Thumbnail

Πώς να φτιάξεις μακαρονάκια με χταπόδι στο φούρνο Πώς να φτιάξεις μακαρονάκια με χταπόδι στο φούρνο

Μια κλασική και αγαπημένη συνταγή που θα λατρέψει όλη η οικογένεια
Συνήθως, όταν η μαμά ρωτάει τα παιδιά τι θέλετε να φάμε σήμερα, η απάντηση είναι ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ. Γι' αυτό σήμερα, θα δεις μια ξεχωριστή συνταγή που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας αρέσει!

makaronakia

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι λοιπόν έχουμε σήμερα, και φρόντισε πρώτα απ' όλα να βράσεις σωστά τα μακαρόνια... Το νερό τους να το προσθέσεις αργότερα στη σάλτσα για να δέσει τέλεια!

Ξεκινούμε λοιπόν μ' αυτό: Τα μακαρονάκια μην τα ξεπλύνεις όταν τα στραγγύσεις.

Υλικά (για 4 μερίδες):

> 1 μεγάλο χταπόδι

> 250 gr. μακαρονάκι κοφτό 

> 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

> 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

> 150 gr. σάλτσα ντομάτας ή ντοματάκια κονκασέ

> 50 ml. κονιάκ

> 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

> 2 φύλλα δάφνης

> 3-4κόκκους μπαχάρι

> 1 μικρό ξυλάκι κανέλα

> Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

> Αλάτι

> Ελαιόλαδο

> 1.100 ml. ζεστό ζωμό λαχανικών ή θαλασσινών ή νερό

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις εξωτικά σουτζουκάκια κοτόπουλου με φυστικοβούτυρο

makaronakia

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα βάλε το χταπόδι ολόκληρο με το ένα φύλλο δάφνης να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όσο το χταπόδι βράζει θα βγάζει τα υγρά του, ειδικά αν είναι κατεψυγμένο. Αν χρειάζεται όμως, προσθέτεις επιπλεόν ζεστό νερό. Όταν μαλακώσει και κοκκινίσει αποσύρεις από την φωτιά και το κόβεις σε μικρά κομμάτια.

2. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, στην ίδια κατσαρόλα σωτάρεις σε 50 ml. ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το χταπόδι για 3-4 λεπτά.  Σβήνεις με το κονιά, προσθέτεις τα μπαχαρικά και το άλλο φύλλο δάφνης. Προσθέτεις τον τοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τα ντοματάκια και ένα φλυτζάνι από το ζωμό ή το νερό. Χαμηλώνεις και σιγοβράζεις για 10 λεπτά.

3. Κατόπιν μεταφέρεις σε μέτριο ταψί και προσθέτεις επιπλέον τον υπόλοιπο καυτό ζωμό ή το νερό, 50 ml, ελαιόλαδο και το κοφτό μακαρονάκι. Ανακατεύεις, δοκιμάζεις και διορθώνεις το αλάτι. Ψήνεις καλά σε προσθερμασμένο φούρνο στους 175ο C. για περίπου 25 λεπτά και μέχρι να μαλακώσει το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύοντας τακτικά.

Διάβασε ακόμη: Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Η Θέμις Καρδιόλακα μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε σπιτικό pad thai

makaronakia

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις ταλιατέλες με καπνιστό σαλάμι, κατίκι και ελιές

Σημειώσεις για την συνταγή:

– Αν καταναλώσεις το φαγητό άμεσα, το κοφτό μακαρονάκι δεν κολλάει και με τις παραπάνω δοσολογίες είναι όσο «ζουμερό» χρειάζεται. Σε περίπτωση όμως που σκοπεύεις να το σερβίρεις αργότερα, είτε φτιάχνεις το φαγητό τελευταία στιγμή, είτε προσθέτεις επιπλέον ελαιόλαδο και 150-200 ml. περισσότερα υγρά. – Μπορείς το κονιάκ να το αντικαταστήσεις με κρασί. – Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοφτό μισό ή ολόκληρο. – Ελέγχεις συχνά τα υγρά του φαγητού όσο ψήνεται στο φούρνο, πρέπει να είναι αρκετά γιατί διαφορετικά θα σου στεγνώσει και θα λασπώσει.

makaronakia

Διάβασε ακόμη:  Πώς να φτιάξεις καλαμάρια με κους κους ούζο και μάραθο

makaronakia

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις μουσακά με μελιτζάνες, πατάτες και μπεσαμέλ

Πηγή

Home