Πώς μπορείς να δουλέψεις στο σπίτι αν και σε «καραντίνα»

Γράφει η Γεωργία Τελεβάντου 

Γνωρίζω πως είναι μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας, μα είμαι σίγουρη πως θα περάσει και μετά από όλο αυτό, θα βγούμε πιο δυνατοί και ενωμένοι. Η προσαρμογή στα καινούργια δεδομένα δεν είναι εύκολη για αρκετούς, είναι όμως αναγκαία και υποχρεωτική για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους συνάνθρώπους μας.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να δουλέψεις από σπίτι την εποχή του κορωνοϊού

Ακολουθείς το #menoumespiti, κατόπιν της απόφασής του υπουργείου Υγείας και τα νέα μέτρα του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η δουλειά έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πλέον η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας μάς δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουμε από το σπίτι. Ξέρω, για πολλούς φαντάζει ιδανικό, αλλά δεν το βλέπουν όλοι από αυτή τη σκοπιά. Πολλοί πιστεύουν ότι το να δουλεύεις από το σπίτι είναι απλό και δεν έχει δυσκολίες. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Tι κάνεις εάν αρρωστήσει ένα άτομο στο σπίτι σου

Το σπίτι, καλώς ή κακώς το έχουμε συνδυάσει με την ξεκούραση, τη ζεστασιά, τη θαλπωρή, τη χαλάρωση , και δεν θέλουμε με τίποτα να μας θυμίζει τη δουλειά. Τώρα όμως που επιβάλλεται να δουλέψεις στο σπίτι πώς θα τα καταφέρεις;  

Ακολουθούν μερικά χρήσιμα κόλπα που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στους εργασιακούς ρυθμούς και θα αυξήσεις την παραγωγικότητά σου

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Mένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε μόνοι

Απέφυγε τον καναπέ
Είναι μεγάλη παγίδα να επιλέξεις το σαλόνι για εργασιακό σου χώρο. Στο σαλόνι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή και να σε αποπροσανατολίσουν, τουλάχιστον περισσότερα από οποιοιδήποτε άλλο μέρος. Προσπάθησε να μείνεις συγκεντρωμένη και βρες τον κατάλληλο χώρο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σου, και θα σε κάνει να αποδώσεις καλύτερα.

Φτιάξε ένα πρόγραμμα
Ένα χρονοδιάγραμμα βοηθάει πάντα στο να είσαι αποτελεσματική. Η δουλειά στο σπίτι γίνεται πιο εύκολη, αν το τηρείς κατά γράμμα. Η ρουτίνα σού επιτρέπει να τελειώνεις στην ώρα σου και όχι αργότερα. Πρέπει να ορίσεις ότι θα ξεκινάς και θα σταματάς να εργάζεσαι μία συγκεκριμένη ώρα, χωρίς να αναβάλλεις βέβαια τις συνήθειες σου, π.χ τα διαλείμματα και το φαγητό σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Πώς να αντέξεις την καραντίνα

Κάνε διαλείμματα 
Όσο πιεστικό κι αν είναι το πρόγραμμα σου, είναι βασικό να κάνεις μικρά τακτικά διαλείμματα. Βοηθάει τον εγκέφαλο σου να πάρει ανάσες και να αποφορτιστείς. Φτιάξε έναν καφέ, βγες στην βεράντα για να μιλήσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου στο τηλέφωνο. Η κοινωνικοποίηση σε κάθε περίπτωση θα σου κάνει καλό. Μπες στα social media, που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις.

Βάλε όρια
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δουλεύεις είτε λιγότερο, είτε περισσότερο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεσαι για το τι πρέπει να κάνεις τις επόμενες μέρες. Θα εργαστείς ανάλογα με τις ώρες που αναγράφονται στο ωράριο σου. Θα κλείσεις τον υπολογιστή και δεν θα κοιτάξεις τίποτα που να αφορά τη δουλειά σου, όπως ακριβώς θα έκανες και στο γραφείο.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Delivery την εποχή του κορωνοϊού: Tι πρέπει να προσέξεις

Κάνε μια παύση από την πληροφόρηση
Η μετάδοση πληροφοριών, πολλές φορές  μπορεί να είναι υπερβολική, ακόμη και ψευδής, δημιουργώντας φόβο και θα σε κάνει να χάσεις τη συγκέντρωσή σου. Δεν είπαμε να μην ενημερώνεσαι, αλλά όχι συνεχώς. Η υπέρ-πληροφόρηση θα επηρεάσει την ψυχολογία σου, με αποτέλεσμα να μην αποδώσεις στην εργασία σου.

Επικοινώνησε 
Η συνεχής επικοινωνία με τους συναδέλφους σου είναι το κλειδί. Χρησιμοποίησε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και προσπάθησε να κρατήσεις επαφή. Η απομόνωση προκαλεί θλίψη. Συζητήστε την επικαιρότητα, ανταλλάξτε απόψεις και βάλτε στόχους για τη δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Γιατί όλοι τρέχουν σαν του τρελούς να αγοράσουν χαρτί υγείας;

Ετοιμάσου για τη μέρα
Ναι, είσαι σπίτι, δεν σημαίνει πως θα κυκλοφορείς όλη μέρα με τις πυτζάμες. Θα συνεχίζεις την καθημερινότητά σου και στο σπίτι, και θα φροντίσεις τον εαυτό σου, όπως έκανες πριν. Μπορείς κάλλιστα, μέσα στο σπίτι να είσαι κομψή και άνετη ( δεν είπαμε να βάλεις τα καλά σου). Αν σε βοηθάει να μπεις ακόμα περισσότερο στο εργασιακό κλίμα και να αλλάξει η ψυχολογία σου, χτενίσου, βάψου και φόρεσε παπούτσια. Ξύπνα, ντύσου , φτιάξε καφέ, πρωινό και ξεκίνα τη μέρα σου, αλλιώς δεν θα θέλεις να κάνεις τίποτα  και θα νυστάζεις όλη μέρα.

Ακολούθησε αυτά τα βήματα και θα δεις ότι θα νιώσεις πιο παραγωγική από ποτέ, τώρα που δουλεύεις στο σπίτι. Έχεις αυτό το αίσθημα ευθύνης που σου δημιουργεί η εγρήγορση, την οποία δεν έχεις από τη θέση του γραφείου, απ’ όπου νομίζεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα σωστά.  Όσο περίεργο και αν φαίνεται, γίνεσαι πιο δημιουργική και αποδοτική. 
 

P.S: Περιμένουμε σπίτι, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας ,δεν κυκλοφορούμε έξω αναίτια και τηρούμε τα μέτρα υγιεινής . Απλά να μείνουμε ενωμένοι, στο σπίτι. Υπομονή και καλή δύναμη!

ΔΙΑΒΑΣΕ: Οι covidiots ανάμεσά μας. Μην γίνεις κι εσύ ακόμη ένας covidiot

*Η Γεωργία Τελεβάντου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick. Kάνει την πρακτική της άσκηση στη Digital Tree.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ