Covid-19: Ασκήσεις στο σπίτι εν μέσω πανδημίας
Μιλώντας σε Αθηναϊκό Μέσο Ενημέρωσης, ο καθηγητής αναφέρει ότι η ήπια άσκηση μπορεί να προστατεύσει και από τον Covid-19, που περιλαμβάνεται στις ιογενείς λοιμώξεις. Παράλληλα, όμως, σημειώνει ότι οι ασθενείς που έχουν μια ήπια εμπύρετη λοίμωξη ή που περνούν Covid-19 με ήπια συμπτώματα καλό είναι να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα.
Διάβασε ακόμη: Κάνε το σπίτι σου γυμναστήριο χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχεις!
Σε όσους μένουν σπίτι, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του Covid-19, συνιστά την κατ’ οίκον άσκηση είτε με όργανα, όπως στατικό ποδήλατο,τάπητα, βάρη, ιμάντες -εφόσον τα διαθέτουν- είτε χρησιμοποιώντας κάτι άλλο που υπάρχει στο σπίτι, όπως π.χ. μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντί για βάρη. Παράλληλα, προτείνει τον χορό ως μια πιο ευχάριστη μορφή άσκησης, η οποία ανεβάζει το ηθικό, που αυτές τις ημέρες είναι πεσμένο λόγω του εγκλεισμού.
Μένοντας σπίτι, ο χώρος που έχουμε για άσκηση είναι περιορισμένος. Αν έχεις στατικό ποδήλατο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης στο σπίτι. Μπορείς βέβαια να ασκείσαι και με μια καλή επιβάρυνση να φτάνεις τους 130-140 σφυγμούς το λεπτό. Επίσης, όπως αναφέρει ο καθηγής, πολύ καλή άσκηση μπορεί να γίνει με stepper. Αν δεν έχεις στο σπίτι, μια καλή άσκηση θα ήταν να βάζεις μουσική και να χορεύεις. Αυτό είναι κάτι που ανεβάζει και το πεσμένο ηθικό και είναι μια πολύ καλή άσκηση.
Διάβασε ακόμη: Μένουμε σπίτι: 5 ασκήσεις με λάστιχο για όλο το σώμα!
Το βάδισμα μέσα στο σπίτι, όσο και να το θέλει κανείς, είναι περιορισμένο. Αν μπορείς να βγαίνεις και να περπατάς με άδεια μετακίνησης φυσικά, ή να κάνεις ποδήλατο είναι καλό, αλλά και πάλι το περπάτημα θα πρέπει να έχει έναν ρυθμό για να είναι αποτελεσματικό.
Θα μπορούσες επίσης να ανεβοκατεβαίνεις τα σκαλοπάτια, που επίσης είναι μια καλή μορφή άσκησης. Γενικά, είναι καλύτερα να προτιμήσεις την ήπια αερόβια άσκηση με το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο, εφόσον είναι δυνατό, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, τον χορό, το στατικό ποδήλατο, το stepper ή τον τάπητα, όπως σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης ενώ προσθέτει πως εάν κάθεσαι πολλές ώρες στην τηλεόραση ή στο κομπιούτερ, κινδυνεύεις, αλλά ιδίως τα άτομα άνω των 50 ετών, από μυικές ατροφίες.
Για την αποφυγή της μυικής ατροφίας συνιστά ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης που μπορείς να τις κάνει στο σπίτι σου. Τέτοιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν με βαράκια ή με την επιστράτευση της φαντασίας και τη χρήση άλλων αντικειμένων, που μπορούν να υποκαταστήσουν τα βάρη, όπως μπουκάλια με νερό. Επίσης, αναφέρει ότι δένοντας ιμάντες στο χερούλι της πόρτας ή σε ένα κάγκελο, μπορείς να ασκείσαι με αντιστάσεις. Εκτός, όμως, από τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης, είναι απαραίτητες και οι ασκήσεις ευλυγισίας.
«Η πολλή απομόνωση και το καθισιό δημιουργούν προβλήματα στην ευλυγισία των αρθρώσεων, ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως, μια άσκηση που έχει αερόβιο χαρακτήρα, γύρω στο 60%-70%, με κάποιες μυικές διατάσεις, η άσκηση μυικής ενδυνάμωσης με κάποια βάρη και οι ασκήσεις ευλυγισίας με υπερεκτάσεις των αρθρώσεων και με διατάσεις είναι πολύ καλή άσκηση», προσθέτει ο κ. Δεληγιάννης.
Διάβασε ακόμη: Η Ελένη Πετρουλάκη σού δείχνει από το σπίτι της πώς να γυμναστείς χωρίς εξοπλισμό (βίντεο)