Thumbnail

Πώς είναι να παίζεις μπάσκετ σε αναπηρικό αμαξίδιο Πώς είναι να παίζεις μπάσκετ σε αναπηρικό αμαξίδιο

Ο Σωτήρης Χριστοφόρου είναι ένα τρανό παράδειγμα πως όταν υπάρχει θέληση, όλα είναι εφικτά
Ένα σοβαρό θέμα υγείας -διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα του δεξιού κάτω άκρου- είχε ως συνέπεια να χάσει το ένα του πόδι. Ο Σωτήρης, όμως, δε το έβαλε κάτω ούτε για μια στιγμή. Αντί να μεμψιμοιρεί και να υπερθεματίζει την κακή του τύχη, αποφάσισε να κυνηγήσει τα όνειρά του. Γιατί μπορεί αυτά να άλλαξαν στην πορεία, αλλά ο Σωτήρης έκανε ανασυγκρότηση δυνάμεων και συνέχισε τον αθλητισμό. Μόνο που αντί για ποδόσφαιρο, ανακάλυψε την καλαθόσφαιρα με αναπηρικό αμαξίδιο.

Της Θεοδοσίας Κυριάκου 

Αντιμετώπισες ένα σοβαρό θέμα με την υγεία σου και βρέθηκες αντιμέτωπος μ' ένα δίλημμα. Η απόφαση που πήρες, έφερε νέα δεδομένα στη καθημερινότητά σου. Θα ήθελες να μοιραστείς την ιστορία σου μαζί μας; 

Διαγνώστηκα με οστεοσάρκωμα του δεξιού κάτω άκρου (οστεοσάρκωμα είναι μια μορφή καρκίνου των οστών, που αναπτύσσεται στους οστεοβλάστες, τα κύτταρα που σχηματίζουν το εξωτερικό περίβλημα του οστο).  Εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Σε πρώτη φάση, ήταν στην κνήμη, κάτω χαμηλά, όπου χρειάστηκε να αφαιρεθεί ένα μέρος του οστού. Έκανα κάποιες χημειοθεραπείες, πριν και μετά την επέμβαση. Στον ενάμιση χρόνο, έκανε μετάσταση πίσω από το γόνατο. Η μόνη λύση ήταν η αφαίρεση του ποδιού, από to σημείο πιο πάνω από το γόνατο. Παράλληλα, έγινε μετάσταση στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να μου αφαιρέσουν και μισό πνεύμονα.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την καλαθόσφαιρα;

 

Πριν το θέμα της υγείας μου, είχα ως χόμπι το ποδόσφαιρο. Γνωρίζοντας ότι το ποδόσφαιρο είχε τελειώσει για μένα, έλεγα μέσα μου πως ήθελα να βρω ένα άθλημα που θα αγαπούσα και θα γινόταν τρόπος ζωής. Αυτή την αγάπη τη βρήκα στην καλαθόσφαιρα με αμαξίδιο, η οποία διακρίνεται για τη γρήγορη ροή του αγώνα και τη διαρκή εναλλαγή φάσεων, με συνεχείς επιθέσεις και “man to man” άμυνες.  

Δες επίσης: Ανακαλύπτοντας την κύπρια πρωταθλήτρια σκοποβολής Κωνσταντίνα Νικολάου: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, ο αλκοολικός πατέρας, η περιπέτεια υγείας στην ηλικία των 33 ετών που της στέρησε τη δυνατότητα να κυοφορήσει κάποια στιγμή στο μέλλον...

Πώς ανακάλυψες την ομάδα «Nicosia Team Rollers»; 

Είδα φωτογραφίες στο Facebook, οι οποίες σχετίζονταν με την καλαθόσφαιρα σε αμαξίδιο. Ενθουσιάστηκα, το έψαξα και ρώτησα αν υπήρχε ομάδα στη Λευκωσία. Έκτοτε, είμαι μέλος της ομάδας «Nicosia Team Rollers»

Από πόσα μέλη αποτελείται η ομάδα στο σύνολό της;

Από δέκα (10) άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ (8) με αναπηρία και τα δυο (2) αρτιμελή. Προπονητής της ομάδας είναι ο Γιώργος Νικολάου, απόφοιτος ΤΕΦΑ Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στην ειδική φυσική αγωγή.

Πόσες φορές τη βδομάδα προπονείστε και πού;

 

Η «Nicosia Team Rollers» προπονείται στο πολυπροπονητήριο «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Έγκωμη, Δευτέρα 17:30-19:00, Τετάρτη 14:00-16:00 και Παρασκευή 16:00-17:30. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα  99533326 και 96457698.

Μπορείς να διαβάσεις ακόμη: Μνήμες από τη ΜΜΕΔ: H Ευτυχία Ανδρέου μοιράζεται την εμπειρία της ως μαμά πρόωρου παιδιού

nicosiateamrollers

Υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες ομάδες στην Κύπρο; 

 

Υπάρχουν ακόμη 3 ομάδες, 2 στη Λεμεσό (Ifestos sports club limassol, Apollon Wheelchair Basketball) και μια στην Πάφο (APOP Wheelchair Basketball Club). Στόχος είναι να υπάρχει έστω μια ομάδα σε κάθε πόλη.

Διαγωνίζεστε μεταξύ σας;

 

Εδώ και 3 χρόνια διεξάγεται πρωτάθλημα, στο οποίο η ομάδα μου βρισκόταν σε όλους τους τελικούς, κατακτώντας 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Θέλησες να ασχοληθείς παράλληλα με κάποιο άλλο άθλημα; 

Με την ένταξή μου στη Nicosia Team Rollersείχα ασχοληθεί και με τη σφαιροβολία. Ωστόσο, η απαιτητική καθημερινότητα, δεν μου επέτρεπε να κάνω ταυτόχρονα και τα δυο αθλήματα, έτσι επέλεξα να παραμείνω στην καλαθόσφαιρα σε αμαξίδιο.

Διάβασε: Tia Does Travel: H Γαλάτεια Σάββα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και μας "παίρνει" μαζί της

nicosiateamrollers 

Πόσο δύσκολη είναι η προπόνηση και γενικά η άθληση για ένα άτομο με αναπηρία;

 

Το πόσο δύσκολη γίνεται η προπόνηση, πιστεύω δεν έχει να κάνει με το τι είδους αναπηρία αντιμετωπίζεις ή αν είσαι αρτιμελής. Το παν είναι να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Με υπομονή και επιμονή, όλα γίνονται. Θυμάμαι ότι όταν βρισκόμουν στη φάση των φυσικοθεραπειών, αλλά και της συνήθειας του προσθετικού μου μέλους, ένας φίλος μου, ο Γιώργος Λεωνίδα -τον οποίο ευχαριστώ πολύ - μου πρότεινε να πάμε στο γυμναστήριο. Εγώ αναρωτιόμουν πώς θα τα έβγαζα πέρα. Υποτιμούσα κάπως τον εαυτό μου, σκεπτόμενος ότι δε θα μπορούσα να κάνω κάτι. Με τη βοήθεια του γυμναστή μου, Γιώργου Σωφρονίου, είδα τον εαυτό μου να εξελίσσεται και να κάνει τα πάντα .  

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, δεν τα παράτησες ποτέ. Ποιά συμβουλή θα έδινες σε άλλα άτομα με κινητικές δυσκολίες; 

Καταρχάς, να αποδεχθούν την αναπηρία τους. Να είναι περήφανοι για κάθε τραύμα, κάθε ουλή, κάθε ράμμα. Όλα αυτά δείχνουν τη νίκη τους. Το να είναι κλεισμένοι σ΄ένα σπίτι, μέσα σε 4 τοίχους, μόνο κακό θα τους κάνει. Η ζωή δεν τελειώνει μετά από ένα ατύχημα ή μετά από ένα θέμα υγείας. Ή θα συνεχίσεις ή θα ψάχνεις το γιατί. Αν επιλέξεις το δεύτερο, θα είσαι μια ζωή μέσα στη μιζέρια. Πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Θεωρώ πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρετή από την υπομονή. Με υπομονή λοιπόν, αλλά και επιμονή, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.

Δες ακόμη: Από δημοσιογράφος τοξοβόλος 

sotirismpasket

Εξ όσων γνωρίζω, ως Nicosia Team Rollers κάνετε επισκέψεις σε σχολεία. Ποιός είναι ο στόχος σας και πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά;

 

Ο απώτερος στόχος της ομάδας είναι η προσέλκυση, επανένταξη και ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο μέσω του αθλήματος της καλαθόσφαιρας (κοινωνικός αθλητισμός). Τα παιδιά γενικά ενθουσιάζονται, ειδικά με το που θα καθίσουν στα αγωνιστικά αμαξίδια. Η χαρα που παίρνουμε από αυτό, δεν περιγράφεται.  

Ποιος είναι ένας μελλοντικός στόχος που θέλεις να επιτύχεις;

 

Ένας στόχος που είχα θέσει ήταν  οι παραολυμπιακοί αγώνες. Μετά κατάλαβα ότι γεννήθηκα σε λάθος χώρα, αφού δυστυχώς δεν υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από το κράτος. Πλέον, ο στόχος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τους δικούς της στόχους.

 Και ας τελειώσουμε με το αγαπημένο σου απόφθεγμα.

 

Αν  ήταν όλα όμορφα, αν ο δρόμος μας ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, τότε θα χάναμε το νόημα της ζωής. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι δύναμη, πίστη και αισιοδοξία. Δεν σε εμποδίζει κανείς να ακολουθήσεις τα όνειρά σου. Μην διανοηθείς ούτε για μια στιγμή να σκεφτείς ότι δεν μπορείς. Μπορείς να κάνεις τα πάντα. Μην τολμήσεις να πεις δεν μπορώ.

sotirismpasket

Περισσότερα για τη Θεοδοσία Κυριάκου, πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Αθλητισμού του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων, ΕΔΩ 

theodosiakyriakou

Μπορείς επίσης να την ακολουθήσεις στο προφίλ της στο Instagram ΕΔΩ  

 

 

 

Home