Thumbnail

Πώς θα είναι η αυριανή μέρα Πώς θα είναι η αυριανή μέρα

Η κλινική ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου μάς εξηγεί γιατί είναι στρεσογόνο που δεν μπορούμε να ελέξγουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας ένεκα της πανδημίας και παράλληλα μας μαθαίνει τη μέθοδο των αισθήσεων
Οι άνθρωποι είναι “κατασκευασμένοι” να θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει και πότε, ώστε να προσέχουν τα συμβάντα και πράγματα που τους κάνουν να τα νιώθουν σαν απειλές. Όταν τα πράγματα είναι αβέβαια ή γενικά δεν αισθανόμαστε ασφαλείς, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος. 

Της Έλενας Αριστοδήμου 

Ένα μεγάλο μέρος του άγχους, προέρχεται από την αίσθηση αυτού που σκεφτόμαστε πως θα έπρεπε να είμαστε ικανοί να ελέγχουμε, αλλά αδυνατούμε. 

Αυτή τη στιγμή, πολλοί από μας ανησυχούμε για τον COVID-19, τι συμβαίνει στον κόσμο, πώς θα είναι η αυριανή μέρα, σκεφτόμαστε την επιβίωσή μας, τις δουλειές και τα οικονομικά μας, προβληματίζομαστε για τα παιδιά μας, αν και πώς θα ολοκληρώσουν τις σχολικές τους χρονιές και ένα σωρό άλλα. 

Όλοι έχουμε κάτι αυτή την περίοδο και είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εμάς είναι ψυχολογικά κουρασμένοι με όσα συμβαίνουν σήμερα. 

Ο τρόπος με τον οποίο αισθανόμαστε, αντιδρούμε και πράττουμε, εντυπωνέται βαθιά μέσα μας. 

Εάν νιώθουμε μελαγχολικοί ή κατά κάποιο τρόπο απογοητευμένοι, ίσως να πρέπει να αλλάξουμε τα μοτίβα της συμπεριφοράς μας για να νιώσουμε ψυχικά υγιείς.

Η λύση που προτείνω είναι "βλέπε τις αισθήσεις σου"  

Πώς γίνεται αυτό; 

Πρώτα να αναφέρω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του  Χόρχε Μπουκάι

“Αυτό που είναι, είναι. Η πραγματικότητα δεν είναι όπως με συμφέρει εμένα να είναι. Δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Δεν είναι όπως μου είπαν ότι θα είναι. Δεν είναι όπως ήταν. Η πραγματικότητα γύρω μου είναι όπως είναι.  Η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο όταν έχουμε συναίσθηση της παρούσας κατάστασης. Εγώ είμαι αυτός που είμαι. Δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι. Δεν είμαι αυτός που θα έπρεπε να είμαι. Δεν είμαι αυτός που η μαμά μου θα ήθελε να είμαι. Δεν είμαι καν αυτός που ήμουν. Είμαι αυτός που είμαι. Όλες οι νευρώσεις ξεκινούν από τη στιγμή που προσπαθούμε να είμαστε αυτό που δεν είμαστε”. 

Διάβασε ακόμη: Πώς θα "νικήσεις" το άγχος 

Ο ορισμός μιας ώριμης και αληθινής σχέσης με τον εαυτό μας είναι μια ανιδιοτελής προσπάθεια να δημιουργείς χώρο, ώστε να μπορείς να είσαι όπως είσαι. 

Δεν υπάρχει συνταγή για αποδεδειγμένη ευτυχία. Όταν επηρεαζόμαστε ψυχολογικά από το χάος, πρέπει να επιλέξουμε μια συμπεριφορά ώστε να έχουμε έναν νέο τρόπο σκέψης.

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Phillipa Perry αναφέρει αλλαγή σε 4 σημεία στη συμπεριφορά, ώστε να πετύχουμε την αλλαγή της σκέψης και κάθε άνθρωπος να ασχοληθεί σε προσωπικό επίπεδο με τον εαυτό του και κατά επέκταση με την  εξασφάλιση της ψυχικής του ηρεμίας. 

Διάβασε: Εγκυμοσύνη: Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας και οι διατροφικές διαταραχές που μπορεί να προκύψουν

stress

1. ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όταν παρατηρούμε τον εαυτό μας, κάνουμε ένα βήμα έξω από αυτόν, προκειμένου να αναγνωρίσουμε ποιές είναι οι σκέψεις μας και τα συναισθήματα που έχουμε τη δεδομένη στιγμή. Δημιουργούμε χώρο ώστε να αποδεχτούμε τι μας συμβαίνει (Ασκήσεις γείωσης: Τι αισθάνομαι τώρα; Τι σκέφτομαι τώρα; Τι κάνω αυτή τη στιγμή; Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά;). 

2. Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ: Οι σχέσεις εμπιστοσύνης, οι σχέσεις που μας δίνουν ασφάλεια και είναι αναγκαίες για την επιβίωσή μας. Έχουμε τέτοιες σχέσεις; Η εξέλιξή μας είναι αποτέλεσμα αλλεπάλληλων σχέσεων.  

3. ΤΟ ΑΓΧΟΣ: Θέλουμε το καλό άγχος. Μας δημιουργεί νέες νευρώνες, που ψυχικά μάς διεγείρουν και μας βοηθούν στην προσωπική εξέλιξη και δημιουργικότητα. 

4. ΠOΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ;: Αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας. "Εγώ είναι ένας άνθρωπος που..." "Εγώ δεν".  Εστίασε σε διατυπώσεις και κοίτα τες από διαφορετική οπτική γωνία. Βρες νέους τρόπους, πιο ευέλικτους, να ορίσεις τον εαυτό σου. 

Ίσως, με κουράγιο και συναίνεση, να αποδεχτούμε ότι, κατά βάθος, η ιδέα που έχουμε φτιάξει για τον ίδιο μας τον εαυτό ή για το πώς ζούμε σήμερα στη καραντίνα, να αποτελεί ένα κατασκεύασμα αυτού που δεχόμαστε (ως ενα ασφαλές σημείο αναφοράς). 

Άρα, αν νιώθουμε δεμένοι και παγιδευμένοι, χωρίς περιθώρια για αλλαγή και εξέλιξη, ίσως να χάνουμε κάθε εναλλακτική δυνατότητα να εξερευνήσουμε το πώς είναι να γίνεσαι κάθε μέρα κάτι καινούριο. 

Δες επίσης: To άγχος στη ζωή μιας γυναίκας

Γνώρισε καλύτερα την Έλενα Αριστοδήμου ΕΔΩ 

ELENAARISTODIMOY

Home