Thumbnail

Πώς να φτιάξεις γιορτινό παστίτσιο με εύκολη κρέμα Πώς να φτιάξεις γιορτινό παστίτσιο με εύκολη κρέμα

Το τέλειο αυτό εορταστικό παστίτσιο με εύκολη κρέμα θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σου και το μυστικό βρίσεται στα συστατικά του κιμά αλλά και την κρέμα!
Ο κλασικός κιμάς εμπλουτίζεται με μοσχαρίσιο συκώτι, χοιρινό λουκάνικο και είναι εμπνευσμένος από το βενετσιάνικο παστίτσιο, τα μπαχαρικά και κονιάκ αρωματίζουν υπέροχα!

pastitsio

Ιδανικό ζυμαρικό φυσικά το χοντρό μακαρόνι αλλά σου προτείνουμε σήμερα το σχήμα «σέλινο».Η εύκολη κρέμα  είναι απίστευτα νόστιμη και πλούσια! 

Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά

Ποσότητα: 8-10 άτομα

pastitsio

Υλικά

Για τον κιμά

–350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

–200 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι

–200 γρ. χοιρινά λουκάνικα

–1 μεγάλο κρεμμύδι

–2 σκελίδες σκόρδο350 γρ. χυμό τομάτας

–30 ml. κονιάκ ή γλυκό κρασί

–30 γρ. βούτυρο

–30 ml. ελαιόλαδο

–1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

–2-3 μοσχοκάρφια

–1 ξυλάκι κανέλα

–4-5 κόκκους μπαχάρι

–Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

–Αλάτι

Για την εύκολη κρέμα

–1800 ml. γάλα

–85 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

–40 γρ. κόρν φλάουρ

–50 γρ. βούτυρο2 κρόκους αυγών

–Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

–Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστείς

–500 γρ. ζυμαρικά σε σχήμα σέλινο

–150 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένο

–2 ασπράδια αυγών

–1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά

–30 γρ. βούτυρο

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις μακαρονάκια με χταπόδι στο φούρνο

​makar

Εκτέλεση:

1. Ξεκινάς με τον κιμά:

Ανοίγεις τα λουκάνικα χαράζοντας το έντερο και αφαιρείς τη γέμισή του την οποία ψιλοκόβεις με μαχαίρι, ψιλοκόβεις και το συκώτι. Ψιλοκόβεις με το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Σε δυνατή φωτιά βάζεις ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο και το βούτυρο.

Προσθέτεις τον μοσχαρίσιο κιμά και τον σωτάρεις μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτεις το συκώτι, το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τέλος τον κιμά από τα λουκάνικα.

Μόλις καβουρδιστούν και στεγνώσουν τα υγρά σβήνεις με το κονιάκ, προσθέτεις τα μπαχαρικά, τον χυμό τομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό ή ζωμό αν χρειάζεται.

Σιγοβράζεις μέχρι να δέσει η σάλτσα του κιμά.

2. Ταυτόχρονα ξεκινάς να βράζεις τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, επίσης προθερμαίνεις τον φούρνο.

Ξεκινάς να φτιάχνεις την εύκολη κρέμα για το παστίτσιο:

Σε μια κατσαρόλα βάζεις το γάλα, προσθέτεις το αλεύρι και το κόρν φλάουρ, με σύρμα ανακατεύεις σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αποσύρεις και προσθέτεις το βούτυρο, μοσχοκάρυδο και τους κρόκους, ανακατεύεις με γρήγορες κινήσεις για να μην πήξουν οι κρόκοι και σκεπάζεις με μεμβράνη την κρέμα.

3. Μέσα στην κατσαρόλα που έβρασες τα ζυμαρικά ρίχνεις τον κιμά, το τυρί και τα ασπράδια.

Μεταφέρεις το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί, περιχύνεις με την κρέμα, τέλος πασπαλίζεις με τη φρυγανιά και προσθέτεις με βούτυρο σε μικρά κομματάκια.

Ψήνεις το παστίστιο για περίπου 50 λεπτά στους 180ο C και το σερβίρεις ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο και καρύδα

​makar

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Αν θέλεις αντί για μοσχαρίσιο συκώτι χρησιμοποιείς συκωτάκια πουλιών

– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα κλασικά μακαρόνια για παστίτσιο

– Μπορείς να ετοιμάσεις και ατομικές μερίδες μέσα σε πυρίμαχα σκεύη

​makar

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις μουσακά με μελιτζάνες, πατάτες και μπεσαμέλ

Πηγή

Home