Thumbnail

Ρευματοπάθειες: Η εξειδικευμένη διατροφή που μειώνει τους πόνους Ρευματοπάθειες: Η εξειδικευμένη διατροφή που μειώνει τους πόνους

Ποιές τροφές να περιορίσεις αν είσαι ρευματοπαθής - Βασικά βήματα για να βελτιώσεις απλές, καθημερινές συνήθειες 
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που να θεραπεύει τις ρευματικές παθήσεις, κάποιοι ασθενείς διαπιστώνουν ότι κάποια συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν μέσα από διατροφικές αλλαγές. Αν αναζητείς τρόπους να νιώσεις καλύτερα, να λιγοστέψει ο πόνος, λόγω των ρευματικών νοσημάτων, σήμερα θα δεις κάποιες προτάσεις.

Τα ρευματικά νοσήματα, ωστόσο, είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Και όπως λένε οι κλινικοί διαιτολόγοι, κατ’ αναλογία, η προσαρμογή της διατροφής στις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε ατόμου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. 

Διάβασε ακόμη: Πώς να βάλεις τον μεταβολισμό σου σε λειτουργία αφύπνισης

​​v

Πολλοί ειδικοί, μετά από έρευνες, συστήνουν ως την καταλληλότερη, την μεσογειακή διατροφή, διότι όπως διαπιστώθηκε, εάν την ακολουθείς, μετά από 3 μήνες θα υπάρξει μια μείωση στα συμπτώματα του πόνου και μια αύξηση στην ενεργητικότητά σου και τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων.

Χρειάζεσαι σίγουρα θρεπτικά συστατικά, μέσω των οποίων δημιουργούνται ωφέλιμες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις αλλά και πρεβιοτικές δράσεις της μεσογειακής διατροφής για ένα υγιεινό εντερικό μικροβίωμα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές δράσεις στην μείωση του πόνου και αυξημένη λειτουργικότητα σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις.

Ποιές τροφές να περιορίσεις στη διατροφή σου;

  • Απέφυγε την (αυξημένη) κατανάλωση ζάχαρης και ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένων σακχάρων (δες τι γράφουν οι ετικέτες τροφών) καθώς και την αυξημένη κατανάλωση κρέατος και γενικά κορεσμένων λιπαρών, ιδιαίτερα trans λιπαρών. 

Διάβασε ακόμη: Πώς ξέρεις εάν λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη C

trofes

Υιοθέτησε μια ποικιλόμορφη «αντιφλεγμονώδη» διατροφή 

Υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να βελτιώσεις ακόμα και κάποιες απλές, καθημερινές συνήθειες:

  • Διατήρησε φυσιολογικό σωματικό βάρος. Σε περιπτώσεις υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων, θα πρέπει να μειωθεί αργά και σταδιακά, ώστε να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις.
  • Θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία επιλογών από όλες τις ομάδες τροφίμων με 3 κύρια γεύματα και 2-3 σνακ.
  • Προτίμησε 3-5 μερίδες λαχανικών με έμφαση στα πράσινα και πορτοκαλί χρώματα (όπως σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, γλυκιά κολοκύθα, γλυκοπατάτα) και στο κρεμμύδι.
  • Ένταξε στη διατροφή σου 2-4 μερίδες φρούτων την ημέρα, κατά προτίμηση κόκκινου χρώματος (ρόδι, κεράσια, φράουλες, βατόμουρα), που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
  • Προμηθεύσου ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσιους σε φυτικές ίνες (αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι) και απόφυγε απλά σάκχαρα (όπως μέλι, ζάχαρη, αναψυκτικά, γλυκά).
  • Για την πρόσληψη πρωτεΐνης προτίμησε άπαχα ζωικά τρόφιμα, υψηλής βιολογικής αξίας, κυρίως λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολωμός, ρέγγα), θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Περιόρισε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μια φορά την εβδομάδα.
  • Ένταξε 1-2 μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, κίτρινο τυρί, κεφίρ) χαμηλά σε λιπαρά στη διατροφή σου, τα οποία προσφέρουν το απαραίτητο ασβέστιο και τη βιταμίνη D.

Διάβασε ακόμη: Οστεοπόρωση: Ποιά είναι τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται

tr

  • Προτίμησε φυτικής προέλευσης λιπαρά, κυρίως πλούσια σε ω-3, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ταχίνι, λινέλαιο, ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους. Απόφυγε ζωικά λίπη, με εξαίρεση το φρέσκο βούτυρο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, αφαιρώντας το δέρμα ή ορατά κομμάτια λίπους από το κρέας.
  • Περιόρισε το μαγειρικό αλάτι καθώς και επεξεργασμένες ή συσκευασμένες τροφές που περικλείουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (κονσέρβες, παστά, καπνιστά, κύβοι μαγειρικής). Προτίμησε φρέσκα, εποχιακά τρόφιμα.
  • Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1-2 ποτήρια κόκκινου κρασιού εβδομαδιαίως, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
  • Φρόντισε για την επαρκή ενυδάτωσή σου (1,5-2 λίτρα νερού) ή την κατανάλωση ροφημάτων, με προτίμηση στο πράσινο τσάι. Απόφυγε τη μεγάλη κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη.
  • Επίλεξε ήπιες μεθόδους μαγειρικής επεξεργασίας (βράσιμο, ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά) και απόφυγε το τηγάνισμα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Διάβασε ακόμη: Έχεις ψυχολογική ευεξία, έχεις δύναμη!

body

Στις πιο κοινές αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις περιλαμβάνονται: η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι σπονδυλοαρθρίτιδες όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, κι άλλες συστηματικές νόσοι του συνδετικού ιστού, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η συστηματική οζώδης σκλήρυνση και το σύνδρομο Sjögren. Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν χρόνιες συστηματικές αυτοάνοσες / φλεγμονώδεις νόσοι οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής προδιάθεσης, αυτοανοσίας και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Διάβασε ακόμη: Τι είναι η ονυχομυκητίαση και πώς θεραπεύεται

Πηγή

Home