Thumbnail

Πώς να φτιάξεις εύκολo λαχματζούν Πώς να φτιάξεις εύκολo λαχματζούν

Τι θέλει το λαχματζούν για να γίνει τέλειο; Τα μπαχαρικά του, λεπτή ζύμη και καλό ζύμωμα του κιμά!
Αρμένικη, κυπριακή ή πολίτικη συνταγή δεν έχει σημασία όλα λίγο πολύ είναι το ίδιο και περισσότερο διαφέρουν στα συνοδευτικά. Τι θέλει το λαχματζούν για να γίνει τέλειο; Τα μπαχαρικά του, λεπτή ζύμη και καλό ζύμωμα του κιμά!

Τα μπαχαρικά είναι ένα μείγμα από κύμινο, κανέλα, κόκκινο γλυκό και καυτερό πιπέρι σίγουρα... ίσως και μια πρέζα από το σπιτικό garam masala. Ο κιμάς θα πρέπει να μπει σε πολύ λεπτή στρώση αφού πρώτα ζυμωθεί με τα λαχανικά, τον πελτέ, αρκετό ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.

Και τέλος η ζύμη! Όπου η ζύμη για πίτσα με προζύμι θα κάνει απόλυτα λαχταριστό το εύκολο λαχματζούν σαν να έφτιαχνες τη ζύμη με τα χέρια σου, αρκεί να την ανοίξεις με τον πλάστη.

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά

Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

– 1 συσκευασία φύλλο ζύμης για πίτσα με προζύμι 

– 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

– 1 κόκκινη πιπεριά

– 1 πράσινη πιπεριά

– 2 σκελίδες σκόρδο

– 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

– 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ

– 40 ml. ελαιόλαδο

– ¾ κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

– ¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι

– ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

– ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

– Αλάτι

Επιπλέον χρειάζεσαι:

– 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

– 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

– 1 πράσινη σαλάτα ή μαρούλι

– 1-2 λεμόνια

– Μπούκοβο

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις κεφτέδες με καλαμαράκια και πλιγούρι

xad

Εκτέλεση: 

1. Ψιλοκόβεις πολύ λεπτά όλα τα λαχανικά, βάζεις τον κιμά σ΄ένα μπωλ, προσθέτεις τα μπαχαρικά, τα λαχανικά, τον τοματοπελτέ, 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και το ελαιόλαδο, ζυμώνεις και αφήνεις τον κιμά στο ψυγείο για 20’.

2. Αφήνεις τη συσκευασία ζύμης για πίτσα με προζύμι εκτός ψυγείου για περίπου 20′. Προθερμαίνεις το φούρνο και μέσα βάζεις το δίσκο ψησίματος που θα ψήσεις το λαχματζούν ώστε να «κάψει».

3. Ανοίγεις το κάθε φύλλο σε λεπτή ζύμη επάνω σε αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχεις πασπαλίσει προηγουμένως με αλεύρι και με τη βοήθεια ενός πλάστη πιέζεις μέχρι να διπλασιαστεί και να λεπτύνει.

4. Απλώνεις σε λεπτή στρώση τον κιμά με κουτάλι, ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις για 20’ στο χαμηλότερο ράφι στους 175ο C. Μέχρι να ψηθεί το λαχματζούν, αραιώνεις το γιαούρτι με λίγο νερό, προσθέτεις ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπούκοβο.

5. Σερβίρεις το ζεστό λαχματζούν με το γιαούρτι, τη σαλάτα, φέτες λεμόνι και επιπλέον μπούκοβο.

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το λαχματζούν μοσχαρίσιο κιμά και αρνίσιο κιμά ή ανάμεικτο

– Τον κιμά μπορείς να τον έχεις έτοιμο στο ψυγείο

– Στο λαχματζούν ταιριάζει και ο κόλιανδρος

Διάβασε ακόμη: 

Πώς να φτιάξεις γιορτινό παστίτσιο με εύκολη κρέμα

Πώς να φτιάξεις εύκολα τυρόπιτα σουφλέ για πρωινό

Πηγή

Home