Thumbnail

Στην πόση ζάχαρη σταματάμε; Στην πόση ζάχαρη σταματάμε;

Πικρή κουβέντα πιάσαμε, μέρες που είναι
Αγαπάμε τα γλυκά, δε θα πούμε ψέματα. Και δύσκολα μπορούμε να τους αντισταθούμε. Ξέρουμε όμως πόσο κακό μάς κάνει η ζάχαρη. Το θέμα είναι πού σταματάμε.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά παχυσαρκίας και η αύξηση του διαβήτη είναι συνεχής.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και εγκεφαλικού. Είναι γεγονός πως έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής, καθώς και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα μιας ενεργειακής ανισορροπίας. Kοινώς, καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καις. Κάπου εδώ παίζει τον ρόλο της και η ζάχαρη.

Μια τούρτα χωρίς ζάχαρη, παρακαλώ

ζαχαρη

Τα σάκχαρα υπάρχουν φυσικά σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά. Όταν καταναλώνεις τρόφιμα ολικής άλεσης, φυτικά τρόφιμα και γαλακτοκομικά που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, το σώμα μπορεί και μεταβολίζει αυτά τα τρόφιμα αργά, δίνοντας στα κύτταρα τα σάκχαρα και κατ’ επέκταση την ενέργεια που χρειάζονται. Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα, περιπτώσεις όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποια είδη καρκίνου.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ υψηλής διατροφής σε ζάχαρη και κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ασθένεια. Δεν είναι πλήρως διευκρινισμένος ο τρόπος που επιδρά η ζάχαρη στις καρδιαγγειακές ασθένειες, ωστόσο υψηλές ποσότητες ζάχαρης εναποτίθενται στο συκώτι. Το συκώτι μεταβολίζει τη ζάχαρη, όπως και το αλκοόλ και μετατρέπει τους διατροφικούς υδατάνθρακες σε λίπος. Μακροπρόθεσμα αυτό οδηγεί σε συσσώρευση λίπους που μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ. Επίσης, συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη, γεγονός που αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακές ασθένειες.Ωστόσο, το πρόβλημα ξεκινάει όταν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα επιπρόσθετης ζάχαρης. Πηγές επιπρόσθετης ζάχαρης βρίσκονται σε αναψυκτικά, χυμούς, επιδόρπια γιαούρτια με γεύσεις. Σε δημητριακά, μπισκότα, cake, ζαχαρωτά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι ακριβώς θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη

ζαχαρη

Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες επιπρόσθετης ζάχαρης αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και χρόνιες φλεγμονές. Και τα δύο αποτελούν παθολογικές οδούς για καρδιακές νόσους.

Υπερβολική κατανάλωση επιπρόσθετης ζάχαρης, ιδιαίτερα σε ροφήματα, συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. 

Ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα ζάχαρης ανά ημέρα; μπορώ να καταναλώσω την ημέρα;

Δεν υπάρχει ένας τυπικός αριθμός ζάχαρης σύμφωνα με τις συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις(RDAs). Ωστόσο, 24κ.γ. επιπρόσθετης ζάχαρης την ημέρα είναι πάρα πολύ. Η Αμερικανική Καρδιολογικής Ένωσης προτείνει όχι πάνω από 150 θερμίδες την ημέρα από επιπρόσθετη ζάχαρη ή 9κ.γ. ή 36γρ. Αυτή η ποσότητα είναι κοντά στην ποσότητα επιπρόσθετης ζάχαρης που περιέχεται σε ένα τενεκεδάκι σόδας.

Η ζωή χωρίς ζάχαρη, είναι πολύ γλυκιά ζωή!

ζαχαρη

Πηγή 

Home