Thumbnail

Κορωνοϊός: Κόβετε το σεξ; Κορωνοϊός: Κόβετε το σεξ;

Η αγαπημένη Θεοπούλα, έλεγε πως δεν κόβεται το σεξ. Αλλά, με τον κορωνοϊό, ακόμη και αυτό τίθεται υπό αμφιβολία
Eίπαμε να κρατάμε αποστάσεις. Είπαμε να αποφεύγουμε την άσκοπη μεταξύ μας επαφή, αλλά τι θα γίνει με το έτερο μας ήμισυ; Θα γίνουμε δυο ξένοι; Αφού έτσι και αλλιώς μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι. Υπάρχει όμως αυξημένο ρίσκο από τη σεξουαλική επαφή; Τι πρέπει να ξέρεις.

Τρεις ειδικοί, γιατροί και επιδημιολόγοι, απαντούν στον Guardian.  

Μεταδίδεται με το σεξ ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2;  

Δρ. Jessica Justman: "Δεν έχουν εντοπίσει μοτίβα που να δείχνουν σεξουαλική μετάδοση. Ο ιός μεταφέρεται κυρίως με σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα. Το να αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες (σ.σ όπως το πρόσωπο κάποιου φορέα) θεωρείται δευτερογενής τρόπος μετάδοσης". 

Δρ. Carlos Rodríguez-Díaz: "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί μέσω των γεννητικών οργάνων ή πρωκτικά. Ωστόσο, τα φιλιά, που συνηθίζονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μεταφέρουν σάλιο και ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το σάλιο, επομένως και με το φιλί. Υπάρχουν στοιχεία πως μεταδίδεται και μέσω των κοπράνων, που σημαίνει ότι τυχόν γλείψιμο σε ευαίσθητες περιοχές θα συνιστούσε ρίσκο μόλυνσης". 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Tι κάνεις εάν αρρωστήσει ένα άτομο στο σπίτι σου

Είναι επομένως οκ να κάνουμε σεξ;  

Δρ. Julia Marcus: "Για ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν είχαν κάποια πιθανή, πρόσφατη έκθεση και έμεναν σε στενή επαφή μέσα στο ίδιο σπίτι, θεωρώ ότι είναι μια διαφορετική ιστορία. Αν συγκατοικείτε με έναν σταθερό σεξουαλικό σύντροφο και δεν έχετε κανένα σύμπτωμα ή έκθεση, το σεξ θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσετε καλά, να παραμείνετε συνδεδεμένοι και να μειώσετε τα επίπεδα του στρες σε αυτή την περίοδο δυνητικού άγχους"

Δρ. Justman: "Αν εσείς ή ο σύντροφός σας νοσεί με COVID-19 (σ.σ την νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός), η συμβουλή είναι να αποφεύγετε ο ένας τον άλλον όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν αποτελείτε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει να απομονωθείτε, ιδανικά σε κάποια ιδιωτική κατοικία για εφτά μέρες μετά την έναρξη της νόσου. Θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 72 ώρες χωρίς πυρετό (και χωρίς να έχετε πάρει κάτι που θα μπορούσε να τον κρύψει) για να δείτε βελτίωση στο αναπνευστικό σας". 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Σούπερ μάρκετ την εποχή του κορωνοϊού

sexcovid

ΔΙΑΒΑΣΕ: Delivery την εποχή του κορωνοϊού: Tι πρέπει να προσέξεις

Επιτρέπονται νέοι σεξουαλικοί σύντροφοι;

Δρ. Julia Marcus: "Η συμβουλή τώρα είναι να μείνουμε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να αλληλεπιδρούμε μόνο με τους απολύτως απαραίτητους ανθρώπους ή τα προϊόντα που χρειαζόμαστε, όπως τα είδη σούπερ μάρκετ. Και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, προσπαθούμε να κρατούμε απόσταση περίπου 2 μέτρων από τους άλλους. Αυτό πραγματικά θα ήταν πραγματικό πρόβλημα στο σεξ με νέο σύντροφο". 

Δρ. Carlos Rodríguez-Díaz: "Η άμεση σεξουαλική επαφή μπορεί να μειωθεί κατά μήκος των επόμενων εβδομάδων, αλλά άλλες μορφές ερωτικής έκφρασης, όπως το sexting, οι βιντεο-κλήσεις, η ανάγνωση ερωτικών βιβλίων και η αυτοϊκανοποίηση θα συνεχίσουν να είναι επιλογές". 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Mένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε μόνοι

Πώς μπορεί να διατηρήσει κανείς καθαρά τα σεξουαλικά του βοηθήματα;  

Δρ. Rodríguez-Díaz: "Απλά χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό". 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Επικοινωνία στην εποχή του κορωνοϊού: #Stay home and share the love

Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. Τι συμβουλεύετε όσους δεν έχουν αυτή την περίοδο σεξουαλικό σύντροφο και δεν θέλουν να περιμένουν μήνες μέχρι την επόμενη επαφή;  

Δρ. Rodríguez-Díaz: "Αν σας απασχολεί η κοινωνική αποστασιοποίηση σε βάθος χρόνου, βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι γνωστοί σας μπορούν να την τηρήσουν τώρα. Όσο πιο νωρίς το κάνουμε, τόσο πιο νωρίς θα δούμε πτώση στα νέα κρούσματα και θα είμαστε σε θέση να κοινωνικοποιηθούμε ξανά. Αντί να εστιάζουμε στο μέλλον, χρειαζόμαστε να εστιάσουμε στο παρόν. Χρησιμοποιήστε αυτές τις εβδομάδες για να διοχετεύσετε αλλού την ενέργειά σας, εξερευνήστε τον εαυτό σας, ίσως σκεφτείτε τι είναι αυτό που ψάχνετε. Και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Θα ήταν μια σπουδαία ευκαιρία να αναζητήσετε άλλους τρόπους για να σχετιστείτε με νέους συντρόφους, με το να "συναντηθείτε" διαδικτυακά ή να κάνετε βιντεο-κλήσεις". 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Την εποχή του κορωνοϊού επικοινωνούμε με τους αγαπημένους μέσω Skype

  Info *H Δρ. Jessica Justman είναι γιατρός στον Τομέα Λοιμωδών Νοσημάτων στο ιατρικό κέντρο Irving του πανεπιστημίου Columbia

** Ο Δρ. Carlos E Rodríguez-Díaz είναι καθηγητής στην σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου George Washington 

*** Η Δρ. Julia Marcus είναι επιδημιολόγος και καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του Harvard, στο τμήμα Φαρμακευτικής Πληθυσμού  

ΔΙΑΒΑΣΕ: "Μένουμε Σπίτι": Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού του κορωνοϊού

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΕ: Tην εποχή του κορωνοϊού γυμναζόμαστε μέσω live streaming  

Home