Thumbnail

Γιατί δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να ζητήσεις συγνώμη; Γιατί δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να ζητήσεις συγνώμη;

Το να... ρίξεις τα μούτρα σου και να παραδεχθείς το φταίξιμό σου, δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι όμως πολύ συχνά αναγκαία για να επιδιορθώσεις μια "χαλασμένη" σχέση
Από μικρή διδάχθηκα απ’ την οικογένειά μου την αξία της συγνώμης και την πραγματική της έννοια. Έχοντας τρεις μεγαλύτερες αδελφές και μια οικογένεια δεμένη, η μαμά μας έμαθε από μικρά να ζητάμε συγνώμη μεταξύ μας, για τα απλά και καθημερινά.

Μία ειλικρινής συγνώμη σίγουρα έχει θέση όταν έχεις μετανιώσει για κάτι που είπες ή έκανες και πλήγωσες κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, όμως προϋπόθεση είναι να την εννοείς πραγματικά. Αν είναι μια εύκολη λέξη για σένα που απλά «κλείνει τα στόματα» τότε θα σου έλεγα να την αφαιρέσεις απ’ το λεξιλόγιό σου, μέχρι να μάθεις την πραγματική της σημασία.

sygnomi

Μήπως υπάρχουν φορές, που ενώ ξέρεις ότι έχεις άδικο, δυσκολεύεσαι να κάνεις το βήμα και να ζητήσεις συγνώμη από κάποιον;  Είμαι σίγουρη, ότι δεν είναι εύκολο να το κάνεις, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο, αν θες να σώσεις τη σχέση σου. 

Ποιοί είναι όμως οι βασικοί λόγοι που σε εμποδίζουν από το να ζητήσεις μια μεγάλη και ειλικρινή συγνώμη;

Δες τους 4 πιο σημαντικούς λόγους και θα διαπιστώσεις ότι, αν τους καλοσκεφτείς, το να πάρεις την απόφαση να αναγνωρίσεις την ευθύνη σου για κάτι, λέγοντας «συγνώμη» δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νόμιζες.

1. Φοβάσαι ότι δε θα γίνει δεκτή

Ο φόβος ότι θα ζητήσεις συγνώμη και δεν θα γίνει αποδεχτή σε αποτρέπει από το να το κάνεις. Σκέψου όμως, ότι, ακόμα κι αν τελικά δεν σε συγχωρέσουν, το θάρρος να παραδεχθείς το λάθος σου και να ζητήσεις συγνώμη, αν μη τι άλλο, θα εκτιμηθεί. 

Διάβασε ακόμη:  Μήπως είσαι δυστυχισμένη στη σχέση σου;

sygnomi

2. Πιστεύεις ότι μπορεί και να τη "γλιτώσεις" χωρίς να δώσεις εξηγήσεις

Ναι, είναι αλήθεια ότι με τον χρόνο, μπορεί να ξεχαστεί κάτι, να μπει στο περιθώριο και να μη ξανασυζητηθεί. Όμως, κάποιες φορές, δεν αρκεί ο χρόνος για να έρθεις κοντά πάλι με την κολλητή σου ή έναν δικό σου άνθρωπο, με τον οποίο παρεξηγήθηκες από δικό σου σφάλμα. Από την άλλη, η ανάληψη της ευθύνης είναι σημαντική, ακόμη κι αν δεν επιδιορθώνει λάθη. 

3. Δεν έχεις συνηθίσει να το ακούς

Όσες φορές κι αν σε έχουν αδικήσει στη ζωή σου, ίσως ποτέ δεν σου ζήτησε κάποιος συγνώμη. Με αυτό το σκεπτικό, μπορεί να θες κι εσύ, να μη ζητάς σε κανέναν συγνώμη. Προσπάθησε όμως, να δεις τη συγνώμη σαν μια προσωπική λύτρωση, σαν κάτι που έχεις ανάγκη να κάνεις εσύ για τον εαυτό σου και μόνο. Όχι σαν ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσεις.

4. Δεν το θεωρείς σημαντικό

Ακόμα κι έτσι να είναι, να κάτσεις να σκεφτείς πώς μπορεί να νιώθει το άλλο άτομο. Ίσως να προσπαθείς να δείξεις τη μεταμέλειά σου με πράξεις παρά με λόγια.  Όμως, κάποιες φορές χρειάζεται και να ειπωθεί η "συγνώμη". Τόσο οι πράξεις όσο και τα λόγια, είναι σημαντικά για να σε συγχωρέσουν. Είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να ζητήσεις μια μεγάλη και ειλικρινή συγνώμη.

Πάρε λοιπόν μία μεγάλη ανάσα και ζήτησε συγνώμη! Μόνο όμως, αν το εννοείς πραγματικά! 

Διάβασε ακόμη: Μήπως σκέφτεσαι το διαζύγιο;

sygnomi

Διάβασε ακόμη: Μήπως σαμποτάρεις άθελά σου τον εαυτό σου;

Πηγή 

Home