Thumbnail

Τι να αποφεύγεις στο σεξ στην εποχή του κορωνοϊού Τι να αποφεύγεις στο σεξ στην εποχή του κορωνοϊού

Συμβουλές για το σεξ έδωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας Θάνος Ασκητής κι εμείς λέμε να τον ακούσουμε
Aν είσαι μονογαμική, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Για τους πολυγαμικούς πάλι, σκούρα τα πράγματα σύμφωνα με τον κ. Ασκητή μας.

«Στην περίοδο που ζούμε, η απαγόρευση επιβάλλεται σε όσους δεν είναι μονογαμικοί, δηλαδή η σεξουαλική τους ζωή εκφράζεται και μέσα από άλλους ανθρώπους. Το σεξ δεν απαγορεύεται γιατί το επιβάλλει η ηθική, αλλά το απαιτεί η υγεία στους ελεύθερους σκοπευτές και στους ευκαιριακούς εραστές. Στο μόνιμο ζευγάρι όμως που συμβιώνει σταθερά και οι δύο σύντροφοι είναι υγιείς, η σεξουαλική ζωή είναι ελεύθερη, χωρίς όρια και περιορισμούς - εφόσον είναι αποδεκτή και από τους δύο», σημειώνει ο Δρ. Ασκητής, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».  

Ο ιός δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται και, το κυριότερο, δεν ξέρουμε από πού θα μας έρθει η μόλυνση «Ψαχνόμαστε, φοβόμαστε και φτάνουμε στα όρια μιας αντικοινωνικότητας ώστε να βλέπουμε αυτόν που μας πλησιάζει ως τον επικείμενο εχθρό που θα μας μολύνει [...] Πιστεύω όμως ότι σιγά-σιγά αποκωδικοποιούμε τον τρομερό ιό και θα έχουμε αίσιο τέλος. Σίγουρα όμως η ζωή μας έχει αλλάξει και για μεγάλο διάστημα θα είμαστε καχύποπτοι και φοβικοί στις κοινωνικές μας συναναστροφές».  

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πόσο επηρεάζει τα ζευγάρια ο «εγκλεισμός» στο σπίτι; Και τι μπορούν να κάνουν;

Για το πρωκτικό σεξ, ο κ. Ασκητής τονίζει ότι μεγάλο ειδικό φορτίο του ιού βρέθηκε σε κόπρανα και είναι σαφές πως η πρωκτική επαφή μπορεί να είναι αιτία μόλυνσης χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. «Και κατά τη γνώμη μου, καλό είναι να το αποφύγουμε κυρίως σε μη σταθερές και μόνιμες σχέσεις», λέει ο ίδιος.  

Όσο για το στοματικό σεξ, τονίζει πως θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια δεδομένα προφύλαξης, παρόλο που ούτε τα κολπικά υγρά, ούτε το σπέρμα δείχνουν να έχουν στελέχη του ιού. «Ο κίνδυνος όμως έρχεται από τη στοματική κοιλότητα, διότι το σάλιο και τα σταγονίδια που εκπέμπουμε με την ανάσα μας διεισδύουν στον βλενογόνο, π.χ. της πεϊκής ουρήθρας, και έτσι η μόλυνση είναι πιθανή σε αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί.  

"Γενικά πιστεύω ότι για μια περίοδο, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, αν αποφύγουμε όλα αυτά στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, δεν θα χάσουμε το σεξουαλικό ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον. Φυσικά επαναλαμβάνω ότι για τους μόνιμους και υγιείς συντρόφους τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.   Επαναλαμβάνει πως ο μεγάλος κίνδυνος είναι η σωματική επαφή και κυρίως η στοματική, όπου οι εκκρίσεις από το στόμα μας θα μεταφερθούν και θα εισβάλλουν στο στόμα, τη μύτη, τα μάτια και τους βλενογόνους του ερωτικού συντρόφου. Επομένως, η μετάδοση δεν ανακόπτεται με τη χρήση προφυλακτικού και είναι θέμα σωματικής επαφής και εκπομπής σταγονιδίων που μπορεί περιέχουν υψηλό φορτίο του ιού.  

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Κόβετε το σεξ; 

Thumbnail

Ο Δρ. Ασκητής, εννοείται πως δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο και προτείνει ως εναλλακτικές λύσεις το τηλεφωνικό σεξ και την αυτοϊκανοποίηση. «Για όσους δεν ζουν μαζί και το τηλέφωνο και το διαδίκτυο μπορούν να δώσουν στιγμές σεξουαλικής απόλαυσης, αλλά και τη συναισθηματική επαφή ότι "τα έχουμε". Εξάλλου είναι γνωστό ότι διαδίκτυο και σεξ τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει φωτιά. Βέβαια με τη μορφή του αυνανισμού και του πορνό. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, είναι μια λύση για το ζευγάρι που δεν συναντιέται και μπορεί να παίξει ερωτικά».  

Πηγή 

Home