Ο γυμναστής/διατροφολόγος Αντρέας Παφίτης μάς δείχνει πώς να γυμναστούμε στο σπίτι (Βίντεο)
Tης Θεοδοσίας Κυριάκου
Πόσο έχει επηρεάσει τη διατροφή μας, θεωρείς, η καραντίνα;
Δυστυχώς, όταν περιοριζόμαστε στο σπίτι πέφτουμε ψυχολογικά και αυτό μας κάνει πιο επιρρεπείς στο να καταφεύγουμε σε επεξεργασμένες τροφές και γλυκά. Τα γλυκά μπορεί να μας δίνουν μικρές στιγμές απόλαυσης και ευεξίας, αφού ανεβαίνει το ζάχαρο μας, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη πως αυτό δεν κρατά για πολύ, καθώς μετά πέφτει απότομα και αυτό μας ρίχνει ψυχολογικά. Στη συνέχεια, λόγω κακής ψυχολογίας καταφεύγουμε και πάλι σε γλυκά. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Οπότε, τι μας συμβουλεύεις να κάνουμε;
Είναι προτιμότερο να λαμβάνουμε συχνά και μικρά γεύματα, ώστε να μην έχουμε ποτέ το αίσθημα της πείνας και να κρατάμε τα επίπεδα της ζάχαρης μας σταθερά. Όταν βιώνουμε δύσκολες στιγμές, πολλές φορές η αίσθηση της πείνας είναι περισσότερο από ψυχολογικά αίτια. Αν λοιπόν πήρατε ήδη το γεύμα σας, ασχοληθείτε με κάτι άλλο, παρά να προσπαθήσετε να καλύψετε τις ψυχολογικές σας ανάγκες καταφεύγοντας στο φαγητό.
Πόσο σημαντικό είναι να γυμναζόμαστε στο σπίτι και ποιο πρόγραμμα ασκήσεων να προτιμήσουμε;
Τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι σημαντικό να κάνουμε οποιοδήποτε είδος άσκησης. Μπορείτε να περπατήσετε λίγο στη γειτονιά, να κάνετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με αντιστάσεις, λάστιχα ή ακόμη και με αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι. Αφενός, αυτό θα βοηθήσει τη φυσική σας κατάσταση και αφετέρου θα συμβάλει θετικά στην ψυχική ευφορία, αφού όταν γυμναζόμαστε αυξάνεται η ορμόνη ντοπαμίνη στο σώμα μας και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι.
Διάβασε ακόμη: Κάνε το σπίτι σου γυμναστήριο χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχεις!
Ποιο θεωρείς ως τον ιδανικότερο τύπο διατροφής;
Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία στο πιάτο μας σε κάθε γεύμα. Δηλαδή, σε κάθε γεύμα πρέπει να λαμβάνουμε πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, σόγια), υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες), λίπη (ακόρεστα, κατά προτίμηση αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο), καθώς φρούτα και λαχανικά, ώστε να λαμβάνουμε φυτικές ίνες. Διαφωνώ πλήρως με τις διατροφές που αποκλείουν συγκεκριμένες ομάδες τροφών, όπως για παράδειγμα η κετογονική δίαιτα. Σε αυτή την περίπτωση, οι υδατάνθρακες είτε αποκλείονται τελείως, είτε λαμβάνονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Στα αρχικά στάδια μια τέτοιας δίαιτας υπάρχει άμεση απώλεια βάρους, αλλά αυτό είναι κυρίως υγρά. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακτήσουμε μεγάλο μέρος της απώλειας όταν αρχίσουμε και πάλι να λαμβάνουμε υδατάνθρακες. Ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι μέσω των υδατανθράκων λαμβάνουμε την ενέργεια που χρησιμοποιούμε άμεσα για ό,τι κάνουμε. Αν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα, τότε θα επέλθει κόπωση και πιθανόν δυσκολία συγκέντρωσης.
Ο κόσμος στις μέρες μας έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την υγιεινή διατροφή και την εμφάνισή του. Κρίνοντας βάσει της επαγγελματικής σου ιδιότητας, συμφωνείς ότι όντως ισχύει;
Φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το «σχηματισμένο» ή «τέλειο» σώμα. Αυτό είναι θετικό, με την έννοια ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για το σώμα του και κατά επέκταση την υγεία του. Ωστόσο, ένα συχνό φαινόμενο είναι ότι νέοι αθλούμενοι, δεσμεύονται μόνο για 3 μήνες, σύνηθως μέχρι να βελτιώσουν το σώμα τους για την παραλία. Ο στόχος όμως, είναι διατηρούμε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς, ολόχρονα.
Δες το βίντεο με τις ασκήσεις που μας προτείνει ο Αντρέας
Συνεργάστηκες με άτομα παχύσαρκα, που δεν μπορούσαν να χάσουν βάρος; Πιστεύεις ότι αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μπλοκαρισμένα συναισθηματικά;
Πολλές φορές, έχω νέους πελάτες οι οποίοι μου λένε ότι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα και με πολλά διαφορετικά πλάνα να χάσουν βάρος, αλλά δεν το επιτυγχάνουν. Γι' αυτό το λόγο, πριν αρχίσουμε ένα οποιοδήποτε πλάνο, ακολουθούν πρώτα μια σειρά από βασικές ιατρικές εξετάσεις ώστε να γνωρίζουμε εάν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ορμονικό θέμα κτλ. Εάν για παράδειγμα, κάποιος έχει ανεβασμένες κάποιες ορμόνες, δεν θα μπορέσει να χάσει βάρος εάν δεν ρυθμίσουμε αυτό το θέμα με κάποια θεραπευτική αγωγή που θα μας συστήσει ο προσωπικός του γιατρός ή ο ενδοκρινολόγος του. Εκτός από τους ιατρικούς παράγοντες που μπορεί να συντρέχουν, την απώλεια βάρους μπορεί να αποτρέπει επίσης και η κακή ψυχολογική κατάσταση. Πολλές φορές, καταφεύγουμε σε μεγάλες ποσότητες φαγητού λόγω άγχους και κατάθλιψης. Όλα αυτά, προκαλούν μεταβολική ζημιά και η μείωση βάρους υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται υπερβολικά δύσκολη.
Πολλές φορές ακούμε τους ειδικούς να συμβουλεύουν ότι η γρήγορη απώλεια βάρους δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Από την άλλη, όποιος θέλει να χάσει βάρος δεν αντέχει τις πολύμηνες δίαιτες και στερήσεις. Τι θα συμβούλευες κάποιον με ανάλογο πρόβλημα;
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικές λυσεις για να αποκτήσει κανείς σύντομα ένα υγιές και καλλίγραμμο σώμα. Μόνο η συστηματική εκγύμναση, η ισορροπημένη διατροφή , η σωστή ξεκούραση (6-8 ώρες ύπνου) και ο περιορισμός του άγχους, θα επιφέρουν αποτελέσματα στο σωστό χρόνο.
Δες επίσης: Ελένη Πετρουλάκη: Μας δείχνει πώς να αποκτήσουμε καλλίγραμα πόδια (Βίντεο)
Αλήθεια, τι σε έκανε να επιλέξεις το επάγγελμα του διατροφολόγου και για ποιό λόγο συνέχισες με μεταπτυχιακό στην επιστήμη του αθλητισμού;
Μικρός, ήμουν παχύσαρκος. Εξαιτίας αυτού υπήρξα θύμα bullying μέχρι τα 11 μου χρόνια, ηλικία που άρχισα να ασχολούμαι με την καλαθόσφαιρα. Ο πρωταρχικός λόγος που ασχολήθηκα ήταν η απώλεια του περιττού βάρους. Στην πορεία, αγάπησα το άθλημα και μέσω της καλαθόσφαιρας άρχισε να μου αρέσει η άθληση γενικότερα.Μεγαλώνοντας, επέλεξα να σπουδάσω διατροφολογία για να βοηθήσω ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους. Επιπλέον, πιστεύω πως η ψυχολογική στήριξη είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να μπορέσει ένα άτομο με επιπλέον βάρος να αλλάξει την εικόνα του. Θεωρώ πως μέσω της θετικής προσέγγισης με την οποία λειτουργώ γενικά ως άτομο, μπορώ να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους να πιστέψουν και να επιτύχουν τους στόχους τους. Στην πορεία, το μεταπτυχιακό στην επιστήμη του αθλητισμού με βοήθησε να αντιληφθώ τη σημαντικότητα της ισορροπίας μεταξύ μιας ολοκληρωμένης διατροφής με τη σωστή επιλογή και συχνότητα εκγύμνασης.
Σε τι διαφέρει η διατροφή ενός απλού ανθρώπου από αυτή ενός αθλητή;
Η κύρια διαφορά είναι στις θερμιδικές και πρωτεινικές ανάγκες. Οι αθλητές χρειάζονται πολύ περισσότερα γραμμάρια πρωτείνης και υδατάνθρακα ημερησίως για να αντέχουν στις προπονήσεις τους. Επίσης, υπάρχουν πολλά απαγορευμένα είδη τροφών σε ένα πρόγραμμα διατροφής που προορίζεται για έναν αθλητή, ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι, κυρίως σε περίοδο προετοιμασίας για αγώνες. Ένας καθημερινός άνθρωπος σίγουρα μπορεί να πετύχει τους στόχους του χωρίς πολλές διατροφικές απαγορεύσεις, αν γυμνάζεται συστηματικά. Οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως την ποσότητα και όχι τα είδη τροφών που θα περιλαμβάνονται στο ημερήσιο πλάνο.
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής για κάθε άθλημα ή απλώς μπορεί ένας αθλητής να ακολουθεί κάποιες γενικές οδηγίες προκειμένου να βελτιώσει την απόδοσή του;
Κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου υπάρχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Το μοντέλο διατροφής προσαρμόζεται βάσει του αθλητή και των αναγκών του σώματος του (βιομετρικά, διατροφικές ελλείψεις, γενετικά.). Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ανεβαίνουν οι θερμιδικές ανάγκες λόγω περισσοτέρων προπονήσεων και αγώνων. Επίσης, η προπόνηση προσαρμόζεται βάσει του αθλήματος, αλλά κυρίως βάσει των αδυναμιών και των πιθανών τραυματισμών που μπορεί να έχει ο αθλητής.
Πόσες φορές την εβδομάδα θεωρείς πως είναι ιδανικές για κάποιον να επισκέπτεται το γυμναστήριο;
Ακόμη και μια φορά τη βδομάδα, είναι καλύτερη από καθόλου! Το ιδανικότερο για κάποιο μη-επαγγελματία αθλητή είναι 3-4 φορες τη βδομάδα να μειωθεί η συχνότητα προβλημάτων υγείας που προκύπτουν από παχυσαρκία, κακή διατροφή ή έλλειψη φυσικής αγωγής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 30 λεπτά εξάσκησης ημερήσιως, που ισοδυναμούν με 3-4 ώρες τη βδομάδα.
Ποια η άποψή σου σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων;
Μια ολοκληρωμενη διατροφή δεν χρειάζεται συμπληρώματα εάν το άτομο δεν έχει γενετικές ελλείψεις. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει την οικονομική ευχέρεια ή τον χρόνο για να τρέφεται 100% σωστά. Εδώ έρχονται τα συμπληρώματα να «συμπληρώσουν» τα κενά. Shakes πρωτεΐνης, BCAA , ηλεκτρολύτες και μπάρες πρωτεΐνης, είναι τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες αθλητές, αλλά από αθλούμενους γενικότερα.
Ποιά είναι η συμβουλή σου σχετικά με τη διατροφή και γενικότερα την καλή υγεία;
Βρείτε κατι που αγαπάτε και θα αγαπάτε για χρόνια. Η σωστή γυμναστική δε θα γίνει ποτέ αγγαρεία. Μην στερηθείτε κανένα φαγητό. Όσες περισσότερες απαγορεύσεις βάλετε, τόσο πιο δύσκολα θα πετύχετε τον στόχο σας. Επίσης, καλό είναι να μην βιαστείτε να χάσετε το περιττό βάρος. Κανείς δεν θέλει να μείνει ίδιος για την υπόλοιπη ζωή του. Οπότε, αρχίζεις μ΄έναν εφικτό στόχο και όταν τον επιτύχεις, προχωράς μ' έναν καινούργιο.
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τον Αντρέα Παφίτη ΕΔΩ
Mπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τη Θεοδοσία Κυριάκου μέσω της συνέντευξης της ΕΔΩ, ή ακολουθώντας την στο Instagram, EΔΩ