Thumbnail

Όντως αυτό ήταν; Τέλος πια στην χειραψία; Όντως αυτό ήταν; Τέλος πια στην χειραψία;

Η πανδημία θα καταφέρει να βάλει τέλος σε μια πανάρχαια συνήθεια με ρίζες από την αρχαία Ελλάδα;
Στη διάρκεια της πανούκλας, τον 14ο αιώνα, το φιλί στο μάγουλο σταμάτησε και έπρεπε να περάσουν 400 χρόνια για να αναβιώσει η συνήθεια, μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Το 2009, το "la bise" σταμάτησε ξανά, προσωρινά, λόγω της γρίπης των χοίρων. Aς ελπίσουμε ότι αυτό δε θα συμβεί και με την χειραψία, όπως λένε οι ειδικοί.

Μια χειραψία εκφράζει πολλά. Ένας χαιρετισμός που χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει τη φιλία, να οριστικοποιήσει μία επιχειρηματική συναλλαγή, ακόμη και να υποδείξει θρησκευτική αφοσίωση.

Ο φόβος όμως μετάδοσης του COVID-19, οδήγησε τη Γαλλία να προειδοποιήσει τουςπολίτες της να σταματήσουν τα περίφημα φιλιά στα μάγουλα και παντού στον κόσμο οι εμπορικές συμφωνίες κλείνονται με ακουμπήματα των αγκώνων.

Πόσο εύκολο όμως είναι να σταματήσεις μια παγιωμένη συνήθεια, όπως είναι αυτή της χειραψίας, που η ιστορία της πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια;  Μία δημοφιλής θεωρία για την καταγωγή της χειραψίας είναι ότι ξεκίνησε ως χειρονομία ειρήνης. Έπιανες σφιχτά τα χέρια του άλλου για να αποδείξεις ότι δεν κουβαλάς όπλο και τα κούναγες για να βεβαιωθείς ότι και ο απέναντί σου δεν είχε κρύψει τίποτα στα μανίκια του. Σε όλο τον αρχαίο κόσμο, η χειραψία έχει απεικονιστεί σε αγγεία, ταφόπλακες και πέτρινες πλάκες με σκηνές γάμων, που δείχνουν συμφωνίες με τους θεούς, νεαρούς πολεμιστές που φεύγουν για τον πόλεμο, και τους πρόσφατα νεκρούς που φτάνουν στην επόμενη ζωή. Στη λογοτεχνία τη συναντάς στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.  

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορονωϊόςː Μετά το τέλος της πανδημίας, η ανθρωπότητα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια

Handshake

Στην Αμερική, η δημοτικότητα της χειραψίας είναι πολύ πιθανό να προωθήθηκε από τους Χριστιανούς Φίλους του 18ου αιώνα. Στην προσπάθειά τους να βρουν μια πιο δημοκρατική μορφή χαιρετισμού που δεν σχετίζεται με την ιεραρχία και την κοινωνική τάξη των ανθρώπων, υιοθέτησαν την χειραψία, αντί για την υπόκλιση που γινόταν μέχρι τότε, ή το βγάλσιμο του καπέλου.

Εκτός βέβαια από την χειραψία και το φιλί ως χαιρετισμός έχει επίσης πλούσια ιστορία. Ενσωματώθηκε στον πρώιμο χριστιανισμό και χρησιμοποιήθηκε σε θρησκευτικές τελετές. Τον μεσαίωνα το φιλί χρησιμοποιείτο ως ένδειξη αφοσίωσης και για να σφραγίσει συμφωνίες όπως μεταφορές ιδιοκτησιών. Σήμερα, ένα γρήγορο φιλί στο μάγουλο, γνωστό στα γαλλικά ως “la bise,” είναι ο συνήθης χαιρετισμός στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Η λέξη ίσως να έχει προέλθει από τους Ρωμαίους, οι οποίοι είχαν διαφορετικό όρο για κάθε είδος φιλιού και ονόμαζαν την ευγενική εκδοχή «basium».

Στο βιβλίο «Μην Κοιτάζετε, Μην Αγγίζετε», η επιστήμονας συμπεριφοράς Val Curtis του πανεπιστημίου Υγιεινής και Τροπικών Φαρμάκων του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι ένας πιθανός λόγος της χειραψίας και του φιλιού ως χαιρετισμοί είναι για να δείξουν ότι ο άλλος είναι αρκετά έμπιστος για να μοιραστούμε τα μικρόβιά μας. Γι' αυτό το λόγο, οι συγκεκριμένες πρακτικές μπορεί να φεύγουν και να επανέρχονται, ανάλογα με τους προβληματισμούς της δημόσιας υγείας.   

ΔΙΑΒΑΣΕ: Mην ξεχνάς μέσα στον πανικό του κορωνοϊού πάνω από όλα να είσαι άνθρωπος

handhake

Σε μία μελέτη του 1929 μία νοσοκόμα, ονόματι Λέιλα Γκίβεν, έγραψε ένα άρθρο στο American Journal of Nursing, προειδοποιόντας ότι τα χέρια είναι «παράγοντες μετάδοσης βακτηριδίων» και παρέθεσε μελέτες που έδειχναν ότι η χειραψία μπορούσε να μεταδώσει εύκολα τα μικρόβια.

Ας ελπίσουμε ότι 91 χρόνια μετά, δε θα επαληθετεί και δεν θα σταματήσουμε μια συνήθεια με την οποία μεγαλώσαμε και χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Aυτές τις μέρες, η σκέψη μας είναι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων 

Πηγή: www.lifo.gr 

 

Home