Thumbnail

Ξέρεις ποιά φρούτα πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου; Ξέρεις ποιά φρούτα πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου;

Δες ποια φρούτα πρέπει να μείνουν στη φρουτιέρα σου για να μη χάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους
Σχεδόν μηχανικά, μόλις φέρουμε τα φρέσκα φρούτα στο σπίτι μας ανοίγουμε το ψυγείο και τα βάζουμε μέσα. Όταν όμως πρόκειται για φρούτα, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως νομίζουμε.

fruits

Το ψυγείο είναι μια εξαιρετικά σοφή και χρήσιμη εφεύρεση, καθώς μας βοηθά να διατηρούμε τα τρόφιμα φρέσκα για αρκετές ημέρες. Η διαδικασία ψύξης όμως, μπορεί να διαταράξει την ωρίμανση ορισμένων φρούτων και καλό είναι αυτά να φυλάσσονται σε φρουτιέρα, σε καλάθι ή στα ράφια τροφίμων.

Ποιά είναι λοιπόν τα φρούτα που πρέπει να διατηρούμε εκτός ψυγείου;

Ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κεράσια 

Αυτά τα τέσσερα φρούτα εφόσον αποθηκευτούν στο ψυγείο μπορεί να πάθουν ζημιά από το κρύο. Χάνουν τη γεύση τους και την γλυκύτητα που ήταν ο πρωταρχικός λόγος αγοράς τους. Οπότε, οι ειδικοί λένε, ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε να ωριμάσουν και μετά να τα βάλουμε στο ψυγείο.

Καρπούζια και πεπόνια

Τα δύο αυτά φρούτα καλό είναι να μένουν στον πάγκο ή σε άλλο χώρο μέσα στην κουζίνα, ώστε να διατηρήσουν τη γεύση τους. Διαθέτουν αντιοξειδωτικά που επιβιώνουν μόνο σε θερμοκρασία δωματίου. Από τη στιγμή που θα τα κόψεις όμως, πρέπει να τα βάλεις στο ψυγείο.

Διάβασε ακόμη: Ένταξε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σου

fruits

Ντομάτες (ή ντοματίνια) 

Φρούτα ή λαχανικά; Η επιστήμη λέει ότι είναι φρούτα (οι περισσότεροι επιστήμονες «ψηφίζουν» υπέρ του φρούτου, καθώς η σάρκα της είναι πολτώδης και περιέχει μαλακά σπόρια). Η τοποθέτηση της ντομάτας λοιπόν, που δεν έχει ωριμάσει στο ψυγείο, έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της γεύσης λόγω μερικής καταστροφής πολύτιμων ενζύμων και την αλλαγή στην υφή της (γίνεται πιο αλευρώδης). Αν οι ντομάτες είναι για σάλτσα ή πολύ ώριμες, πρέπει να τις βάλεις σε ψυγείο γιατί αλλιώς θα μουχλιάσουν.

Μήλα

Τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν 1-2 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου. Οπότε τα αφήνεις στη φρουτιέρα σου και ύστερα μπορείς να τα βάλεις στο ψυγείο. Η συνολική διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 3-4 εβδομάδες. Τα μήλα παράγουν αιθυλένιο και αυτός είναι ο λόγος που άλλα φρούτα, ωριμάζουν γρηγορότερα αν τα βάλεις σε σακούλα με κομμένο μήλο. Αυτός είναι και ο λόγος που στο ψυγείο αποθηκεύονται μακριά από άλλα φρούτα.

Αβοκάντο

Αν το βάλεις στο ψυγείο, θα καθυστερήσει να ωριμάσει, οπότε αν βιάζεσαι, άφησε ένα αβοκάντο με μισό κομμένο μήλο σε μια χάρτινη σακούλα στον πάγκο της κουζίνας.

Διάβασε ακόμη:  Πόσα φρούτα μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά;

​​​​fruits

Μούρα και φράουλες

Τα μούρα αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά δεν ζουν πέραν των τριών ημερών. Γι' αυτό καλύτερα όσα δεν φας, κάνε τα χυμό ή βάλε τα στο ψυγείο. Τα μούρα μπορούν να καταψυχθούν. Όμως, αυτό θα  επηρεάσει τα αντιοξειδωτικά τους. Το ίδιο ισχύει και για τις φράουλες.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είτε μπουν στο ψυγείο είτε όχι, δεν ωριμάζουν. Μετά από λίγες ημέρες αλλοιώνεται σοβαρά η γεύση και η υφή τους. Σε συνθήκες καύσωνα μην πάρεις μπανάνες για περισσότερες απο 3 ημέρες. Ποτέ στο ψυγείο και είναι η πιο αυστηρή παραίνεση σε όλο το άρθρο. Αν πάρεις μπανάνα που βρίσκεται 5 μέρες στο ψυγείο, εξωτερικά μπορεί να έχει μαυρίσει, αλλά εσωτερικά να είναι αλλοιωμένη και αλευρώδης.

fruits

Διάβασε ακόμη: Παγωμένο γιαούρτι σε φρούτα

Πηγή

Home