10 tips για να «σκίσεις» σε μια συνέντευξη για δουλειά
Τα πιο κάτω tips, άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ο δεκάλογος της επιτυχίας
Να προετοιμαστείς πριν τη συνέντευξη
Όπως πολύ σωστά λέει η λαϊκή ρήση «πού πας ξυπόλητος στ' αγκάθια», το ίδιο ισχύει και για τη συνέντευξη για μια δουλειά. Είναι απαγορευτικό θα έλεγε κανείς να πας απροετοίμαστος. Αυτό περιλαμβάνει από το να κοιμηθείς νωρίς μέχρι να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε ερωτήσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Συνάμα χρειάζεται να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις την εταιρεία στην οποία έχεις υποβάλει αίτηση. Δεν γίνεται να μη γνωρίζεις τον εργοδότη στον οποίο απεθύνεσαι. Η άγνοια υποδηλώνει έλλειψη ενδιαφέροντος και αδιαφορία εκ μέρους σου, ενώ είναι τουλάχιστον αγενές να μην ξέρεις ποιον έχεις απέναντι του. Και στην προκειμένη δεν αναφερόμαστε στον υπεύθυνο του τμήματος HR, αλλά την εταιρεία στην οποία εσύ θέλεις να γίνεις μέλος. Οπότε, αν πραγματικά το επιθυμείς, θα πρέπει να συμπεριφερθείς ανάλογα.
Να αντιλαμβάνεσαι τις απαιτήσεις της θέσης στην οποία ζητάς να εργοδοτηθείς
Είναι σημαντικό και καίριας σημασίας να μπορείς να κατανοήσεις τις απαιτήσεις που περιλαμβάνει η εκάστοτε θέση και συνάμα ότι μπορείς να ανταποκριθείς σ' αυτές.
Ετοίμασε μια λίστα με πιθανές ερωτήσεις
Η συγκεριμένη λίστα θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς καλύτερα. Εάν σκεφτείς ένα περίπου τι πρόκειται να ερωτηθείς, θα μπορέσεις να ετοιμάσεις πιθανές απαντήσεις έτσι ώστε να αποφύγεις τυχόν αμηχανία την ώρα της συνέντευξης. Πέρα όμως από τις ερωτήσεις που ενδέχεται να σε ρωτήσουν, είναι καλό να αναλογιστείς τι θες να ρωτήσεις εσύ. Είναι προτιμότερο να ξεκαθαρίσεις κάποια ζητήματα που σε απασχολούν παρά να φύγεις από τη συνέντευξη με κενά και απορίες. Ωστόσο, πρόσεξε μην το παρακάνεις. Οι ερωτήσεις σου πρέπει να είναι σύντομες και του the point.
Φρόντισε να φτάσεις στην ώρα σου
Οι δικαιολογίες ότι άργησες λόγω κίνησης -ακόμη και αν είναι αλήθεια- πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε σε μια συνέντευξη για δουλειά. Προσπάθησε να υπολογίσεις τυχόν αστάθμητους παράγοντες που ενδέχεται να σε καθυστερήσουν προκειμένου να φτάσεις στην ώρα σου. Διαφορετικά, θα αφήσεις αρνητική εντύπωση για το άτομό σου, καθώς άθελά σου θα δείξεις ασυνέπεια. Η οποία μπορεί να μεταφραστεί και ως αναξιοπιστία για έναν μελλοντικό υπάλληλο και να λειτουργήσει εις βάρος σου.
Να είσαι ευγενικός και ευχάριστος
Όλοι ξέρουμε πως μια χειραψία «λέει» πολλά για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Άρα φρόντισε να δώσεις μια «γερή» χειραψία, η οποία δείχνει ότι διαθέτεις θέληση και αυτοπεποίθηση, χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσεις. Παράλληλα, φρόντισε να χαμογελάς, να μιλάς ευγενικά και να απευθύνεσαι στον συνομιλητή σου στον πληθυντικό ευγενείας.
Διάβασε: Tι να κάνεις εάν νιώθεις πως έχει βαλτώσει στη δουλειά
Διάβασε επίσης: Κάνε "reset" στον εαυτό σου λίγο πριν επιστρέψεις στο γραφείο για μια νέα εβδομάδα
Να ντυθείς σωστά
Το ντύσιμο είναι επίσης μια άτυπη μορφή επικοινωνίας. Φρόντισε λοιπόν να είναι κατάλληλο για το περιβάλλον στο οποίο απευθύνεσαι και αυτό θα το γνωρίζεις εάν ξέρεις ποια είναι η εταιρεία στην οποία κάνεις αίτηση για δουλειά. Αν για παράδειγμα, η εταιρεία φημίζεται για το friendly νεανικό περιβάλλον της, εσύ προτίμησε ένα smart casual ντύσιμο. Γενικώς, διάλεξε ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και απόφυγε τα κραυγαλέα εξεζητημένα κομμάτια. Να θυμάσαι πως ζητούμενο είναι να δίνεις μια επαγγελματική και περιποιημένη εικόνα.
Να χρησιμοποιείς τον τόνο της φωνής σου και τη γλώσσα του σώματος σου αποτελεσματικά
Προσπάθησε να περιορίσεις το άγχος σου, γι' αυτό διασφάλισε πως κάθεσαι σωστά, μην κουνάς τα πόδια και τα χέρια σου και γενικώς ό,τι προδίδει την αγωνία σου. Είναι σημαντικό να δείξεις πως λειτουργείς αποτελεσματικά και υπό πίεση. Γι' αυτό να έχεις οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου και απέφυγε τις πολλές κινήσεις των χεριών και του σώματος σου.
Μην κάνεις μεγάλες παύσεις
Οι μεγάλες παύσεις ανάμεσα στις προτάσεις σου, δείχνουν ανασφάλεια και ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Μην φτάσεις στο άλλο άκρο όμως και να μιλάς ακατάπαυστα.
Στο τέλος της συνέντευξης, κάνε μερικές ερωτήσεις για την εταιρεία
Έτσι θα δείξεις ενδιαφέρον και ότι νοιάζεσαι για το περιβάλλον για το οποίο αιτείσαι να εργοδοτηθείς. Η γραμμή μεταξύ ενδιαφέροντος και αγένειας είναι λεπτή, γι' αυτό φρόντισε να μην την ξεπεράσεις άθελά σου.
Να είσαι ήρεμος και θετικός
Θεώρησε τη συνέντευξη ως μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσεις τον εαυτό σου. Έχεις τα προσόντα, μπορείς να εργαστείς αποτελεσματικά, άρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγχώνεσαι.
Τώρα λοιπόν που έμαθες τι πρέπει να αποφύγεις και πώς να συντάξεις σωστά ένα βιογραφικό, μη χάσεις το 4ο Ετήσιο Cyprus Career Expo στις 4 Μαΐου, με δωρεάν συμμετοχή, από τις 10:00 μέχρι τις 16:00. Εκεί θα βρίσκονται οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην Κύπρο, με ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα και προσωπικό, με πληροφορίες για τις επιχειρήσεις τους και ευκαιρίες απασχόλησης.Το Cyprus Career Expo θα περιλαμβάνει παράλληλα σεμινάρια με διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και σημαντικά στελέχη εταιρειών. Μέσω της πλατφόρμας εύρεσης εργασίας Ergodotisi.com, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας των εταιρειών που συμμετέχουν στο Cyprus Career Expo και να παραστούν στη διαδικτυακή εκδήλωση για online συνεντεύξεις.
Οι συνεντεύξεις θα διεξάγονται online μέσω video chat στα περίπτερα των εργοδοτών. Το Networking Area θα είναι επίσης διαθέσιμο στους εργοδότες και συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της έκθεσης, για συναντήσεις, συζητήσεις και συνεντεύξεις.
Το CCE συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τη διαδικτυακή πλατφόρμα ergodotisi.com και την Boussias Cyprus, και θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά διαδικτυακά.
Διαδικτυακός Χορηγός Επικοινωνίας: Digital Tree
Κεντρική Φωτό: https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-near-table-3184465/