Αν λες αυτές τις 7 φράσεις, τότε έχεις μια υγιή και δυνατή σχέση
«Βοήθησέ με να καταλάβω καλύτερα»
Είναι σημαντικό να κατανοείς την άποψη που έχει ο άνθρωπος σου. Αντί να επιβάλλεις τη δική σου, δείξε το ενδιαφέρον και τη προσοχή σου ώστε να μάθεις πρώτα την οπτική γωνία του/της συντρόφου σου. Θα εκτιμηθεί δεόντως αν ακούσεις πώς νιώθει ή τι σκέφτεται, πριν μοιραστείς τα δικά σου συναισθήματα και τις δικές σου σκέψεις.
«Σε εκτιμώ»
Κακά τα ψέματα, όσο οι μήνες και τα χρόνια περνούν, ο ένας θεωρεί τον άλλον δεδομένο στη σχέση. Οι μικρές κινήσεις, όπως το να λες ότι τον/την εκτιμάς και παράλληλα να το δείχνεις με μια απλή κίνηση, στέλνοντας λουλούδια ή γράφοντας ένα απλό μήνυμα, βοηθάει πολύ στη διατήρηση της σχέσης. Άλλωστε, ποιος δεν θέλει να νιώθει σημαντικός στη σχέση;
«Θα σου πω κάτι κάτι που μπορεί να σε στεναχωρήσει»
Εντάξει, όχι και η πιο ανάλαφρη αρχή για μια συζήτηση, αλλά ποια σχέση δεν έχει τα θέματά της; Το να τα αγνοείς, ακόμα και με τη δικαιολογία πως δεν θέλεις να τον/την στεναχωρήσεις και γι'αυτό δεν τα επικοινωνείς, δεν είναι καθόλου υγιές. Όσο δυσάρεστο ή άβολο κι αν είναι, συζήτησέ το. Η ειλικρίνεια είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος. Σημείωσε το κάπου για να μην το ξεχνάς.
«Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;»
Είναι φυσιολογικό να θέλεις να συμβουλεύσεις τον άνθρωπο σου πάνω σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Κάποιες φορές όμως δεν είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Αντίθετα, μπορεί απλά να προτιμά να ακούσεις όσα έχει να πει ή να είσαι απλά δίπλα του. Αν όμως τον ρωτήσεις πώς θα ήθελε να τον βοηθήσεις, τότε δείχνεις έμπρακτα πως θέλεις να κάνεις το καλύτερο, χωρίς να «επιβάλλεις» την γνώμη σου για το τι πρέπει να κάνει.
«Συγγνώμη γι’αυτό που έκανα»
Το να αναλαμβάνεις την ευθύνη για κάτι που έκανες και δεν ήταν σωστό, είναι πολύ σημαντικό. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως ο/η σύντροφος σου έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη, τότε αυξάνεις και τις πιθανότητες να αναλάβει και ο άνθρωπος σου την ευθύνη για το δικό του μερίδιο. Κάπως έτσι θα δώσετε όλη σας την ενέργεια για να λύσετε το πρόβλημα, αντί να κουνάτε ο ένας τον άλλον στο δάχτυλο για το ποιος φταίει.
«Είναι κατανοητό που νιώθεις έτσι»
Δεν είναι ανάγκη να νιώθεις τα ίδια συναισθήματα με τον άνθρωπο σου. Ακόμα κι αν δεν μοιράζεσαι το ίδιο άγχος για κάτι συγκεκριμένο, μπορείς να δείξεις ενσυναίσθηση. Αν πεις, δηλαδή, «είναι κατανοητό που νιώθεις έτσι», μπορεί να είναι όσο καθησυχαστικό χρειάζεται. Πράγμα που σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να σπαταλήσει χρόνο και ενέργεια για να δικαιολογήσει τα συναισθήματα του. Θα εκτιμηθεί.
«Ας βρούμε μια λύση»
Είτε αντιμετωπίζετε ένα οικονομικό ζήτημα, είτε ανησυχείτε για τη φροντίδα των παιδιών, είτε οτιδήποτε τέλος πάντων, μόνο αν τα λύσετε μαζί θα είστε ένα ψυχικά δυνατό ζευγάρι. Το να είστε ομάδα με τον/την φίλο/η σου, το να βοηθάει ο ένας τον άλλον, το να συνεργάζεστε, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα σας.