανθοκυανινών που περιέχουν. Επίσης είναι αυξημένα σε κάλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Πηγές ανθοκυανινών προσφέρουν επίσης η φράουλα και το σταφύλι.

 

Σύκα: Τα σύκα είναι πάρα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και έτσι συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, συστήνεται στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη να καταναλώνουν σύκα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ασβέστιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα

 

O Κώστας Χαρή είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος. Βρες τον στα social media  ή κλείσε ραντεβού στο 25378080

Home