Thumbnail

Κυριακή του Πάσχα και σκέφτεσαι τι γλυκό να φτιάξεις; Κυριακή του Πάσχα και σκέφτεσαι τι γλυκό να φτιάξεις;

Ένα γλυκό είναι πάντα απαραίτητο για τη σημερινή ημέρα! Και σου έχουμε 3 για να διαλέξεις, τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα! 
Όπως τα Χριστούγεννα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μυρωδιά του βουτύρου στον κουραμπιέ και τη γεύση του μελιού στο μελομακάρονο, έτσι και το Πάσχα έχει τα δικά του εδέσματα. Και μπορεί το φετινό Πάσχα να είναι διαφορετικό από τα άλλα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα αγαπημένα μας γλυκά δεν θα έχουν και φέτος μια θέση στο τραπέζι της Λαμπρής.

Μοσχομυριστά γλυκά, μοναδικά σε ποιότητα και νοστιμιά! Το σπίτι σου θα μοσχομυρίσει με αυτά τα γλυκά και θα φέρεις στο νου σου όλες εκείνες τις παιδικές αναμνήσεις από τα γλυκά που ετοίμαζε η μαμά ή η γιαγιά σου. Η επιλογή του γλυκού είναι στο χέρι σου.

Δες μερικά αγαπημένα γλυκά για την Κυριακή του Πάσχα

Πορτοκαλόπιτα

δφ

Μια αφράτη, ζουμερή και γεμάτη αρώματα πορτοκαλόπιτα που γίνεται με φύλλο κρούστας και γιαούρτι και σιροπιάζεται με ένα παχύρρευστο σιρόπι πορτοκαλιού, το οποίο μπορείς άνετα να το φας πριν καν φτάσει στο γλυκό σου. 

Μερίδες: 6-8

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1,5 ώρα

Υλικά για την πορτοκαλόπιτα: 

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 450-500 γρ.
  • 4 µεγάλα αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ
  • 200 ml ηλιέλαιο

Υλικά για το σιρόπι

  • 1½ φλ. χυµό πορτοκαλιού
  • 1 ποτήρι νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι σε  ροδέλες
  • Χυµός από 1 µικρό λεµόνι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας

Διάβασε ακόμη: Δημήτρης Ουγγαρέζος: Φτιάχνει την απόλυτη τάρτα με φράουλες για το πασχαλινό τραπέζι

γδφ

Εκτέλεση

  1. Προθερµαίνεις τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Kόβεις τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνεις ένα ορθογώνιο ταψί.
  3. Κτυπάς στο µίξερ με το σύρμα, τα αυγά και τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτεις το ξύσµα. Με το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνεις το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και τέλος το λάδι. Κτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Κατεβάζεις τον κάδο και προσθέτεις λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Αφήνεις τα φύλλα να ποτίσουν και φτιάχνεις το σιρόπι.
  5. Βράζεις τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτεις τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού και βράζεις άλλα 2-3 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσει τελείως.
  6. Μόλις κατεβάσεις το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνεις το µείγµα της πορτοκαλόπιτας στο λαδωµένο ταψί και το ψήνεις για 1 ώρα. Στη µισή ώρα καλύπτεις µε αλουµινόχαρτο.
  7. Βγάζεις την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και σιροπιάζεις αμέσως με το κρύο σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά. Καλύπτεις την πορτοκαλόπιτα με αλουµινόχαρτο μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Σοκολατένιο γλυκό στο τηγάνι

δα

Μερίδες: 4-6

Χρόνος Προετοιμασίας: 5′ 

Χρόνος Ψησίματος: 20′

Οι χρήσεις του πολλές. Μπορείς να το γεμίσεις με πραλίνα και τριμμένο μπισκότο και να το κάνεις ρολό ή να το πασπαλίσεις απλά με άχνη ζάχαρη και να το βουτήξεις στον καφέ σου. 

Μοιάζει λίγο με σουφλέ, αλλά και με pancake. Αγαπάει την άχνη ζάχαρη, την πραλίνα, τους ξηρούς καρπούς και τη σαντιγύ. Τρώγεται ζεστό (έως και τσουρουφλιστό) αλλά και κρύο την επόμενη μέρα. Είναι το πιο εύκολο σοκολατένιο γλυκό και φτιάχνεται τόσο γρήγορα! Η συταγή απλή: Όλα τα υλικά σε ένα μίξερ, κτύπημα για 3 λεπτά, στη συνέχεια στο τηγάνι και μετά στο φούρνο! Έτοιμο σε λιγότερο από 30 λεπτά! Στην αρχή, το σοκολατένιο γλυκό βγαίνει από τον φούρνο σαν αφράτο σουφλέ και όσο κρυώνει, πέφτει και γίνεται σαν ένα πολύ αφράτο pancake.

Υλικά:

  • 3/4 κούπας γάλα φρέσκο
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 3 αυγά
  • 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3-4 σταγόνες βανίλια
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
  • Άχνη Ζάχαρη για το πασπάλισμα

Διάβασε ακόμη: Τι και πώς τρώμε τις ημέρες του Πάσχα; Τι να προσέξουμε

κηξλ

Εκτέλεση

  1. Λιώνεις το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (προσοχή να μην έχει πλατικά μέρη, όπως το χερούλι).
  2. Σε ένα μίξερ κτυπάς καλά τα υπόλοιπα υλικά για 2-3 λεπτά.
  3. Μεταφέρεις το μείγμα στο τηγάνι και το βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC.
  4. Ψήνεις για 20-23 λεπτά και βγάζεις από τον φούρνο.\
  5. Αφήνεις να κρυώσει ελαφρώς (εδώ θα ξεφουσκώσει) και πασπαλίζεις με άχνη ζάχαρη.

Ραβανί, αρωματικό & αφράτο!

δσ

Μερίδες: 10-12

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 40-50 λεπτά

Ένα γλυκό αγαπημένο! Σιροπιαστό και αφράτο, θυμίζει ανάλαφρο κέικ με τους κόκκους του σιμιγδαλιού να κάνουν έντονη την παρουσία τους. 

Υλικά

  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 150 γρ. φαρίν απ
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 ml μαστίχα 
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 10-15 αμύγδαλα λευκά ανάλατα

Υλικά για το σιρόπι

  • 600 Ml νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • φλούδα 1 λεμονιού
  • 100 ml μαστίχα

δσ

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάς με το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα. Βράζεις για 3-4 λεπτά ή μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και αφήνεις στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  2. Κτυπάς στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτεις το Φαρίν Απ, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το αλάτι και το ξύσμα και κτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Προσθέτεις τη μαστίχα και κτυπάς άλλο ένα λεπτό και κατεβάζεις.
  4. Βουτυρώνεις ένα ορθογώνιο ταψί μεσαίου μεγέθους και βάζεις το μείγμα.
  5. Ψήνεις για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC στον αέρα. Μόλις το βγάλεις, σιροπιάζεις σιγά σιγά μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Χαράζεις και βάζεις σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο.

Διάβασε ακόμη: Οι θερμίδες που «κρύβουν» τα αγαπημένα γλυκά του Πάσχα

Πηγή

Home