Thumbnail

Μήπως να "κόψεις μαχαίρι" τα αναψυκτικά; Μήπως να "κόψεις μαχαίρι" τα αναψυκτικά;

Ένας τρόπος για να πειστείς ότι σου προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υγεία σου, είναι να γνωρίζεις τι συμβαίνει στο σώμα σου. Εσύ αποφασίζεις...
Τα αναψυκτικά είναι για πολλούς είδος εξάρτησης αφού είναι εξίσου εθιστικά με το αλκοόλ και το κάπνισμα. Η καθημερινή κατανάλωση προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο, αν καταφέρεις να τα "κόψεις" να δεις που θ' αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή σου.

dr

Πρόσεχε την καρδιά σου

Σοβαρές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζαχαρούχα ποτά (όπως τα αναψυκτικά) αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνια καρδιακή νόσο. Αν πίνεις πολλά αναψυκτικά, είναι πιο πιθανό να υποστείς καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια άλλη μελέτη, έδειξε ότι τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και μάλιστα με τρόπο ανάλογο με την ποσότητα αναψυκτικών που καταναλώνεις.

Προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Η ζάχαρη και η καφεΐνη που παίρνεις από ένα αναψυκτικό, σαφώς και θέτει τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση και σε βοηθά (προσωρινά) να συγκεντρωθείς πιο εύκολα. Αλλά... μακροπρόθεσμα, δεν θα σου βγει σε καλό, διότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις και πρέπει να το προσέξεις. Η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της μάθησης, της μνήμης και της συμπεριφοράς σου.Υπάρχουν μάλιστα και ενδείξεις, ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών, αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.

Καταστρέφουν τα δόντια

Τα αναψυκτικά καταστρέφουν τα δόντια και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις μάλιστα, αυτή η ζημιά στα δόντια μπορεί να είναι ανάλογη με εκείνη ενός ατόμου εξαρτημένου από την μεθαδόνη. Το κιτρικό οξύ στα αναψυκτικά διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα πιο μαλακά και πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και το κιτρίνισμα.

Πρόβλημα στην κύστη

Τα αναψυκτικά, είναι που είναι διουρητικά, αν τα καταναλώνεις συχνά, θα σε οδηγήσουν συχνότερα και επειγόντως στην τουαλέτα. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι ερεθίζουν και οξύνουν τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, ή του γενικότερου ουροποιητικού συστήματος.

Πρόλαβε την οστεοπόρωση

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αναψυκτικών θα μειώσει και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Όσο λιγότερα αναψυκτικά πίνεις, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορεί ο οργανισμός σου να μετατρέψει το γάλα (ή άλλες τροφές που κάνουν καλό στα οστά) σε ασβέστιο.

Νεφρική ανεπάρκεια

Ένας ακόμη λόγος που θα πρέπει να "κόψεις" μαχαίρι τα αναψυκτικά, είναι διότι αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου των νεφρών. Αυτό σημαίνει, ότι ίσως να σε οδηγήσει κάποια στιγμή σε νεφρική ανεπάρκεια. Οι έρευνες έδειξαν, ότι οι γυναίκες που έπιναν πολλά αναψυκτικά καθημερινά είχαν μειωμένη ηπατική λειτουργία σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν αναψυκτικά.

Διαβήτης τύπου-2

Ο διαβήτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών (και άρα ζάχαρης) συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Εσύ αποφασίζεις!

Διάβασε ακόμη:

Ποιές είναι οι τροφές που μας γερνούν;

Πώς θα μειώσεις το κοιλιακό λίπος

Πώς να αποφύγεις το πρήξιμο στην κοιλιά

Πηγή

Home