Η μαγεία της ιππασίας
Της Κωνσταντίνας Γεωργίου
Θυμάσαι την πρώτη μέρα που αποφάσισες να πας ιππασία; Πώς ήταν η εμπειρία;
Απίστευτη! Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκα πάνω στην πλάτη του αλόγου, ένιωσα τη σύνδεση. Ήταν μια έκρηξη συναισθημάτων: οικειότητας, ελευθερίας, ανεξαρτησίας και δύναμης. Ένιωσα λες και ήταν κάτι που έκανα από καιρό.
Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς εξ αρχής μαζί της;
Γενικά λατρεύω τα ζώα, αλλά τα άλογα πάντα με συγκινούσαν περισσότερο. Τα θεωρώ τα πιο όμορφα και πιθανόν τα πιο υπερήφανα ζώα του πλανήτη. Η παρουσία τους και μόνο σού αποπνέει δέος και μια αίσθηση ελευθερίας. Η ιππασία σού δίνει την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά τους, να συνδεθείς μαζί τους ψυχικά αλλά και σωματικά, αναπτύσσοντας μια πιο βαθιά σχέση.
Διάβασε: Tia Does Travel: H Γαλάτεια Σάββα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και μας "παίρνει" μαζί της
Δες ακόμη: Από δημοσιογράφος τοξοβόλος
Ισχύει ότι τα άλογα είναι απίστευτα διαισθητικά ζώα; Πώς μπορείς να τα κάνεις να σε εμπιστευτούν;
Τα άλογα, όντως, είναι απίστευτα διαισθητικά ζώα. Νιώθουν τα πάντα. Νιώθουν πότε είσαι χαρούμενος, πότε είσαι λυπημένος, πότε είσαι αγχωμένος... Ξέρουν τί ξέρεις και ξέρουν τί δεν ξέρεις. Νιώθουν τα πάντα και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από τη συμπεριφορά τους. Τα άλογα μαθαίνουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης μέσα από τη σωστή κατεύθυνση και υποστήριξη. Αυτός ο δεσμός εμπιστοσύνης υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Όταν "κτίζεις" την εμπιστοσύνη με το άλογό σου, εκείνο εμπιστεύεται την ηγεσία σου και γίνεται πρόθυμος συνεργάτης, δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων του. Όταν εμπιστεύεσαι το άλογό σου, του δίνεις την καθοδήγηση που χρειάζεται για να νιώσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά ώστε να εκτελέσει τις οδηγίες σου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εμπιστοσύνη που δίνει ο ένας στον άλλο είναι ένας αλληλένδετος κύκλος, ο οποίος δυναμώνει με την πάροδο του χρόνου.
Εσύ έχεις το δικό σου άλογο ή αυτό είναι ακόμη ένα απραγματοποίητο όνειρο;
Δεν έχω το δικό μου άλογο, αλλά ιππεύω πάντα ένα άλογο του ομίλου μου, τον Gordie, που οφείλω να ομολογήσω πως είναι ο έρωτας της ζωής μου! Μέσα σε όλα αυτά χρόνια, έχουμε αναπτύξει έναν μαγικό δεσμό, βασισμένο στην εμπιστοσύνη και την αγάπη. Μαζί εξελισσόμαστε και βοηθάει ο ένας τον άλλο να γίνουμε καλύτεροι. To να έχεις ένα δικό σου άλογο είναι τεράστια ευθύνη. Είναι σαν να έχεις ένα παιδί. Το παιδί σου το αγαπάς και οφείλεις να είσαι πάντα δίπλα του στα εύκολα και τα δύσκολα. Δεν θα το παρατήσεις επειδή έπαθε κάτι ή επειδή δεν έχεις αρκετό χρόνο να του αφιερώσεις. Την ίδια αγάπη και προσοχή χρειάζεται ένα άλογο και γι' αυτό πρέπει να είσαι πολύ υπεύθυνο άτομο προτού πάρεις μια τέτοια σημαντική απόφαση. Ένα άλογο χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και εκπαίδευση. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ιππασία είναι αρκετά φιλόζωοι και προτεραιότητά τους είναι η φροντίδα του αλόγου τους. Δυστυχώς, όμως, έχει πέσει στην αντίληψή μου η κακομεταχείριση μερικών αλόγων. Με τη λέξη κακομεταχείριση, δεν αναφέρομαι απαραίτητα στη χρήση «ξύλου». Έχω δει άλογο, που στο παρελθόν υπήρξε πρωταθλητής κι ένα από τα πιο ταλαντούχα άλογα στην Κύπρο, να καταλήγει μίζερο και σε πάρα πολύ κακή φυσική και ψυχολογική κατάσταση μετά την πώλησή του σε νέο ιδιοκτήτη. Και αυτό συνέβη διότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν του έδωσε την απαραίτητη φροντίδα και εκπαίδευση που χρειαζόταν.
Από χόμπι πώς κατέληξες να πηγαίνεις σε αγώνες ιππασίας; Το κάνεις να φαίνεται τόσο απλό, αλλά είμαι σίγουρη ότι χρειάστηκε να θυσιάσεις πολλά για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο. Ισχύει;
Όταν ασχολείσαι μ' ένα άθλημα σοβαρά για αρκετά χρόνια, από ένα σημείο και μετά, θέλεις να εξελίσσεσαι. Όταν αρχίζεις να αγωνίζεσαι, βάζεις τον εαυτό σου, μαζί με το άλογό σου, σε ένα πιο ψηλό επίπεδο, με περισσότερες απαιτήσεις και αυτό σε ωθεί να γίνεσαι καλύτερος. Απαιτεί βέβαια να θυσιάσεις αρκετό χρόνο, καθώς η ομάδα σου είναι ένα ζωντανός και νοήμων οργανισμός, με τον οποίο οφείλεις να συνεργαστείς, αλλά και να τον σεβαστείς. Πέρα από την προπόνηση που μπορεί να είναι μια ώρα, η περιποίηση και η προετοιμασία του αλόγου -πριν και μετά την ιππασία- είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.Για να μπορεί να συμμετάσχει κάποιος σε αγώνες ιππασίας πρέπει να έχει δίπλωμα ικανότητας χειρισμού. Σημείωσε πως στην Κύπρο υπάρχουν 2 είδη ιππασίας: η υπερπήδηση εμποδίων και η ιππική δεξιοτεχνία.
Διάβασε: Πώς είναι να παίζεις μπάσκετ σε αναπηρικό αμαξίδιο
Σε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με την ιππασία, είχες κάποιο σοβαρό τραυματισμό;
Η αλήθεια είναι πως ναι. Είχα μερικούς σοβαρούς τραμαυτισμούς, με τον τελευταίο να είναι ο πιο σοβαρός, καθώς με καθήλωσε στο κρεβάτι για αρκετό χρονικό διάστημα. Παρόλ' αυτά, η αγάπη μου και το πάθος μου για το άθλημα είναι τόσο μεγάλα, που αντί να με αποθαρρύνει ο τραυματισμός, με πείσμωσε ακόμη περισσότερο για να συνεχίσω.
Δεν σκέφτηκες καθόλου το ενδεχόμενο να τα παρατήσεις;
Ούτε για ένα δευτερόλεπτο! Ακόμα και όταν ήμουν στο νοσοκομείο και όλοι φοβήθηκαν πως ο τραυματισμός μου θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίος, δεν φοβήθηκα καθόλου και ανυπομονούσα για τη στιγμή που θα ίππευα ξανά το άλογό μου. Πριν καν τελειώσω τις φυσιοθεραπείες μου, ήμουν και πάλι πάνω στο άλογο. Οφείλω να ομολογήσω πως οι φυσιοθεραπευτές μου δεν ήταν πολύ χαρούμενοι με την απόφαση μου (γέλια).
Τι είναι αυτό που θεωρείς ότι κέρδισες όλα αυτά τα χρόνια από την ιππασία και δεν αναφέρομαι στις κατά καιρούς διακρίσεις που αποκομίζεις από τους αγώνες που συμμετέχεις.
Είμαι αρκετά ανεξάρτητη ως άτομο και η ιππασία μού δίνει μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας. Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η φιλία και η αγάπη, είναι πολύ σημαντικά συναισθήματα, τα οποία σου χαρίζει η επαφή με τα άλογα. Ένα μάθημα που σου διδάσκει η ιππασία είναι πώς να διαχειρίζεσαι την επιτυχία, αλλά κυρίως πώς να διαχειρίζεσαι την αποτυχία. Μαθαίνεις πώς να είσαι ταπεινός. Δεν εξαρτάσαι μόνο από τον εαυτό σου. Ο σύντροφός σου είναι ένα ζώο και πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις ό,τι απροόπτο μπορεί να προκύψει. Ο εκπαιδευτής μου, πάντα μου λέει: "Πότε μην χαίρεσαι πολύ όταν κερδίζεις, αλλά και μην λυπάσαι πολύ όταν χάνεις". Μου έστειλε αυτό το μήνυμα όταν κερδίσαμε πέρσι το κύπελο στην κατηγορία μας, στο Dressage, καθώς και πριν από έναν μήνα που είχαμε μια πολύ κακή αγωνιστική.
Διάβασε: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τη σελίδα Kitasweather;
Γιατί θα συμβούλευες κάποιον να ασχοληθεί με την ιππασία; Είναι ένα χόμπι που λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά, αν κρίνουμε πως πλέον τα άλογα χρησιμοποιούνται σε θεραπείες ασθενών;
Για χιλιάδες χρόνια, η σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και ζώου έχει δείξει πως μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός συναισθηματικού, θεραπευτικού δεσμού. Η επαφή και μόνο με τα άλογα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στον άνθρωπο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Η επίδραση που έχει στην ψυχολογία, λειτουργεί θεραπευτικά σε αρκετά προβλήματα που συνδέονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η επαφή με αυτά τα μαγικά πλάσματα, βοηθάει στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες, οι ψυχικές διαταραχές και γενικά σε δύσκολες καταστάσεις που απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση. Τα άλογα επίσης χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες θεραπευτές για να προσεγγίσουν τους ασθενείς τους σε προσωπικό επίπεδο, μέσω ενός εξεδικευμένου προγράμματος, τη θεραπευτική ιππασία, τη λεγόμενη “ιπποθεραπεία”.
Υπάρχει κάποιος ανασταλτικός παράγοντας που δε θα επιτρέψει σε κάποιον να ασχοληθεί με την ιππασία; Πχ ύψος, κιλά κτλ;
Ουσιαστικά, η ιππασία δεν είναι απαγορευτική για κανέναν. Οι απόψεις διίστανται, ωστόσο, σε αυτό το θέμα. Προσωπικά θεωρώ πως πρέπει να αποφεύγεται από υπέρβαρα άτομα, τόσο για την προστασία του αλόγου, όσο και των ατόμων, καθώς μια πτώση μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα ακριβό χόμπι ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο;
Η ιππασία μπορεί να γίνεται είτε ως χόμπι, 1-2 φορές την εβδομάδα, με το κόστος να ανέρχεται στα 15-20 ευρώ το μάθημα, είτε ως άθλημα, με περισσότερες προπονήσεις τη βδομάδα. Ωστόσο, όσο κάποιος προχωράει, όπως και με τα περισσότερα αθλήματα, θα αυξάνονται οι απαιτήσεις, τόσο σε θέμα εξοπλισμού, όσο και στη συχνότητα των προπονήσεων. Χωρίς να είναι αναγκαστικό, μπορείς στην πορεία κάποιος να θέλει να αγοράσει ένα άλογο.
Συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου «Πνάσε. Ούλλα εννά παν καλά»
Πόσα μαθήματα χρειάζεται κανείς για να μπορέσει να ιππεύει; Ή δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός; Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τον αναβάτη;
Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός μαθημάτων και η βελτίωση εξαρτάται από την ικανότητα του καθενός. Ένας γενικός κανόνας που ισχύει και στην ιππασία, είναι ότι όσο πιο πολύ ασχολείσαι, τόσο πιο καλός ιππέας γίνεσαι. Όσο πιο πολλές ώρες αφιερώσεις πάνω στη σέλα, τόσο καλύτερος θα γίνεις.
Ποια γνωρίσματα πρέπει να διακρίνουν κάποιον για να μπορέσει να γίνει καλός αναβάτης, κατά τη γνώμη σου;
Η ιππασία είναι ένα άθλημα που απαιτεί προσοχή, ετοιμότητα και πειθαρχία. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει αγάπη προς τα άλογα γιατί μόνο έτσι μπορείς να τα ακούσεις και να τα καταλάβεις. Τα άλογα μπορεί να μη μιλούν τη γλώσσα μας, αλλά έχουν τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας. Αρκεί να προσπαθήσεις να τα ακούσεις!
Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης