Thumbnail

Σε τι βοηθάει το να τρως συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας; Σε τι βοηθάει το να τρως συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Για ποιους λόγους τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα είναι απολύτως απαραίτητα
Σίγουρα σου έχουν πει πολλές φορές διάφοροι διαιτολόγοι και γυμναστές, ότι τα μικρά γεύματα είναι απαραίτητα για την καλή διατροφική συμπεριφορά και την υγεία σου. Και η αλήθεια είναι, ότι, η συχνότητα με την οποία καταναλώνουμε την τροφή μας, παίζει καταλυτικό ρόλο.

healthy

Αν αποφεύγεις τα συχνά γεύματα και τα μικρογεύματα, ίσως είναι γιατί δεν τα θεωρείς απαραίτητα. Όμως, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στη μέρα, είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, που θα σου χαρίζει ενέργεια.

Ο σημερινός τρόπος ζωής μας, δυστυχώς βάζει την ποιότητα σε δεύτερη μοίρα

Τέσσερις στους δέκα δηλώνουν πως αντικαθιστούν ένα από τα κυρίως γεύματα με περισσότερα σνακ, δείχνοντας τη σαφή τάση για αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων μικρογευμάτων. Μία ακόμη συχνή πρακτική είναι η κατανάλωση ενός μόνο κυρίως γεύματος τις βραδινές ώρες. Αυτές οι συνήθειες όμως, μπορούν να επηρεάσουν το βάρος, το μεταβολισμό και την υγεία... Από την άλλη, αν καταναλώνεις μικρά και τακτικά γεύματα, θα έχεις ένα σταθερά χαμηλό βάρος. 

Διάβασε ακόμη: Δεν τρως τα παντζάρια; Μόλις δεις τα "θαύματα" που κάνουν θα αλλάξεις γνώμη!

healthy

Τα μικρά και συχνά γεύματα, βοηθούν στο να διατηρηθεί ο μεταβολικός ρυθμός σε υψηλά επίπεδα

Η συχνότητα των γευμάτων βοηθάει και στην καύση του λίπους. Τρώγοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το στομάχι δεν προλαβαίνει να κενωθεί, συνεπώς οι τροφές καθυστερούν να μεταβούν από το στομάχι στο έντερο και αυτό έχει ως συνέπεια τον μειωμένο ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης. Έτσι μειώνεται η έκκριση ινσουλίνηςκαι ο οργανισμός καταφεύγει στην χρήση του λίπους για να διατελέσει τις λειτουργίες.

Το ήξερες ότι, αν δεν τρως τίποτε, ή αν τρως λιγότερες φορές ή όχι αρκετά, αναλόγως και με το καθημερινό σου πρόγραμμα, μπορεί να σε οδηγήσει σε υπνηλία, κόπωση, ναυτία, δυσκοιλιότητα, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή/και υπογλυκαιμία;

Αν όμως, καταναλώνεις τακτικά πρωινό, θα υπάρχει μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης, ενώ αν καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα, θα αποκτήσεις μια σειρά από ευνοϊκούς καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως καλύτερη λειτουργικότητα της καρδιάς, μειωμένο ποσοστό αθηρωμάτωσης, με παρουσία ελαχίστων αλλοιώσεων στις καρωτίδες αρτηρίες και σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων.

healthy

Η μη συχνή κατανάλωση τροφής προκαλεί τυμπανισμό

Παραλείποντας γεύματα μέσα στη μέρα, θα σου φέρει απίστευτη πείνα που θα εκτονωθεί με μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και θα φουσκώσεις απότομα. Γι' αυτό βάλε καλά στο νου σου, ότι τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα είναι απολύτως απαραίτητα. Η έλλειψη συχνής τροφής ή ενός γεύματος μέσα στη μέρα, θα επηρέασει και τη διάθεσή σου, τη συμπεριφορά και τον τρόπο που φέρεσαι. Και δεν το θέλουμε αυτό!  Ο άνθρωπος όταν είναι πεινασμένος νιώθει νευρικότητα και ατονία. Ο εγκέφαλος έχει υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Τι προκαλεί στην υγεία σου η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος το βράδυ μετά την δουλειά;

Σύμφωνα με τους μελετητές, η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος το βράδυ, οδηγεί συχνά σε δυνητικά επικίνδυνες μεταβολικές αλλαγές και αυτό οφείλεται στο ότι τα άτομα που συχνά παρέλειπαν γεύματα, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, λόγω καθυστερημένης έκκρισης της ινσουλίνης. Αν οι συνθήκες αυτές επιμένουν, μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου ΙΙ.

Άλλες έρευνες έδειξαν, ότι, τα άτομα που συνήθιζαν να παραλείπουν γεύματα, λόγω φόρτου εργασίας, η εκδήλωση καρδιακών συμβάντων και ιδιαίτερα οξέων στεφανιαίων συνδρόμων ήταν διπλάσια σε συχνότητα, σε σχέση με αυτούς που δεν παρέλειπαν κάποιο γεύμα.

Διάβασε ακόμη: Τι ΔΕΝ πρέπει να τρως όταν έχεις γρίπη ή κρυολόγημα (φώτος)

healthy

Η παράλειψη γευμάτων επηρεάζει την υγεία μας 

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μειωμένη αντοχή, έλλειψη ενέργειας και σε μείωση της οστικής πυκνότητας, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού.

Αν λοιπόν, παραλείπεις τα συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, να ξέρεις ότι ο οργανισμός σου θα το βγάλει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και θα σε επηρεάσει αρνητικά.

Οπότε, σκέψου το καλά την επόμενη φορά που θα θέλεις να φας μόνο μια ή δυο φορές την ημέρα!

Διάβασε ακόμη: Χειμώνας: Η καλύτερη εποχή να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι

Πηγή

Home