Thumbnail

Κορωνοϊός και αβεβαιότητα: Πώς θα προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία Κορωνοϊός και αβεβαιότητα: Πώς θα προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία

Η κλινική ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές
Στους ανθρώπους, αρέσει η σιγουριά. Είμαστε σκληρά "καλωδιωμένοι" για να θέλουμε να ξέρουμε τι συμβαίνει και πότε, ώστε να προσέχουμε πράγματα που μας κάνουν να τα νιώθουμε σαν απειλές. Όταν τα πράγματα είναι αβέβαια ή γενικά δεν αισθανόμαστε ασφαλείς, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος. Αυτή η συγκεκριμένη αντίδραση, αν και είναι εκεί για να μας προστατέψει, μπορεί να δημιουργήσει όλων των ειδών πανωλεθρίες, όταν υπάρχει γύρω μας η αίσθηση της αβεβαιότητας και της αντιφατικής πληροφόρησης.

Της Έλενας Αριστοδήμου 

Ένα μεγάλο μέρος του άγχους, προέρχεται από μια αίσθηση αυτού που σκεφτόμαστε πως θα έπρεπε να είμαστε ικανοί να ελέγχουμε, αλλά αδυνατούμε. Αυτή τη στιγμή, πολλοί από μας ανησυχούμε για τον COVID-19. Ίσως να νιώθουμε αβοήθητοι για το τι θα συμβεί, ή για το τι μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε περισσότερο άγχος. Η αβεβαιότητά μας μπορεί να συνδέεται με την αβεβαιότητα άλλων πτυχών της ζωής μας, ή να μας θυμίζει το παρελθόν, όταν δεν νιώθαμε ασφαλείς και το άμεσο μέλλον τότε, ήταν αβέβαιο.

Σε καιρούς όπως αυτούς, η ψυχική μας υγεία μπορεί να υποφέρει. Δεν γνωρίζουμε πάντα τι συμβαίνει. Μπορεί να νιώθεις περισσότερο από το συνηθισμένο, πάνω στην αιχμή, θυμό, ανήμπορος ή θλιμμένος. Μπορεί να προσέξεις ότι είσαι περισσότερο αγχωμένος σε σχέση με άλλους ή να θέλεις να αποφύγεις εντελώς οποιεσδήποτε υπενθυμίσεις για το τι συμβαίνει. Για όσους από μας, που ήδη αγωνιζόμαστε για την ψυχική μας ευεξία, μπορεί να νιώσουμε περισσότερο μελαγχολικοί ή λιγότερο υποκινούμενοι για να εκτελέσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. 

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν είμαστε αβοήθητοι. Μπορούμε πάντα να επιλέγουμε την αντίδρασή μας. Αν αγωνίζεσαι, παραθέτω μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να προσέξεις την ψυχική σου υγεία, μπροστά σε αυτή την αβεβαιότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Λειτούργησε η υπηρεσίας ψυχολογικής τηλεφροντίδας

psixikiigeia

Διαχώρισε τι είναι κάτω από τον έλεγχό σου και τι όχι 

Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις και θα σε βοηθήσει αν επικεντρωθείς σ’ αυτά. Πλύνε τα χέρια σου. Υπενθύμιζε στους άλλους να πλένουν τα δικά τους. Πάρε τις βιταμίνες σου. Περιόρισε την "κατανάλωση" ειδήσεων. 

Κάνε αυτό που βοηθά εσένα, να νιώθεις το αίσθημα ασφάλειας

Αυτό θα είναι διαφορετικό για τον καθένα και είναι σημαντικό να μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Είναι εντάξει αν αποφάσισες ότι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια, είναι να περιορίσεις την παρουσία σου, αλλά να είσαι σίγουρος ότι διαχωρίζεις πότε απομονώνεσαι βασισμένος πάνω στη δυνατότητα να νοσήσεις, έναντι της απομόνωσής σου επειδή είναι μέρος της κατάθλιψής σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να "θωρακίσεις" τα θετικά σου συναισθήματα 

Βγες έξω στη φύση, ακόμα και όταν αποφεύγεις τα πλήθη 

Χθες το απόγευμα, πήγα μια βόλτα στη γειτονιά μου. Ο ήλιος έλαμπε, πήρα τη δόση της βιταμίνης D και ένιωσα ωραία. Επίσης, η εξάσκηση βοηθάει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική σου υγεία. Μπορείς να γυμναστείς, ακόμη και στο σπίτι. 

Προκάλεσε τον εαυτό σου να παραμείνει στο παρόν

Ίσως η ανησυχία σου να είναι σύνθετη, καθώς δεν σκέφτεσαι μόνο για το τι συμβαίνει σήμερα, αλλά προβάλλεις τη σκέψη σου και στο μέλλον. Όταν βρίσκεις τον εαυτό σου να ανησυχεί για κάτι που δεν έχει συμβεί, απαλά φέρε τον εαυτό σου πίσω στην παρούσα στιγμή. Πρόσεξε τους ήχους, τις γεύσεις και άλλα αισθητικά βιώματα της άμεσης στιγμής και ονόμασέ τα. Όταν εμπλέκεσαι σε ενσυνείδητες  δραστηριότητες, είναι ένας τρόπος να σε βοηθήσει να παραμείνεις προσγειωμένος, όταν αισθάνεσαι τα πράγματα εκτός ελέγχου σου. 

Μείνε σε επικοινωνία και να ζήτησεις, αν χρειάζεσαι περισσότερη στήριξη 

Μίλα με έμπιστους φίλους για αυτά που νιώθεις. Αν νιώθεις ιδιαίτερα αγχωμένος, ή αν αγωνίζεσαι για την ψυχική σου υγεία, είναι εντάξει να αποταθείς σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για στήριξη. Δεν χρειάζεσαι να παραμείνεις μόνος με την ανησυχία σου και θα είναι ανακουφιστικό να  μοιραστείς αυτά που βιώνεις, με αυτούς που έχουν εκπαιδευτεί να βοηθούν.

Είμαστε μαζί σ’ αυτό και η βοήθεια είναι πάντα διαθέσιμη.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Πώς να αντέξεις την καραντίνα 

Γνώρισε καλύτερα την Έλενα Αριστοδήμου μέσω της συνέντευξής της ΕΔΩ 

ARISTODIMOU

         

Home