1. Το τυρί δημιουργήθηκε πριν από 4000 και πλέον χρόνια από ένα ατύχημα
Τελικά, τα πιο ωραία πράγματα σε αυτή τη ζωή γίνονται εντελώς τυχαία. Έτσι και το τυρί. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, το πρώτο τυρί δημιουργήθηκε σ' ένα κοντέινερ, όπου το γάλα ήταν αποθηκευμένο σε ένα ασκί φτιαγμένο από το στομάχι ενός προβάτου. Με την πυτιά -ένζυμο- που υπήρχε στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου του προβάτου, σε συνδυασμό με τη ζέστη, το γάλα διαχωρίστηκε σε τυρόγαλο και πήγμα, και εγένετο...τυρί!
2. Χρειάζονται δέκα κιλά γάλατος για να φτιάξεις μόλις ένα κιλό τυρί
Δυσανάλογος ο αριθμός δεν λέμε, αλλά να ξέρεις πως ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το γάλα θα μετατραπεί σε νόστιμο τυρί, είναι να βεβαιωθεί ο παραγωγός ότι οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Οι αγελάδες καταναλώνουν περίπου 90 κιλά ζωοτροφών κάθε μέρα και παράγουν 2.604 γαλόνια γάλακτος ανά έτος. Αυτό μεταφράζεται σε... πολύ τυρί!
Διάβασε ακόμη: Σαλάτα με ρόκα και τυρί μοτσαρέλα
3. Το χρώμα του τυριού δεν έχει σχέση με το πόσο υγεινό είναι
Το χρώμα του τυριού εξαρτάται από την ωρίμανση, την κατανομή λίπους, την περιεκτικότητα καροτενοειδών ή/και την προσθήκη χρωστικών. Αυτό σημαίνει πως το χρώμα δεν συνδέεται απαραίτητα με τη θρεπτική του αξία.
4. Δεν σερβίρουμε το τυρί απευθείας από το ψυγείo
Ένα κοινό λάθος. Το σωστό είναι να σερβίρουμε τα τυριά μας σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτον, γιατί έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τις γεύσεις που βρίσκονται κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας. Δεύτερον, όταν τα τυριά μαλακώνουν, τα λιποδιαλυτά γευστικά τους συστατικά έχουν ευκολότερη πρόσβαση στους γευστικούς μας κάλυκες. Τρίτον, τα αρώματα γίνονται πιο εκρηκτικά σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, οπότε μπορούμε να μυρίσουμε και να γευτούμε καλύτερα το τυρί. Και αυτό γιατί όσο πιο κρύο είναι το τυρί, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να διακρίνουμε το γευστικό του εύρος και να απολαύσουμε την υφή, που δημιούργησε τόσο επίμονα ο παραγωγός του. Άρα, την επόμενη φορά το βγάζεις από το ψυγείο και το σκεπάζεις έξω για περίπου 30 λεπτά προτού το καταναλώσεις με τους καλεσμένους σου. Αν το τυρί σου δεν είναι φρέσκο, θα χρειαστεί γύρω στις 1 ώρα έξω από το ψυγείο πριν την κατανάλωση.
Δες επίσης: Πώς να φτιάξεις πατατοκεφτέδες με τυρί
5. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε τα τυριά μας
Αν σερβίρεις μια ποικιλία τυριών, θα πρέπει να φροντίσεις να διαθέτεις διαφορετικό μαχαίρι για κάθε είδος. Καλό είναι να μην ανακατεύεις τις γεύσεις κόβοντας με το ίδιο μαχαίρι όλα τα τυριά.
6. Δεν απαγορεύεται το τυρί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Απλώς, συνιστάται να μην τρως μαλακά τυριά που έχουν ωριμάσει σε καλούπι, καθώς και τυρί από μη παστεριωμένο γάλα. Ωστόσο, αν είναι μαγειρεμένα, μπορείς να καταναλώσεις μαλακά τυριά ή πιάτα που τα περιέχουν, καθώς θεωρείται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τα βακτηρίδια. Κάθε σκληρό τυρί είναι ασφαλές για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα κι αν είναι φτιαγμένο από μη παστεριωμένο γάλα. Kαι αυτό γιατί στα σκληρά τυριά η μακρά ωρίμανσή τους έχει ανταγωνιστεί και αποκλείσει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Μπορείς να διαβάσεις: Πώς να φτιάξεις ρολό πατάτας με τυρί και ζαμπόν
7. Στα ποντίκια δεν αρέσει το τυρί
Τελικά, μάλλον εμάς μας αρέσει περισσότερο το τυρί απ' ό,τι του χαριτωμένου Jerry. Εννοείται πως τα ποντίκια τρώνε τυρί, αλλά αν έχουν επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό και σε γλυκά ή σε υδατάνθρακες, θα επιλέξουν τα δεύτερα ή τα τρίτα. Εκτός και αν δεν έχουν άλλη επιλογή!
8. Το πιο αναγνωρίσιμο τυρί της Ολλανδίας θεωρείται το περιβόητο Edam
Την κόκκινη φλούδα του την οφείλει στο κερί και φτιάχνεται από αποβουτυρωμένο γάλα. Η υφή του είναι λαστιχωτή και η γεύση του γλυκιά βουτυρένια (παρότι είναι τυρί με σχετικά χαμηλά λιπαρά), η οποία γίνεται πιο έντονη όσο ωριμάζει. Μικροί και μεγάλοι τού έχουν ιδιαίτερη αδυναμία, καθώς μπορούν να το απολαύσουν σε σαλάτες, σε σάντουιτς, ακόμη και με φρούτα.
Διάβασε επίσης: Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και ρόκα
9. Οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη δεν χρειάζεται να αποχαιρετίσουν για πάντα το τυρί
Απλώς, πρέπει να επιλέξουν τα σωστά είδη. Τα "ηλικιωμένα" και ημίσκληρα τυριά έχουν λιγότερη λακτόζη από τα φρέσκα, οπότε λογικά μπορείς να τα απολαύσεις χωρίς δυσφορία.
10. Δεν βάζεις στο ψυγείο το τυρί χωρίς περιτύλιγμα ή χωρίς να έχει καλυφθεί σωστά
Το τυλίγεις προσεκτικά, χωρίς να αφήσεις κανένα σημείο εκτεθειμένο. Ένα τυρί χωρίς σωστό περιτύλιγμα, είναι πιθανόν να ξεραθεί και να γίνει σκληρό σαν πέτρα. Επίσης, είναι πιθανόν να πάρει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο. Μην το τυλίξεις ωστόσο με πλαστική μεβράνη, καθώς το τυρί είναι ζωντανό και χωρίς το απαραίτητο οξυγόνο θα πάθει "ασφυξία". Γι' αυτό, προτίμησε να το τυλίξεις με κάποιο πορώδες υλικό, όπως χαρτί περιτυλίγματος ή ιδανικά προτίμησε ένα reclosable pack που ανοίγει και κλείνει ξανά. Μπορείς ακόμη να το τυλίξεις ξανά μέσα στο χαρτί που το τοποθέτησαν όταν το αγόρασες κι έπειτα να το τυλίξεις χαλαρά με πλαστική μεμβράνη. Έτσι, θα μπορεί να αναπνέει και θα διατηρήσει την υγρασία του.
Διάβασε ακόμη: Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί και ζαμπόν
11. Το αγαπημένο τυρί πολλών ανθρώπων, το gouda, έχει τη δική του πόλη
Εάν θέλεις να δεις από κοντά να κυλιούνται γύρω σου δεκάδες κεφάλια τυριού -που ζυγίζουν πάνω από 15 κιλά το καθένα- σε κατάφυτες περιοχές και να ζήσεις την εμπειρία παραγωγής και γευσιγνωσίας του κίτρινου τυριού, μη χάνεις χρόνο! Η Gouda, ή όπως προφέρεται κανονικά Χαούντα (Howda), σε περιμένει! Βρίσκεται φυσικά στην Ολλανδία. Στην πλατεία Αγοράς βρίσκεται ουσιαστικά η πλατεία του τυριού, η οποία λειτουργεί εδώ και τρεις αιώνες, δίπλα στο κτίριο της Ζυγαριάς. Εκεί θα ζήσεις για λίγο στον κόσμο του τυριού, θα μάθεις τη διαδικασία παλαίωσης του και φυσικά θα γευτείς πολλές λιχουδιές φτιαγμένες αποκλειστικά με τυρί!
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τα τυριά και να τα αγαπήσεις ακόμη πιο πολύ ΕΔΩ