Thumbnail

Γιατί δεν χάνεις το λίπος από την κοιλιά Γιατί δεν χάνεις το λίπος από την κοιλιά

Αχ, αυτό το "σωσίβιο" που δε λέει να φύγει με τίποτα
H περιοχή της κοιλιάς είναι ένα πονεμένο κεφάλαιο σχεδόν για κάθε γυναίκα. Γιατί ακόμη και οι αδύνατες, ενδεχομένως να έχουν λίγη κοιλίτσα. Η επίπεδη κοιλιά, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο επειδή θες να φοράς τα crop top σου το καλοκαίρι, αλλά και γιατί ξέρεις πως έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σου.

Το λίπος στην κοιλιά είναι το πιο επίμονο συγκριτικά με τα άλλα σημεία του σώματος. Υπάρχουν περιπτώσεις, μάλιστα, που ακόμη και αν περνάς ώρες στο γυμναστήριο, δεν υποχωρεί.

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά (σπλαχνικό λίπος) είναι επικίνδυνο για την υγεία. Αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για ασθένειες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Εκτός από την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να συσσωρεύουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί; 

1. Δεν τρώς αρκετή πρωτεϊνη 

Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών είναι μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς. 

2. Έχεις στρες

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, συμβάλλουν στην κατακράτηση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Όταν βρίσκεσαι κάτω από έντονη πίεση, ο οργανισμός απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που προωθεί την επιθυμία για γλυκά και ανθυγιεινά φαγητά.

3. Δεν κοιμόμασαι αρκετά ή κοιμάσαι πολύ

Τόσο η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα), όσο και ο υπερβολικός ύπνος(πάνω από 8 ώρες την ημέρα), συνδέονται με την αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, ο μεταβολικός ρυθμός πέφτει προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πιο επιρρεπείς σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. 

Ένα απολαυστικό πρόγραμμα γυμναστικής για επίπεδη κοιλιά (Βίντεο)

4. Η κληρονομικότητά μας

Μόλις βρήκες την ευκαιρία να τα ρίξεις όλα στα γονίδια σου. Και όμως. Τα γονίδια είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση του κοιλιακού λίπους. Αν η μητέρα σου έχει σωματότυπο «μήλο», είναι πιθανότερο να παρουσιάσεις αυξημένο λίπος γύρω από τη μέση και την κοιλιά.

5. Καταναλώνεις αρκετή ζάχαρη

Μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αύξηση του λίπους στην κοιλιά.

6. Είναι ορμονικό θέμα

Έρευνες δείχνουν ότι η ανισορροπία ορμονών μπορεί να σου προσθέσει κιλά, χωρίς να το καταλάβεις, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Πώς να χάσεις το λίπος στην κοιλιά

7. Λήψη ορισμένων φαρμάκων

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα που σταθεροποιούν την διάθεση, είναι αυτά που έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό αύξησης του σωματικού βάρους.

8. Τρως επεξεργασμένα τρόφιμα

Κάθε είδους επεξεργασμένο τρόφιμο προκαλεί φλεγμονές. Το λίπος στην κοιλιά σχετίζεται με αυξημένες φλεγμονές στον οργανισμό. Καλό είναι να αποφεύγεις αλλαντικά, ψωμί, τσιπς, κράκερς, προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Προτίμησε τα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

9. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι γυναίκες με πολυκυστικές έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και την τάση να συγκεντρώνουν λίπος γύρω από τη μέση. 

10. Δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα 

Σην πραγματικότητα μπορεί να μην πρόκειται για  λίπος, αλλά κάποιο πρόβλημα να σου προκαλεί φούσκωμα. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη, η δυσανεξία στη λακτόζη και άλλα προβλήματα του γαστρεντερικού και τροφικές δυσανεξίες, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς.  

Το μυστικό για φλατ κοιλιά

 

Πηγή 

Home