Thumbnail

Έρως ανίκατε μάχαν Έρως ανίκατε μάχαν

Ετεροχρονισμένες σκέψεις για τον έρωτα. Άλλωστε, ο έρωτας είναι πάντα μέσα στη ζωή μας και όχι μόνον του Αγίου Βαλεντίνου
Μεγάλη λέξη ο έρωτας και στο βωμό του θυσιάζονται καρδιές, μυαλά, ηθική και αξίες.

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Γεωργία Σοφοκλέους 

Φεβρουάριος και οι βιτρίνες γίνονται κατακόκκινες. Τα ανθοπωλεία μοσχοβολάνε τριαντάφυλλα και τα αρκουδάκια με τις καρδούλες στο χέρι έχουν την τιμητική τους. Ζευγαράκια σχεδιάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μέρες πριν. Περιμένουν πώς και πώς να δείξουν αυτό που αισθάνονται με μια έκπληξη, με μια εξομολόγηση και κάποιοι ακόμη και με μια πρόταση γάμου. 

Υπάρχει πάντα μια άλλη μερίδα, που δεν πιστεύει σε αυτά και βροντοφωνάζει ότι έρωτας δεν είναι μια μέρα, αλλά κάθε μέρα. Δεν πιστεύει στα λουλούδια, τα φρου φρου και τα αρώματα για να δείξει την αγάπη και τον έρωτά του. 

Μεγάλη λέξη αλήθεια ο έρωτας και στο βωμό του θυσιάζονται καρδιές, μυαλά, ηθική και αξίες. Σου γεμίζει το μυαλό και τα συναισθήματα με μια αίσθηση ζωντάνιας και εξάρτησης. Σε κάνει να νιώθεις πως τίποτα άλλο δεν έχει τόση σημασία όσο το αντικείμενο του έρωτά σου. Σε οδηγεί σε μια πανέμορφη "παράνοια" να θες να μιλάς συνεχώς γι΄αυτόν, να διερωτάσαι πού είναι και τι κάνει, αν σε σκέφτεται, αν έκανες κάποιο λάθος και θύμωσε, αν σε αγαπάει το ίδιο, αν ζηλεύει καθόλου. Επιστημονικά, ο έρωτας είναι μια χημική έκρηξη ορμονών στον εγκέφαλο, η οποία όντως σε οδηγεί σε όλα τα πιο πάνω, οπότε η δύναμη του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αντιλαμβανόμαστε και θεωρούμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Η δύναμη της συγχώρεσης

love

Ό,τι μπορείς να ελέγξεις στο μυαλό και τις σκέψεις σου, δεν είναι έρωτας. Έρωτας είναι όλα εκείνα που σου έρχονται στο μυαλό αυθόρμητα, χωρίς να το θες. Είναι εκείνο το χαμόγελο που σκας όταν σκέφτεσαι τον άλλον. Είναι εκείνο το ανεξέλεγκτο πάθος! Είναι όταν διερωτάσαι τι έπαθες και νιώθεις πως ξαφνικά είσαι πιο ζωντανός από ποτέ. Είναι όταν τον/την έχεις αγκαλιά και δεν μπορείς να συγκρατήσεις ούτε το πάθος, ούτε τις κινήσεις σου. Έρωτας και αγάπη δεν είναι το ίδιο, αλλά πάνε μαζί. Ο έρωτας μπορεί να σε οδηγήσει σε μια γλυκιά "παράνοια" και έρχεται η αγάπη να τον συνοδεύσει, να τον καταλαγιάσει και μαζί να ηρεμήσει λίγο το μυαλό σου, που υποφέρει όμορφα.. Αρχίζεις να ξυπνάς και να κοιμάσαι με τη σκέψη του άλλου, με τα καλημέρα και τα καληνύχτα του. 

Όλο αυτό για να κρατήσει, να μείνει δυνατό και αλώβητο, επιβάλλεται να είναι αμοιβαίο. Και αυτό το αμοιβαίο στις μέρες μας είναι το μεγαλύτερο τζόκερ που μπορεί να σου τύχει.Αν το βρεις, άρπαξέ το και ζήσε το μέχρι το τέλος. Ζήσε το κάθε δευτερόλεπτο και λεπτό. Αφιέρωσέ του όλο σου το είναι!
Φώναξε τι αισθάνεσαι στον εαυτό σου, στον άλλον απέναντι, ζήσε το μέχρι τέρμα, χωρίς αναστολές, χωρίς επιφυλάξεις. Δεν θα σου τύχει και αύριο. Και που σου έτυχε μια φορά, τύχη ονομάζεται. Και μάλιστα μεγάλη. Δεν έχει σημασία ποιος είναι, τι δουλειά κάνει, πώς ντύνεται και πώς μιλάει. Σημασία έχει ότι όταν βρίσκεται δίπλα σου, ο κόσμος ξαφνικά αλλάζει, η ζωή σου αποκτά νόημα, αισθάνεσαι ασφάλεια και μια ελπίδα, και βλέπεις τον εαυτό σου να καλυτερεύει κάθε στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Δεν έγινα κακό παιδί...μεγάλωσα απότομα: Οι σκέψεις ενός εφήβου

Μην έχεις ενδοιασμούς. Δώσε τα όλα. Όσα σκέφτεσαι, κάνε τα πράξη, με μια έντονη παρουσία στη ζωή του άλλου. Γέμισε την καρδιά με αυτό που νιώθεις και μην αφήσεις κανέναν εγωισμό να μπει εμποδιο. Μην κάνεις δεύτερες σκέψεις εάν θα εκφράσεις αυτό που νιώθεις. Και μόνο που το ένιωσες, είναι αρκετό! Ο μεγάλος έρωτας δεν μας χτυπάει κάθε μέρα την πόρτα και αν είσαι από τους τυχερούς, δώσε την ένταση και την υπερβολή που του αξίζει.

Με ένα άτομο, τα χέρια μας κουμπώνουν αυθόρμητα, τα μυαλά μας ταιριάζουν και το πάθος γίνεται έντονο και ανεξέλεγκτο. Οι σκέψεις μας ενώνονται με μεγάλη ευκολία και η οικειότητα που νιώθουμε να είμαστε ο εαυτός μας, δεν τη νιώσαμε ούτε με άτομα που μαζί τους περάσαμε καιρό. Κάνε λοιπόν κατάθεση ψυχής, όσο και αν διαρκέσει. Όποιο μέλλον υπάρχει ή δεν υπάρχει σε αυτή τη σχέση.

Εκεί που ερωτεύεσαι αληθινά. Εκεί που αν δεν ήσουν η πρώτη, φρόντισε να είσαι η καλύτερη. Κανείς δεν θυμάται για πάντα τον πρώτο. Θυμάται μόνο τον καλύτερο. Αυτόν που κατάφερε να αφήσει τα πιο όμορφα σημάδια, στο μυαλό, στην καρδιά και στις αναμνήσεις του. Εκείνον που αν η ζωή τελικά σας ήθελε χώρια, υπάρχει πάντα μέσα στα άβατα του μυαλού σου. Σε αυτούς τους έρωτες που "κούμπωσαν" με την πρώτη, να δώσεις το είναι σου, την καρδιά και το σώμα σου.  

 ΔΙΑΒΑΣΕ: Ανεκπλήρωτος έρωτας: Πώς να βγεις από αυτή την αδιέξοδη κατάσταση

Εκεί να πεις το "Σ' αγαπώ", χωρίς αναστολές.. 
Εκεί να δώσεις, όσα δεν εκτιμήθηκαν από άλλους! Μόνο αν δεν σε αγαπάνε, να φύγεις! Όχι επειδή φοβηθήκες. 
Εκεί να αφήσεις τον καλύτερο και πιο παθιασμένο εαυτό σου! 
Εκεί να κάνεις, όσα δεν ξανακάκανες.
Και μόνο που το ένιωσες, αξίζει να το τιμήσεις. 

Γεωργία Σοφοκλέους
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 
Accretided Practitioner Life Coach Εφήβων και Ενηλίκων

Στοιχεία επικοινωνίας: 96279226 και [email protected] 

 geworgiasofokleous


 

Home