Thumbnail

Αν έχεις αυτά τα σημάδια, το έντερό σου δεν λειτουργεί σωστά Αν έχεις αυτά τα σημάδια, το έντερό σου δεν λειτουργεί σωστά

Ίσως φταίει το γαστρεντερικό σου σύστημα και πρέπει να δεις τι θα κάνεις
Αν νιώθεις κουρασμένη και είσαι κακόκεφη, ή αν έχεις φαγούρα και άλγη... μήπως να το ψάξεις; Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι υπαίτιοι για όλα αυτά, αλλά ο πρώτος ένοχος είναι το γαστρεντερικό σου σύστημα.

entero

Στο έντερο σου κατοικούν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια και ενώ κάποια από αυτά θα σε βοηθήσουν να μείνες υγιής, άλλα είναι απλά τοξικά. 

Δες μερικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο γαστρεντερικό σου σύστημα και τι πρέπει να κάνεις.

Αν έχεις φαγούρα, φουσκάλες ή εξανθήματα στους αγκώνες και στα γόνατα σου

Μπορεί να μοιάζουν με έκζεμα αλλά θα μπορούσε να είναι κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση που σε κάνει ευαίσθητη στη γλουτένη. Έως 25% των ατόμων με κοιλιοκάκη εμφανίζουν εξανθήματα, γνωστά ως ερπητοειδής δερματίτις. Αν πάσχεις από κοιλιοκάκη, τότε ακόμη και μια μικρή ποσότητα γλουτένης προκαλεί την απελευθέρωση της IgΑ, ένα αντίσωμα που προσβάλει το έντερο. Μερικές φορές η  IgA μπορεί να οδηγήσει και σε εξανθήματα στο σώμα.

Τα καλά νέα είναι ότι ο γιατρός σου μπορεί να διαγνώσει αν έχεις ή όχι κοιλιοκάκη και να σου παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές.

Τα λευκά σου δόντια δεν είναι πλέον και τόσο λευκά

Μήπως σου είπε ο οδοντίατρός σου, ότι το σμάλτο των δοντιών σου έχει φθαρεί; Αν ναι, να ξέρεις ένας από τους βασικούς ενόχους, είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το οξύ που προέρχεται από τον οισοφάγο προς τα πάνω, μπορεί να είναι καταστροφικό για τα δόντια σου, κυρίως για τους άνω και κάτω γομφίους. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να διαγνωστεί με εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή ενδοσκόπηση. Συνήθως, η θεραπεία που συστήνεται είναι η απώλεια βάρους και η τροποποίηση της διατροφής, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται και η λήψη φαρμάκου.

Μήπως αρρωσταίνεις συχνά;

Τα καλά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αν είσαι συνέχεια άρρωστη, σημαίνει ότι η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου έχει διαταραχθεί. Τι να κάνεις γι΄ αυτό; Να τρως περισσότερες φυτικές ίνες και να εντάξεις τα προβιοτικά στη διατροφή σου ώστε να αυξήσεις τον αριθμό των καλών βακτηρίων και να περιορίσεις την ανάπτυξη των επιβλαβών.

Διάβασε ακόμη: Γυμναστική το χειμώνα: Μείνε στο στόχο σου με αυτούς τους 5 τρόπους

entero

Μήπως η διάθεσή σου είναι πεσμένη;

Αν συμβαίνει αυτό, οι αιτίες είναι πολλές, όμως μια από αυτές είναι και τα εντερικά βακτήρια. Κάποια είδη βακτηρίων μπορεί να δημιουργήσουν το συναίσθημα του άγχους ή της κατάθλιψης.

Όταν τα επιβλαβή βακτήρια πολλαπλασιάζονται, ενεργοποιούν τους υποδοχείς στο γαστρεντερικό σου σωλήνα που με τη σειρά τους προκαλούν την απελευθέρωση των φλεγμονωδών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτές οι κυτοκίνες ταξιδεύουν στον εγκέφαλό σου, όπου μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης, που ευθύνονται για τη διάθεση. Τι να κάνεις; Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως τσάι, φρούτα, ελαιόλαδο, βοηθάει τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του εγκεφάλου.

Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 20% των ανθρώπων έχουν αυξημένο αριθμό των κακών επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, κόπωση και άλγη. Επίσης, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας ελλείψεις σε βιταμίνες και μείωση της ενέργειας.

Διάβασε ακόμη: 

Ξέρεις γιατί δεν χάνεις λίπος από την κοιλιά;

Σακχαρώδης διαβήτης: Τι να προσέξεις τα Χριστούγεννα

Πηγή

Home